Zapraszamy Państwa do udziału w II edycji Ogólnopolskiej Konferencji PAD – „Psychika a Dietetyka”, która odbędzie się 19-20 maja 2018r. w Łodzi. To wyjątkowa okazja do zdobycia wiedzy nie tylko z zakresu żywienia, ale również elementów związanych z szeroko pojętym dobrostanem psychicznym.
Oprócz formy wykładowej, zaplanowano również część warsztatową. Umożliwi ona pracę w kameralnym gronie i maksymalizację efektów spotkania z wybitnymi prelegentami. Rangę wydarzenia podnosi Komitet Honorowy, w którym zasiądzie m. in. prof. dr hab. n. med. Jan Chojnacki oraz prof. dr hab. n. med. Ewa Brzezińska-Błaszczyk.
Pierwszego dnia poruszymy takie tematy jak:
- „Zaburzenia odżywiania w praktyce psychiatrycznej, z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych”,
- „Rola przepuszczalności bariery jelitowej i antygenów pokarmowych w zaburzeniach psychicznych”,
- „Wpływ diety na psychikę pacjentów z chorobą Huntingtona”.
Zajmiemy się również problemem niskiej dostępności energii w kontekście zaburzeń funkcjonowania gospodarki hormonalnej kobiet aktywnych fizycznie oraz scharakteryzujemy metodę Diet Coachingu. W drugiej części zapoznamy się z narzędziami Points of You, pomocnymi w pracy z klientem, dla którego trudność stanowi utrzymanie diety.
PRELEKCJE w dniu 19.05.2018:
mgr inż. Urszula Mijakoska – 9:15-10:00
– „Diet coaching – nowatorskie narzędzie motywacyjne”
dr n. med. Paweł Rasmus – 10:00-10:45
– „Diet Coaching w oparciu o metodologię Points of You”
prof. dr hab. n. med. Jadwiga Jośko-Ochojska – 11.15-12.00
– „Nutriepigenetyka w świecie stresu i emocji”
dr inż. Łukasz Kowalski -12:00-12:45
– „Wpływ niskiej dostępności energii i stresu psychicznego na gospodarkę hormonalną kobiet aktywnych”
prof. dr hab. n.med. Agnieszka Gmitrowicz, lek. Katarzyna Pałka-Szafraniec – 12:45-13:30
– „Zaburzenia odżywiania w praktyce psychiatrycznej, z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych”
mgr Karolina Karabin – 13:30-14:00
– „Rola przepuszczalności bariery jelitowej i antygenów pokarmowych w zaburzeniach psychicznych”
dr n. med. Angelika Kargulewicz -15:00-15:45
– „Wpływ diety na psychikę pacjentów z chorobą Huntingtona”
lek. Justyna Jasionowska i lek. Maria Filip – 15:45-16:30
–,,Dieta w zaburzeniach depresyjnych”
prof. dr hab. inż. Zuzanna Goluch-Koniuszy – 16:30-17:15
– “Rola wybranych składników diety w syntezie neuroprzekaźników”
WARSZTATY w dniu 20.05.2018:
dr n. med. Paweł Rasmus
– „Wykorzystanie metodologii Points of You w pracy z klientem”
mgr Alicja Rasmus
– „Praca nad motywacją do podjęcia i utrzymania diety z wykorzystaniem narzędzi Points of You”
– „Work – life balance w pracy dietetyka”
mgr Maria Sobieszek (OCZO)
– „Projektowanie indywidualnej drogi leczenia dla pacjenta cierpiącego na zaburzenia odżywiania”
mgr Justyna Domanowska-Kaczmarek
– „Miejsce psychoterapii w leczeniu otyłości”
mgr Joanna Braszczyńska, mgr Kamila Musiał
– „Ocena jakości życia pacjentów żywionych pozajelitowo i dojelitowo”
mgr Anna Szostak (CTZO)
– „Jadki – praca z dzieckiem z nadwagą i jedzącym wybiórczo”
– „Dziecko u dietetyka – praktyczne zastosowanie elementów terapii poznawczo-behawioralnych w pracy z rodziną”
mgr Elżbieta Lange
– „Emocje na talerzu, czyli wpływ emocji na dietę”, Arkadiusz Matras
– „Zaburzenia odżywiania u kulturystów”
Monika Ciesielska
– „Hipermotywacja – jak nie motywować (się) do zmiany”
Zgłębimy również temat zaburzeń odżywiania wśród kulturystów, przeanalizujemy wpływ emocji na sposób odżywiania się pacjentów, zwrócimy uwagę na problem wybiórczego jedzenia, częstego wśród dzieci… i wiele innych! Przypominamy jednak, że liczba miejsc jest ograniczona.
Więcej informacji na stronie: pad.eletive.pl