Wyobraź sobie podróż w kierunku nowych doznań, wypełnioną po brzegi feerią niecodziennych smaków i aromatów. Podróż, w którą zabiorą Ciebie wszystkie Twoje zmysły… z wyjątkiem wzroku. Jeszcze w tym roku w Warszawie powstanie pierwsza w Polsce restauracja w ciemności, w której gości obsługiwać będą niewidomi kelnerzy.
Pomysłodawczynią restauracji DIFFERENT jest Anna Bocheńska, która zakochała się w idei lokali prowadzonych w ciemności od pierwszego wejrzenia. W 2008 r. restauracja „Dans le Noir?”, która jeździ po całym świecie z kilkutygodniowymi instalacjami, odwiedziła Warszawę. Od tamtego czasu i pierwszej kolacji zjedzonej w ciemnościach Anna Bocheńska marzyła o otwarciu podobnego lokalu w Polsce. Jej marzenie, dające szansę na godną pracę osobom niewidzącym, ma szansę wkrótce się ziścić.
Wybrana jest już lokalizacja, zrekrutowany personel, przygotowania idą pełną parą. Jako jeden z dziewięciu polskich konceptów, projekt Anny Bocheńskiej zakwalifikował się do finału konkursu doradczo-dotacyjnego NESsT. Projekt okazał się na tyle mocny, że decydenci uznali, iż poradzi sobie doskonale… bez finansowania przyznawanego przez kapitułę. Anna Bocheńska nie poddała się i postawiła sobie za cel otwarcie pierwszego z sieci lokali DIFFERENT bez zaciągania kredytu. Koncepcja opiera się na crowdfundingu, czyli finansowania nowatorskich przedsięwzięć przez społeczność zgromadzoną wokół idei projektu. Oznacza to, że także Ty, Drogi Czytelniku, możesz wesprzeć realizację projektu. Jak to zrobić? Na stronie https://wspieram.to/different Decydując się na wsparcie finansowe projektu, jednocześnie wybierasz nagrodę, jaką dostaniesz w podziękowaniu za Twoją pomoc. Możesz też wpłacić pieniądze bezpośrednio na konto Fundacji Pomocy Rodzinie „Człowiek w potrzebie” (z dopiskiem „DIFFERENT”): 28 1050 1025 1000 0022 9618 4555.
Restauracja będzie nie tylko miejscem, w którym pożyteczną pracę znajdą osoby niewidzące. To także miejsce w którym będzie można zjeść zdrowe dania, w tym te z kuchni wegańskiej, czy też spróbować słodyczy na bazie stewii i ksylitolu bez grama cukru. Wsparcie projektu kwotą powyżej 30 zł zostanie nagrodzone voucherem do zrealizowania w restauracji.
Idea, która przyświeca Annie Bocheńskiej to stworzenie miejsc pracy dla osób zagrożonych wykluczeniem społecznym i zawodowym, propagowanie zdrowego stylu odżywiania i wspieranie drobnych rolników oraz wytwórców, którzy będą stanowić głównych dostawców surowców dla restauracji. Osobom niewidzącym umożliwi to godną pracę, zaś osobom widzącym da sposobność wejścia do świata ludzi, którzy w codziennym życiu funkcjonują w oparciu o wszystkie zmysły z wyjątkiem wzroku. Tak smacznego spotkania tych dwóch światów jeszcze w Polsce nie było.