Źle jesz, czujesz się źle i Twoje ciało zaczyna chorować. Niewiele osób zdaje sobie sprawę jak ogromny wpływ ma dieta na nasze zdrowie psychiczne, emocje, zachowanie, funkcjonowanie układu nerwowego czy ogólne samopoczucie. W dzisiejszych czasach nasza dieta przesiąknięta jest- cukrem, mlekiem i jego produktami, pszenicą, glutenem, białkiem zwierzęcym (mięsem nie najlepszej jakości), konserwantami, tłuszczami trans i dużą ilością kawy.
Codzienne spożywanie takich produktów może prowadzić u dzieci, jaki i u dorosłych do: rozdrażnienia, agresji, nadpobudliwości, problemów z koncentracją, bólu brzucha, wzdęć, zaparć, biegunek, alergii, nietolerancji pokarmowej czy problemów z płodnością. Są osoby, które regularnie spożywają żywność przetworzoną, nawet kilka razy dziennie, twierdząc, że bardzo dobrze ją tolerują, ale jeśli zaczynamy głębiej dopytywać o zdrowie, osoby te często wspominają, że chorują na: niedoczynność tarczycy, chorobę Hashimoto, zespół jelita drażliwego, łuszczycę, AZS, stwardnienie rozsiane czy reumatoidalne zapalenie stawów. Niestety wszystkie choroby z autoimmunoagresji mają także swoje źródło i przyczynę w niewłasciwej diecie.
Wiesz już, że Twoja dieta wymaga zmiany, ale jak to zrobić, jak przeżyć tydzień bez mleka, cukru i glutenu. Wśród wszystkich osób, które zmieniają dietę pojawia się wątpliwość: „Ale co ja będę jeść?” Specjalnie dla osób, które twierdzą, że na diecie bez mleka, cukru i glutenu nie można dobrze jeść, że dieta taka jest monotonna i droga, ułożyłam tygodniowy jadłospis. Przeczytaj, zobacz, co masz w kuchni i zacznij od jutra.
JADŁOSPIS NA TYDZIEŃ
PONIEDZIAŁEKŚNIADANIEKasza jaglana z masłem, natką pietruszki i zielonymi oliwkami II ŚNIADANIEWafle ryżowe z masłem orzechowym i bananem OBIADZupa krem z marchewki (z mlekiem kokosowym) Ryba (dorsz) po grecku z pieczonymi ziemniakami PODWIECZOREKKoktajl pomidorowo-selerowy (z selera naciowego) KOLACJAKrupnik z warzywami i kaszą jaglaną |
WTOREKŚNIADANIEChleba gryczany z masełkiem z awokado i warzywami( kiszony ogórek, pomidor) II ŚNIADANIESałatka owocowa (jabłko, kiwi, pomarańcza i migdały) OBIADGrochówka bezmięsna Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej z sałatką z czarnej rzodkwi i jabłkiem PODWIECZOREKKisiel żurawinowy z mlekiem kokosowym i owocami KOLACJAKasza gryczana z pieczarkami i zielonym groszkiem |
ŚRODAŚNIADANIEOmlet z warzywami i wędzonym łososiem z chlebkiem gryczanym II ŚNIADANIESałatka z brokułów z prażonym słonecznikiem i płatkami migdałów plus szklanka świeżo wyciskanego soku z jabłek OBIADBarszcz Ukraiński z fasolą Makaron bezglutenowy z pesto z zielonej pietruszki lub ze szpinakiem i z sałatką z pomidorów i rzodkiewki PODWIECZOREKBezglutenowe racuszki (mąka ryżowa, gryczana, kukurydziana) z jabłkiem i miodem KOLACJASałatka z kaszy gryczanej z warzywami (pomidor, ogórek kiszony, kiełki, rzodkiewka, szczypiorek, olej) |
CZWARTEKŚNIADANIEPłatki bezglutenowe z mlekiem migdałowym i suszonymi owocami, gruszką, daktylami i prażonymi nasionami słonecznika II ŚNIADANIEChleb gryczany lub kukurydziany z pastą ze słonecznika i kiełkami rzodkiewki oraz warzywami. Do picia koktajl bananowy z mlekiem migdałowym OBIADZupa krem ziemniaczana Gulasz wołowy z kaszą gryczaną i czerwonymi burakami lub czerwoną kapustą PODWIECZOREKPieczone figi z miodem, orzechami i cynamonem polane śmietanką kokosową lub ryżową KOLACJATofu panierowane sezamem z surówką z marchewki |
PIĄTEKŚNIADANIEKasza jaglana z pomidorami, awokado i zieloną pietruszką II ŚNIADANIEKanapki z pasztetetem z pestek dyni lub z czerwonej soczewicy z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką OBIADZupa krem z zielonego groszku z prażonym słonecznikiem Pstrąg z piekarnika z ziołami i masłem, warzywa gotowane (brokuł, fasolka, marchewka) z masełkiem czosnkowym lub olejem lnianym PODWIECZOREKPudding z nasion chia z mlekiem sojowym lub kokosowym z owocami i orzechami włoskimi KOLACJANaleśniki z kaszy jaglanej z dżemem lub masłem orzechowym, owoce do dekoracji. Do picia gorąca czekolada z mlekiem migdałowym |
SOBOTAŚNIADANIEKasza jaglana ze śliwkami, gruszką, orzechami i olejem kokosowym II ŚNIADANIEKanapka chleba bezglutenowego z pastą jajeczno-rybną z pomidorem. Do picia szklanka soku marchewkowego OBIADZupa jarzynowa (bezmięsna) Komosa ryżowa lub ryż z gulaszem warzywnym z cieciorką KOLACJAZupa krem z fenkuła, kopytka z ziemniaków z masełkiem czosnkowym lub pesto z pomidorów
|
NIEDZIELAŚNIADANIEJajecznica na maśle z pomidorami i warzywami (papryka czerwona lub żółta, kiełki), chleb bezglutenowy II ŚNIADANIEKoktajl sycylijski- ½ awokado, 2 pomarańcze, 1 jabłko, 1 łyżeczka miodu Pieczone jabłka z orzechami włoskimi, rodzynkami i miodem OBIADZupa krem z dyni z prażonymi pestkami dyni Mielone z cielęciny i indyka z warzywami pieczonymi w piekarniku (marchew, seler, pietruszka, ziemniaki i zioła) z surówką z porów PODWIECZOREKDeser z tapioki na mleku migdałowym z musem z mango lub wiśniami i owocami KOLACJALeczo z warzywami i pieczarkami z ryżem |
![]() |
Rozumiem doskonale osoby, którym na początku brakuje pachnącej, chrupiącej bułeczki z dżemem i kawą na śniadanie. Początki są zawsze trudne, pamiętaj, że przez ostatnie lata jadłeś tylko bułki i chleb i może to być raczej przyzwyczajenie niż ochota. Rozumiem doskonale nagłą chęć zjedzenia czekoladowego wafelka w ciągu dnia, ale przecież natura dała nam tak wiele różnych owoców i orzechów, że dogadzaj sobie nimi codziennie. Gotuj, piecz, praż i rozpieszczaj się w kuchni, ale wszystko zgodnie z zasadami- bez mleka, cukru i glutenu, a zobaczysz jak po kilku tygodniach Twoje ciało i czysty umysł pięknie Ci podziękują.
Jeśli nadal wahasz sie, nie wiesz czy ta dieta jest dla Ciebie, odpowiedz na kilka pytań: Czy często chorujesz? Czy męczą Cię często bóle stawów, mięśni, głowy i brzucha? Czy masz zmiany na skórze i błonach śluzowych, które ciężko się goją? Czy często miewasz afty? Czy wstajesz zmęczony z łóżka, mimo że spałeś 8 godzin?
Jeśli chociaż na jedno pytanie odpowiedziałeś twierdząco, to znaczy, że ta dieta jest dla Ciebie, masz już pierwsze objawy, że w Twoim ciele coś się dzieje. Zacznij od zmiany jadłospisu, a jeśli masz ochotę urozmaicić swoją dietę, eksperymentować w kuchni, ale brak Ci pomysłów zapraszam na mojego bloga www.zakatek-zdrowia.blogspot.com.
Iwona Groblewska– magister nauk medycznych, dietetyk i terapeuta biorezonansu. Pracuje w Profmedika- Poznańskim Centrum Profilaktyki Zdrowotnej w Poznaniu, w którym podstawą jest szukanie przyczyny dolegliwości i choroby. Obszary działania to: alergia, nietolerancja pokarmowa, pasożyty, borelioza, oczyszczanie orgaznizmu i terapie naturalne. Uświadamia także swoich pacjentów, że nie ma cudownej tabletki na bycie zdrowym, ważna jest profilaktyka, diagnostyka, zdrowy tryb życia i równowaga między pracą a odpoczynkiem. W wolnych chwilach prowadzi bloga dla swoich pacjentów, którzy szukają przepisów na dania bez mleka, glutenu i cukru www.zakatek-zdrowia.blogspot.com
www.profmedika.pl
Komentarz redakcyjny:
Jak w przypadku wszystkich diet, są osoby które dla dobra własnego zdrowia powinny wprowadzić modyfikacje. Niestety całkowite wyeliminowanie węglowodanów z pożywienia jest w praktyce prawie niemożliwe. Przy okazji powyższego artykułu należy zwrócić uwagę na różnice między samymi węglowodanami. Wynikają one z budowy chemicznej, a przez to odmiennego sposobu ich trawienia, wchłaniania i „obróbki” w wątrobie u poszczególnych ludzi. Przykładowo cukier buraczany, czyli ten zwykły, biały (sacharoza) składa się w połowie z glukozy (cukru gronowego) i w połowie z fruktozy (cukru owocowego). Głównym cukrem odżywczym we krwi i ciele człowieka jest glukoza, natomiast fruktoza musi być przerobiona w naszej wątrobie do glukozy właśnie lub jeżeli jest jej za dużo do tłuszczów. I co ciekawe, jak wynika z najnowszych badań naukowych, aż jedna trzecia ludzi ma poważny problem z wchłanianiem fruktozy w jelitach. Dzieje się tak w wyniku niedobory białka GLUT5, które odpowiedzialne jest za wchłanianie fruktozy przez błonę śluzową jelita cienkiego. Są nawet teorie, iż ograniczenie wchłaniania fruktozy jest mechanizmem obronnym organizmu przed jej nadmiernym wchłanianiem z pożywienia. Tym bardziej celowe jest ograniczenie spożycia fruktozy, jeżeli u danej osoby rozpoznano nietolerancję tego monocukru. Niewchłonięta fruktoza naturalną drogą przechodzi do jelita grubego, gdzie staje się pożywką dla bakterii i drożdży. Skutkiem fermentacji fruktozy w jelicie grubym jest, między innymi, gromadzenie się w nim nadmiernej ilości gazów, co pacjent odczuwa w postaci wzdęć, bólów brzucha, przelewania, kruczenia, zaburzeń perystaltyki, wiatrów. W dłuższej perspektywie (tygodnie, miesiące) nadmierne spożycie fruktozy może prowadzić do zakwaszenia organizmu gdyż powstający w jelitach wodór i dwutlenek węgla częściowo wchłaniają się do krwi a z nią do tkanek wieku narządów.
Osoby mające problemy z fruktozą powinny ograniczyć spożywanie słodkich owoców oraz miodu. Im można polecić zamianę jabłek, gruszek itp. na awokado czy grejpfruty, zaś miód zastąpić np. stewią. Jeżeli już muszą słodzić kawę czy herbatę należy przejść na czystą glukozę spożywczą, ale nie na sztuczne słodziki. Warto także spróbować przestawić się na spożywanie warzyw, np. zamiast bogatego we fruktozę jabłka na surowo można po obraniu spożyć buraka ćwikłowego, który jest silnie zasadotwórczy („odkwaszający”). Oczywiście modyfikacje w spożyciu węglowodanów opisane w artykule lub w niniejszym komentarzu musi być wprowadzane rozważnie u cukrzyków.
dr Mirosław Mastej
Ekspert Magazynu Hipoalergiczni
Fajny pomocny artykuł i nie drastyczna rezygnacja z niektórych pysznych rzeczy ,dla mnie super na start potem dodała bym więcej nieprzetworzonych warzyw i owoców i pamiętać należy ,że cukier nie powoduje rzutów ,,skoków cukru,, gdy jest przyjmowany z pieczywem lub produktami pełnoziarnistym ,zawartość błonnika w takich produktach sprawia ,że cukier długo się rozkłada…co jest korzystnym zjawiskiem , oczywiście należy czytać składy produktów ,ponieważ okazuje się że 3/4 ciemnego pieczywa jest barwiona słodem jęczmiennym i nie ma nic wspólnego z prawdziwym chlebem pełnoziarnistym czy bułkami które ,,fit,, maja jedynie w swojej nazwie
Sama idea bardzo mi się podoba, ale jak poprzednicy – dostrzegam tu pewne nieścisłości dotyczące obecności mleka czy cukru, choć sama inicjatywa słuszna. Przy takich cięciach różnica będzie ogromna.
Domyślam się, że autorce chodziło o czysty cukier i produkty mleczne. Nic więcej.
Super się czyta
Dziękujemy.
Mądre teksty
Owoce też mają cukier tak zwaną fruktozę i mnóstwo produktów ,które są podane mają cukier np. mleko kokosowe
Dziękuję za listę menu na cały tydzień, co prawda wszystkiego nie zrobię ale kilka pomysłów wprowadzę do swojej diety 🙂
Super przepisy, szukam czegoś bez mąki i mleka i kilka przepisów na pewno wykorzystam 🙂
super profil dla mnie
Ja to mam problem bo moje dzieci nie lubią warzyw a tym bardziej ryb .A teraz mają przejść na dietę bezmleczna i bez glutenu bo maja problem z brzuchami i skórą.Najstarszy syn12latek ma problemy ze złym wchłanianiem w D i podaje mu D 1000 .Prosilabym pania o przepisy i radę jak wdrożyć ta dietę w życie j przekonać ich do warzyw i owoców.ryb
Droga Pani Gosiu, najlepiej zaangażować dzieci do uprawiania warzyw. Przekonać ich, że warzywka i roślinki chcą nas rozweselić, dają nam promyki słońca, które – można tutaj użyć bajkowych sformułowań – ZAKLINAJĄ promyki w zielone listki i chcą nam dodać ciepła i czarodziejskiej energii.
1. Kupić doniczkę i nasionka (można też użyć domową kiełkownicę)
2. Poprosić dzieci, by się opiekowały roślinką, podlewały, wystawiały na słońce, aby go jak najwięcej złapały
3. Potem poczęstować listkami sałaty, bazylii lub rukoli, może Pani znaleźć eko nasionka w ŚWIAT NASION
4. Potem powolutku dodawać im wesołe marcheweczki polane miodem i posypane cukrem kokosowym (ciut ciut), piec placki z dyni – mogę dać przepis na maila!
5. Doskonałym sposobem na zakamuflowany sposób podania warzyw są zupki z niesamowitymi nazwami – Pani autorstwa
6. Może Pani kupić sobie kilka książek do pomocy o diecie WEGE i zdobyć wskazówki, co zawiera które warzywo i recytować podczas gotowania zalety poszczególnych „wesołków” rodem ze słońca – proszę prześledzić nasze magazyny, znajdzie Pani mnóstwo inspiracji: http://www.multishop24.pl/category/magazyn-hipoalergiczni
7. Obiady warzywne i rybne mogą być podawane na początku ze słodkimi (cukier kokosowy, melasy różnego rodzaju) polewami, aby oswoić dzieci z MENU, a dopiero potem zmniejszać ilość słodkiego smaku; stopniowanie zmiany zawsze przynosi lepsze efekty
Proszę napisać na nasz adres, jak sprawdził się 7-stopniowy poradnik, będziemy Panią wspierać!
redakcja@hipoalergiczni.pl
Od dłuższego czasu interesuję się dietetyką i wpływem żywienia na zdrowie. Przeczytałam już sporo literatury naukowej i od tego rozbolałą mnie głowa, bo co książka, co lekarz, co naukowiec, to prawie inna teoria. W takiej ilości informacji jakbym miała zastosować te wszystkie rady to chyba nie jadłabym nic. Jednakże musi być jakaś racja w tym mleku i glutenie, bo gdy na krótki okres udało mi się wyeliminować czułam się znacznie lepiej. Niemniej podziwiam osoby, którym udaje się tak rygorystyczną dietę stosować i z checią poczytam rad dotyczących trudnych początków wytrwania bez mleka, chleba, JOGURTÓW, serków, serów, a jescze do tego bez owoców to już całkiem wielki podziw i szacun.
Jestem od 3 miesięcy na takim odchudzaniu. rezultaty są, bo spadłem z 96 na 89 kg. I tak od czasu do czasu robimy sobie dzień łasucha. Ale wcale nie czuję się lepiej. Źle sypiam w dalszym ciągu, a przede wszystkim zaczyna szwankować pamięć (brak cukru?). Może kolana mniej bolą. Sprawdzę dziś krew, zobaczymy co z choresterolem i glukozą.
Bardzo fajne przepisy na podwieczorki, na pewno kilka wypróbuje 🙂
Codziennie na kolacje kasza lub ziemniaki – nie za dużo tych węglowodanów na noc??
Od dawna jestem na rygorystycznej diecie.
Widzę tutaj pewne przekłamania: masło to produkt mleczny zawiera kazeinę i laktozę natomiast pozostałe masła mają w składzie gluten. Ciekawa jestem składu chlebka gryczanego i kukurydzianego podejrzewam, że większość to mąka z glutenem.
Super spróbuję, juz rok walczę z egzemą rąk 🙁 myślę, ze polska dieta mi w tym nie pomaga.
Czy mozna więcej takich jadłospisów, z uwzględnieniem naszych ogrodowych dóbr?
Lub moze wydała pani książkę „ucząca” od podstaw takiego trybu życia dla całej rodziny, w koncu chleb jest z nami dopiero 10 tysięcy lat a ludzie żyją o wiele dłużej 🙂 więc nie musi być on aż tak ważny.
Pozdrawiam i dziękuję za świetny artykuł.
dżem, masło orzechowe? i to jest dieta BEZ CUKRU?
Prawdziwe maslo orzechowe nie ma cukru. Sa to zmielone na paste orzechy- pysznosci. Do dzemu rowniez nie trzeba dodawac cukru. Slodkie owoce mozna tylko rozgotowac i zapasteryzowac, a te kwasniejsze doslodzic bananem lub zamiennikami cukru:) od lat unikam cukru i nigdy nie przeszkodzilo mi to w jedzeniu tych produktow. Przyznaje, ze w tym artykule przydaloby sie wiecej informacji o przepisach…
Biorąc odpowiedzialność za innych czytelników i wiedząc,ze sa osoby, które na Państwa artykułach beda sie uczyc diety chcę podkreslić, że autorowi artykułu w przypadku diety bezmlecznej chodziło pewnie o maslo bezmleczne lub ewentualnie ghee pozbawione drobin białka mlecznego. A maslo bezmleczne jest dostepne raczej w skelpach ekologicznych lub zajmujących się sprzedażą produktów bez glutenu, mleka, jajek etc. Pozdrawiam.
A jak wytlumaczyc miód na diecie bezcukrowej? 😀 suszone owoce, świeże soki to też cukier.
Oczywiście, że są to cukry. Na diecie bezcukrowej, gdy prawdopodobnie leczona jest candida albicans, by odratować kosmki jelitowe, nie są dopuszczone żadne cukry, zarówno te z owoców, mleka czy miodów (o słodyczach nawet nie ma co mówić). Zapraszamy po konsultację na: http://www.laboratoriumdiety.pl
Czy ten jadłospis dostarcz 1200 mg wapnia dziennie ? Poza tym jak dieta bezmleczna to co tam robi w takim razie cielęcina, która zawiera te same alergeny.
proszę, zanim ktoś odpowie to niech tysiąc razy się zastanowi. jak można porównywać cielęcinę do mleka??? to jak porównać zjedzenie jaja kurzego do zjedzenia kurczaka. Przede wszystkim niech wszyscy otworzą oczy na naturę, ktora funkcjonuje od milionów lat. Przede wszystkim mleko to pokarm początkowy!!! dla (i tylko) ssaków. mleko krowy dla cielaka, mleko wilka dla wilczka, mleko zająca dla zajączka a dla MAŁEGO dziecka mleko ludzkie. Po drugie równie ważne- zwierzęta człowiekowate zaczęły się pojawiać ok 2 miliony lat temu, ok 1,5 miliona lat temu człowiekowaty nauczył sie posługiwać ogniem, wię pewnie wtedy zaczął juz piec mięso, natomiast dopiero ok 8 tysięcy lat temu ludzie zaczęli uprawiać rośliny (w tym zboża = gluten) i hodować zwierzęta i próbować ich mleka, więc odpowiedź jest prosta, przez tak krótki okres czasu żaden gatunek nie jest w stanie ewoluować do tolerancji takiego pożywienia. dotychczas wiele tysiecy ludzi nietolerujących tych pokarmów umierało przedwcześnie i nikt nie wiedział dlaczego. dopiero w ostatnich kilkudziesięcioleciach ludzie ci przeżywają dlużej dzięki farmakologii i dlatego temat ten zaczyna być coraz powszechniejszy. korporacje lekarze i szamani zarabiają na tym miliardy a wystarczy tylko spojrzeć na naszą naturalną przeszłość. Po trzecie wyobrażacie sobie, żeby teraz np. w Europie przyznano, że mleko albo zboże zagraża naszemu zdrowiu a nawet życiu???? 🙂 Kto się na to odważy???? zaprzestaniemy produkować hektolitry mleka, miliony ton serów, jogurtów itp? Przestaniemy siać zboże, piec chleb, bułeczki, ciasteczka, jeść pizzę, hod dogi i hamburgery? Równałoby się to z upadkiem całej cywilizacji zachodniej. i przede wszystkim wracając do natury nie jesteśmy dzisiaj w stanie wykarmić miliardowej cywilizacji. na to trzeba wiele czasu i nie wiem czy nam go wystarczy.