Tej jesieni, w dniach od 30 września do 4 października w przestrzeniach Międzynarodowych Targów Poznańskich odbędzie się spotkanie ekspertów branży podczas kolejnej edycji targów POLAGRA TECH. Uzupełnieniem corocznego Salonu Technologii Spożywczych będzie Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych.
– Jak co roku, na targi POLAGRA TECH zapraszamy producentów żywności, którzy będą mogli na nich poszerzyć swoją wiedzę o najnowszych technologiach spożywczych mogących przyczynić się do podniesienia efektywności ich przedsiębiorstw – mówi Joanna Jasińska, dyrektorka projektu. – Jesienny blok targowy będzie dla nich okazją do zaopatrzenia się u liderów branży we wszystkie produkty techniczno-technologiczne potrzebne do stworzenia smacznego, pełnowartościowego produktu. W trakcie targów prezentowane będą maszyny i urządzenia, w tym całe linie technologiczne, dodatki do żywności, mieszanki, komponenty, usługi transportowe i rozwiązania IT.
Ekspozycja IT odbywać się będzie w ramach dwóch salonów. Pierwszy z nich, Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych, rozpocznie się w niedzielę, 30 września – Dniem Piekarza i Cukiernika. Drugi, Salon Technologii Spożywczychzostanie zainaugurowany dzień później, 1 października. Oba będą trwały do 4 października.
Targom towarzyszyć będą wydarzenia, które zainteresują profesjonalistów przemysłu spożywczego, szczególnie zaś rzemieślników piekarstwa i cukiernictwa. Wśród największych wydarzeń merytorycznych opracowanych z myślą o nich należy wymienić Forum Piekarskie i Cukiernicze oraz konferencję sprzedażowo-marketingową.
Forum Piekarskie i Cukiernicze
To jedyne w swoim rodzaju wydarzenie, w czasie którego eksperci branży podzielą się praktyczną wiedzą i umiejętnościami przydatnymi w codziennej pracy piekarza i cukiernika.
Jak ozdobić kruche ciasteczka masą cukrową tak, by jako urocze łakocie dopełniły imprezę w stylu baby shower lub przyjęcie z okazji chrztu czy pierwszych urodzin dziecka?
Wokół takiej tematyki będą toczyć się pokazy cukiernicze. W ich ramach zostanie wykorzystany również karmel. Warsztaty z jego użyciem będą łączyć podejście nowatorskie z tradycyjnym. Oba rodzaje pokazów cukierniczych odbywać się będą w ciągu dwóch dni – 30 września i 1 października.
Z kolei 2 października rozpoczną się pokazy piekarskie. W ich ramach rzemieślnicy dowiedzą się, jak nadać bochnom chleba kunsztowny kształt warkocza lub innej formy splotu, tak by jak najpełniej wpisywał się w konwencję takich wydarzeń jak pierwsza komunia czy wesele. Pokazy potrwają dwa dni. Zwieńczeniem Forum będzie prezentacja wypieku pieczywa maślanego – chałek zdobnych, rogali i plecionek – przygotowanych przez uczniów szkoły ZSPS im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu.
Forum Piekarskie i Cukiernicze to szansa dla rzemieślników, by rozszerzyć wiedzę i pozyskać nowe umiejętności, a dla pozostałych zwiedzających – okazja, by nasycić oczy widokiem estetycznie przygotowanych wypieków. Możemy obiecać: będzie pysznie i apetycznie!
Nowoczesne narzędzia sprzedaży dla przemysłu spożywczego
Jakie błędy w sprzedaży najczęściej popełniamy? Jak możemy je zidentyfikować i naprawić? M.in. na te pytania uzyskać będzie można odpowiedzi w czasie prelekcji i warsztatów składających się na program konferencji dla branży technologii spożywczej, która odbędzie się w środę, 3 października. Najciekawsze trendy promocyjne dopasowane do potrzeb biznesowych branży przedstawią specjaliści z firm szkoleniowych 4Results, MOMA oraz Błachowski i Partnerzy.
To tylko część atrakcji, jakie szykują organizatorzy i wystawcy. Warto jeszcze wspomnieć chociażby o Otwartych Mistrzostwach Polski w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką czy pokazach przygotowywanych na stoiskach wystawców. To właśnie w różnorodności wydarzeń tkwi ogromna siła targów POLAGRA TECH, które są nie tylko szansą do zaprezentowania swojej oferty profesjonalnym zwiedzającym, ale również do nawiązania pozytywnych relacji z nowymi kontrahentami w sprzyjających okolicznościach.
Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych odbywa się w ramach targów POLAGRA TECH w przestrzeniach Międzynarodowych Targów Poznańskich co dwa lata. Tegoroczna edycja będzie mieć miejsce w dniach 30 września do 4 października 2018 roku. W ramach targów Polagra Tech w dniu 1 października rozpocznie się również Salon Technologii Spożywczych. Jednocześnie w tym samym czasie odbędą się też targi o kompleme
ntarnej tematyce: Taropak, Polimer Tech, 4 Print Week, Polagra Gastro, Invest Hotel oraz Smaki Regionów. Jedno jest pewne: początek tej jesieni będzie obfitować w trakcyjne branżowe wydarzenia.
Redakcja Magazynu Hipoalergiczni będzie gościnnie występować 30 września na targach na stoisku wydawnictwa branżowego MISTRZ BRANŻY, gdzie będziemy częstować placuszkami przyjaznymi dla alergików 🙂 Zapraszamy na degustację!
Więcej informacji na temat targów
POLAGRA TECH:
www.polagra-tech.pl
oraz na Facebooku: www.facebook.com/events/428329774262309
Świetnie było! Wszystkie prace przedstawione na targach były kreatywne. Najbardziej spodobała mi się kompozycja tort Pszczółka Maja będąca jej podobizną. Z chęcią zamówiłabym taki tort dla swojego dziecka na urodziny.