• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • To może być HIT !!!

        40 komentarzy

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami

        Luty 20, 2021

      • Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?

        Luty 15, 2021

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Jurek on:

        Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard

      • Ewa on:

        To może być HIT !!!

    22

    Jedzenie · Sposoby na zdrowie

    Tydzień bez mleka, glutenu i cukru. Jesteś tym, co jesz.


    • dodany przez Anna Siódmak
    • Październik 29, 2014

    chleb_z_maki_gryczanejŹle jesz, czujesz się źle i Twoje ciało zaczyna chorować. Niewiele osób zdaje sobie sprawę jak ogromny wpływ ma dieta na nasze zdrowie psychiczne, emocje, zachowanie, funkcjonowanie układu nerwowego czy ogólne samopoczucie. W dzisiejszych czasach nasza dieta przesiąknięta jest- cukrem, mlekiem i jego produktami, pszenicą, glutenem, białkiem zwierzęcym (mięsem nie najlepszej jakości), konserwantami, tłuszczami trans i dużą ilością kawy.

    Codzienne spożywanie takich produktów może prowadzić u dzieci, jaki i u dorosłych do: rozdrażnienia, agresji, nadpobudliwości, problemów z koncentracją, bólu brzucha, wzdęć, zaparć, biegunek, alergii, nietolerancji pokarmowej czy problemów z płodnością. Są osoby, które regularnie spożywają żywność przetworzoną, nawet kilka razy dziennie, twierdząc, że bardzo dobrze ją tolerują, ale jeśli zaczynamy głębiej dopytywać o zdrowie, osoby te często wspominają, że chorują na: niedoczynność tarczycy, chorobę Hashimoto, zespół jelita drażliwego, łuszczycę, AZS, stwardnienie rozsiane czy reumatoidalne zapalenie stawów. Niestety wszystkie choroby z autoimmunoagresji mają także swoje źródło i przyczynę w niewłasciwej diecie.

    Wiesz już, że Twoja dieta wymaga zmiany, ale jak to zrobić, jak przeżyć tydzień bez mleka, cukru i glutenu. Wśród wszystkich osób, które zmieniają dietę pojawia się wątpliwość: „Ale co ja będę jeść?” Specjalnie dla osób, które twierdzą, że na diecie bez mleka, cukru i glutenu nie można dobrze jeść, że dieta taka jest monotonna i droga, ułożyłam tygodniowy jadłospis. Przeczytaj, zobacz, co masz w kuchni i zacznij od jutra.

    JADŁOSPIS NA TYDZIEŃ

    PONIEDZIAŁEK

    ŚNIADANIE

    Kasza jaglana z masłem, natką pietruszki i zielonymi oliwkami

    II ŚNIADANIE

    Wafle ryżowe z masłem orzechowym i bananem

    OBIAD

    Zupa krem z marchewki (z mlekiem kokosowym)

    Ryba (dorsz) po grecku z pieczonymi ziemniakami

    PODWIECZOREK

    Koktajl pomidorowo-selerowy (z selera naciowego)

    KOLACJA

    Krupnik z warzywami i kaszą jaglaną

    WTOREK

    ŚNIADANIE

    Chleba gryczany z masełkiem z awokado i warzywami( kiszony ogórek,  pomidor)

    II ŚNIADANIE

    Sałatka owocowa (jabłko,  kiwi, pomarańcza i migdały)

    OBIAD

    Grochówka bezmięsna

    Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej z sałatką z czarnej rzodkwi i jabłkiem

    PODWIECZOREK

    Kisiel żurawinowy z mlekiem kokosowym i owocami

    KOLACJA

    Kasza gryczana z pieczarkami i zielonym groszkiem

    ŚRODA

    ŚNIADANIE

    Omlet z warzywami i wędzonym łososiem z chlebkiem gryczanym

    II ŚNIADANIE

    Sałatka z brokułów z prażonym słonecznikiem i płatkami migdałów plus szklanka świeżo wyciskanego soku z jabłek

    OBIAD

    Barszcz Ukraiński z fasolą

    Makaron bezglutenowy z pesto z zielonej pietruszki lub ze szpinakiem i z sałatką z pomidorów i rzodkiewki

    PODWIECZOREK

    Bezglutenowe racuszki (mąka ryżowa, gryczana, kukurydziana) z jabłkiem i miodem

    KOLACJA

    Sałatka z kaszy gryczanej z warzywami (pomidor, ogórek kiszony, kiełki, rzodkiewka, szczypiorek, olej)

    CZWARTEK

    ŚNIADANIE

    Płatki bezglutenowe z mlekiem migdałowym i suszonymi owocami, gruszką, daktylami i prażonymi nasionami słonecznika

    II ŚNIADANIE

    Chleb  gryczany lub kukurydziany z pastą ze słonecznika i kiełkami rzodkiewki oraz warzywami. Do picia koktajl bananowy z mlekiem migdałowym

    OBIAD

    Zupa krem ziemniaczana

    Gulasz wołowy z kaszą gryczaną i czerwonymi burakami lub czerwoną kapustą

    PODWIECZOREK

    Pieczone figi z miodem, orzechami i cynamonem polane śmietanką kokosową lub ryżową

    KOLACJA

    Tofu panierowane sezamem z surówką z marchewki

    PIĄTEK

    ŚNIADANIE

    Kasza jaglana z pomidorami, awokado i zieloną pietruszką

    II ŚNIADANIE

    Kanapki z pasztetetem z pestek dyni lub z czerwonej soczewicy z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką

    OBIAD

    Zupa krem z zielonego groszku z prażonym słonecznikiem

    Pstrąg z piekarnika z ziołami i masłem, warzywa gotowane (brokuł, fasolka, marchewka) z masełkiem czosnkowym lub olejem lnianym

    PODWIECZOREK

    Pudding z nasion chia z mlekiem sojowym lub kokosowym z owocami i orzechami włoskimi

    KOLACJA

    Naleśniki z kaszy jaglanej z dżemem lub masłem orzechowym, owoce do dekoracji. Do picia gorąca czekolada z mlekiem migdałowym

    SOBOTA

    ŚNIADANIE

    Kasza jaglana ze śliwkami, gruszką, orzechami i olejem kokosowym

    II ŚNIADANIE

    Kanapka chleba bezglutenowego z pastą jajeczno-rybną z pomidorem. Do picia szklanka soku marchewkowego

    OBIAD

    Zupa jarzynowa (bezmięsna)

    Komosa ryżowa lub ryż z gulaszem warzywnym z cieciorką

    KOLACJA

    Zupa krem z fenkuła, kopytka z ziemniaków z masełkiem czosnkowym lub pesto z pomidorów

    kisiel_z_zurawiny

     

    NIEDZIELA

    ŚNIADANIE

    Jajecznica na maśle z pomidorami i warzywami (papryka czerwona lub żółta, kiełki), chleb bezglutenowy

    II ŚNIADANIE

    Koktajl sycylijski- ½ awokado, 2 pomarańcze, 1 jabłko, 1 łyżeczka miodu

    Pieczone jabłka z orzechami włoskimi, rodzynkami i miodem

    OBIAD

    Zupa krem z dyni z prażonymi pestkami dyni

    Mielone z cielęciny i indyka z warzywami pieczonymi w piekarniku (marchew, seler, pietruszka, ziemniaki i zioła) z surówką z porów

    PODWIECZOREK

    Deser z tapioki na mleku migdałowym z musem z mango lub wiśniami i owocami

    KOLACJA

    Leczo z warzywami i pieczarkami z ryżem

     lemoniada_z_zielonej_pietruszki

     

    Rozumiem doskonale osoby, którym na początku brakuje pachnącej, chrupiącej bułeczki z dżemem i kawą na śniadanie. Początki są zawsze trudne, pamiętaj, że przez ostatnie lata jadłeś tylko bułki i chleb i może to być raczej przyzwyczajenie niż ochota. Rozumiem doskonale nagłą chęć zjedzenia czekoladowego wafelka w ciągu dnia, ale przecież natura dała nam tak wiele różnych owoców i orzechów, że dogadzaj sobie nimi codziennie. Gotuj, piecz, praż i rozpieszczaj się w kuchni, ale wszystko zgodnie z zasadami- bez mleka, cukru i glutenu, a zobaczysz jak po kilku tygodniach Twoje ciało i czysty umysł pięknie Ci podziękują.

    Jeśli nadal wahasz sie, nie wiesz czy ta dieta jest dla Ciebie, odpowiedz na kilka pytań: Czy często chorujesz? Czy męczą Cię często bóle stawów, mięśni, głowy i brzucha? Czy masz zmiany na skórze i błonach śluzowych, które ciężko się goją? Czy często miewasz afty? Czy wstajesz zmęczony z łóżka, mimo że spałeś 8 godzin?

    Jeśli chociaż na jedno pytanie odpowiedziałeś twierdząco, to znaczy, że ta dieta jest dla Ciebie, masz już pierwsze objawy, że w Twoim ciele coś się dzieje. Zacznij od zmiany jadłospisu, a jeśli masz ochotę urozmaicić swoją dietę, eksperymentować w kuchni, ale brak Ci pomysłów zapraszam na mojego bloga www.zakatek-zdrowia.blogspot.com.

    iwona-groblewskaIwona Groblewska– magister nauk medycznych, dietetyk i terapeuta biorezonansu. Pracuje w Profmedika- Poznańskim Centrum Profilaktyki Zdrowotnej w Poznaniu, w którym podstawą jest szukanie przyczyny dolegliwości i choroby. Obszary działania to: alergia, nietolerancja pokarmowa, pasożyty, borelioza, oczyszczanie orgaznizmu i terapie naturalne. Uświadamia także swoich pacjentów, że nie ma cudownej tabletki na bycie zdrowym, ważna jest profilaktyka, diagnostyka, zdrowy tryb życia i równowaga między pracą a odpoczynkiem. W wolnych chwilach prowadzi bloga dla swoich pacjentów, którzy szukają przepisów na dania bez mleka, glutenu i cukru www.zakatek-zdrowia.blogspot.com

    www.profmedika.pl

    Komentarz redakcyjny:

    Jak w przypadku wszystkich diet, są osoby które dla dobra własnego zdrowia powinny wprowadzić modyfikacje. Niestety całkowite wyeliminowanie węglowodanów z pożywienia jest w praktyce prawie niemożliwe. Przy okazji powyższego artykułu należy zwrócić uwagę na różnice między samymi węglowodanami. Wynikają one z budowy chemicznej, a przez to odmiennego sposobu ich trawienia, wchłaniania i „obróbki” w wątrobie u poszczególnych ludzi. Przykładowo cukier buraczany, czyli ten zwykły, biały (sacharoza) składa się w połowie z glukozy (cukru gronowego) i w połowie z fruktozy (cukru owocowego). Głównym cukrem odżywczym we krwi i ciele człowieka jest glukoza, natomiast fruktoza musi być przerobiona w naszej wątrobie do glukozy właśnie lub jeżeli jest jej za dużo do tłuszczów. I co ciekawe, jak wynika z najnowszych badań naukowych, aż jedna trzecia ludzi ma poważny problem z wchłanianiem fruktozy w jelitach. Dzieje się tak w wyniku niedobory białka GLUT5, które odpowiedzialne jest za wchłanianie fruktozy przez błonę śluzową jelita cienkiego. Są nawet teorie, iż ograniczenie wchłaniania fruktozy jest mechanizmem obronnym organizmu przed jej nadmiernym wchłanianiem z pożywienia. Tym bardziej celowe jest ograniczenie spożycia fruktozy, jeżeli u danej osoby rozpoznano nietolerancję tego monocukru. Niewchłonięta fruktoza naturalną drogą przechodzi do jelita grubego, gdzie staje się pożywką dla bakterii i drożdży. Skutkiem fermentacji fruktozy w jelicie grubym jest, między innymi, gromadzenie się w nim nadmiernej ilości gazów, co pacjent odczuwa w postaci wzdęć, bólów brzucha, przelewania, kruczenia, zaburzeń perystaltyki, wiatrów. W dłuższej perspektywie (tygodnie, miesiące) nadmierne spożycie fruktozy może prowadzić do zakwaszenia organizmu gdyż powstający w jelitach wodór i dwutlenek węgla częściowo wchłaniają się do krwi a z nią do tkanek wieku narządów.
    Osoby mające problemy z fruktozą powinny ograniczyć spożywanie słodkich owoców oraz miodu. Im można polecić zamianę jabłek, gruszek itp. na awokado czy grejpfruty, zaś miód zastąpić np. stewią. Jeżeli już muszą słodzić kawę czy herbatę należy przejść na czystą glukozę spożywczą, ale nie na sztuczne słodziki. Warto także spróbować przestawić się na spożywanie warzyw, np. zamiast bogatego we fruktozę jabłka na surowo można po obraniu spożyć buraka ćwikłowego, który jest silnie zasadotwórczy („odkwaszający”). Oczywiście modyfikacje w spożyciu węglowodanów opisane w artykule lub w niniejszym komentarzu musi być wprowadzane rozważnie u cukrzyków.

    dr Mirosław Mastej
    Ekspert Magazynu Hipoalergiczni

    Tags: dietaprofilaktykazdrowa żywność

    • Poprzedni artykuł Co wiemy o winach naturalnych?
    • Kolejny artykuł Na krótkie jesienne dni najlepsze są… orzechy!

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    22 Komentarze

    1. Kasia pisze:
      11 października 2020 o 23:58

      Super się czyta

       
      Odpowiedz
      • Żaneta Geltz pisze:
        28 października 2020 o 22:15

        Dziękujemy.

         
        Odpowiedz
    2. Kasia pisze:
      11 października 2020 o 23:58

      Mądre teksty

       
      Odpowiedz
    3. Bezcukrowa pisze:
      3 lutego 2019 o 11:25

      Owoce też mają cukier tak zwaną fruktozę i mnóstwo produktów ,które są podane mają cukier np. mleko kokosowe

       
      Odpowiedz
    4. odzież bhp lublin pisze:
      22 stycznia 2019 o 14:34

      Dziękuję za listę menu na cały tydzień, co prawda wszystkiego nie zrobię ale kilka pomysłów wprowadzę do swojej diety :)

       
      Odpowiedz
    5. Wybielanie zębów Lublin pisze:
      29 października 2018 o 12:40

      Super przepisy, szukam czegoś bez mąki i mleka i kilka przepisów na pewno wykorzystam :)

       
      Odpowiedz
    6. bogusia krzos pisze:
      21 marca 2018 o 02:39

      super profil dla mnie

       
      Odpowiedz
    7. Gosia pisze:
      13 września 2017 o 04:41

      Ja to mam problem bo moje dzieci nie lubią warzyw a tym bardziej ryb .A teraz mają przejść na dietę bezmleczna i bez glutenu bo maja problem z brzuchami i skórą.Najstarszy syn12latek ma problemy ze złym wchłanianiem w D i podaje mu D 1000 .Prosilabym pania o przepisy i radę jak wdrożyć ta dietę w życie j przekonać ich do warzyw i owoców.ryb

       
      Odpowiedz
      • Żaneta Geltz pisze:
        13 września 2017 o 23:34

        Droga Pani Gosiu, najlepiej zaangażować dzieci do uprawiania warzyw. Przekonać ich, że warzywka i roślinki chcą nas rozweselić, dają nam promyki słońca, które – można tutaj użyć bajkowych sformułowań – ZAKLINAJĄ promyki w zielone listki i chcą nam dodać ciepła i czarodziejskiej energii.
        1. Kupić doniczkę i nasionka (można też użyć domową kiełkownicę)
        2. Poprosić dzieci, by się opiekowały roślinką, podlewały, wystawiały na słońce, aby go jak najwięcej złapały
        3. Potem poczęstować listkami sałaty, bazylii lub rukoli, może Pani znaleźć eko nasionka w ŚWIAT NASION
        4. Potem powolutku dodawać im wesołe marcheweczki polane miodem i posypane cukrem kokosowym (ciut ciut), piec placki z dyni – mogę dać przepis na maila!
        5. Doskonałym sposobem na zakamuflowany sposób podania warzyw są zupki z niesamowitymi nazwami – Pani autorstwa
        6. Może Pani kupić sobie kilka książek do pomocy o diecie WEGE i zdobyć wskazówki, co zawiera które warzywo i recytować podczas gotowania zalety poszczególnych “wesołków” rodem ze słońca – proszę prześledzić nasze magazyny, znajdzie Pani mnóstwo inspiracji: http://www.multishop24.pl/category/magazyn-hipoalergiczni
        7. Obiady warzywne i rybne mogą być podawane na początku ze słodkimi (cukier kokosowy, melasy różnego rodzaju) polewami, aby oswoić dzieci z MENU, a dopiero potem zmniejszać ilość słodkiego smaku; stopniowanie zmiany zawsze przynosi lepsze efekty
        Proszę napisać na nasz adres, jak sprawdził się 7-stopniowy poradnik, będziemy Panią wspierać!
        redakcja@hipoalergiczni.pl

         
        Odpowiedz
    8. Ala pisze:
      10 marca 2017 o 08:41

      Od dłuższego czasu interesuję się dietetyką i wpływem żywienia na zdrowie. Przeczytałam już sporo literatury naukowej i od tego rozbolałą mnie głowa, bo co książka, co lekarz, co naukowiec, to prawie inna teoria. W takiej ilości informacji jakbym miała zastosować te wszystkie rady to chyba nie jadłabym nic. Jednakże musi być jakaś racja w tym mleku i glutenie, bo gdy na krótki okres udało mi się wyeliminować czułam się znacznie lepiej. Niemniej podziwiam osoby, którym udaje się tak rygorystyczną dietę stosować i z checią poczytam rad dotyczących trudnych początków wytrwania bez mleka, chleba, JOGURTÓW, serków, serów, a jescze do tego bez owoców to już całkiem wielki podziw i szacun.

       
      Odpowiedz
    9. maj pisze:
      27 października 2016 o 13:17

      Jestem od 3 miesięcy na takim odchudzaniu. rezultaty są, bo spadłem z 96 na 89 kg. I tak od czasu do czasu robimy sobie dzień łasucha. Ale wcale nie czuję się lepiej. Źle sypiam w dalszym ciągu, a przede wszystkim zaczyna szwankować pamięć (brak cukru?). Może kolana mniej bolą. Sprawdzę dziś krew, zobaczymy co z choresterolem i glukozą.

       
      Odpowiedz
    10. PaleoBite pisze:
      19 kwietnia 2016 o 12:46

      Bardzo fajne przepisy na podwieczorki, na pewno kilka wypróbuje :)

       
      Odpowiedz
    11. Omg pisze:
      27 stycznia 2016 o 17:40

      Codziennie na kolacje kasza lub ziemniaki – nie za dużo tych węglowodanów na noc??

       
      Odpowiedz
    12. Lidia pisze:
      8 stycznia 2016 o 09:20

      Od dawna jestem na rygorystycznej diecie.
      Widzę tutaj pewne przekłamania: masło to produkt mleczny zawiera kazeinę i laktozę natomiast pozostałe masła mają w składzie gluten. Ciekawa jestem składu chlebka gryczanego i kukurydzianego podejrzewam, że większość to mąka z glutenem.

       
      Odpowiedz
    13. MiMi pisze:
      13 grudnia 2015 o 20:03

      Super spróbuję, juz rok walczę z egzemą rąk :( myślę, ze polska dieta mi w tym nie pomaga.
      Czy mozna więcej takich jadłospisów, z uwzględnieniem naszych ogrodowych dóbr?
      Lub moze wydała pani książkę “ucząca” od podstaw takiego trybu życia dla całej rodziny, w koncu chleb jest z nami dopiero 10 tysięcy lat a ludzie żyją o wiele dłużej :) więc nie musi być on aż tak ważny.
      Pozdrawiam i dziękuję za świetny artykuł.

       
      Odpowiedz
    14. aska pisze:
      30 października 2015 o 16:52

      dżem, masło orzechowe? i to jest dieta BEZ CUKRU?

       
      Odpowiedz
      • Aga pisze:
        3 listopada 2015 o 21:01

        Prawdziwe maslo orzechowe nie ma cukru. Sa to zmielone na paste orzechy- pysznosci. Do dzemu rowniez nie trzeba dodawac cukru. Slodkie owoce mozna tylko rozgotowac i zapasteryzowac, a te kwasniejsze doslodzic bananem lub zamiennikami cukru:) od lat unikam cukru i nigdy nie przeszkodzilo mi to w jedzeniu tych produktow. Przyznaje, ze w tym artykule przydaloby sie wiecej informacji o przepisach…

         
        Odpowiedz
    15. Sylwia Kowalska Dietetyk pisze:
      29 listopada 2014 o 09:40

      Biorąc odpowiedzialność za innych czytelników i wiedząc,ze sa osoby, które na Państwa artykułach beda sie uczyc diety chcę podkreslić, że autorowi artykułu w przypadku diety bezmlecznej chodziło pewnie o maslo bezmleczne lub ewentualnie ghee pozbawione drobin białka mlecznego. A maslo bezmleczne jest dostepne raczej w skelpach ekologicznych lub zajmujących się sprzedażą produktów bez glutenu, mleka, jajek etc. Pozdrawiam.

       
      Odpowiedz
      • ewa pisze:
        8 kwietnia 2016 o 06:18

        A jak wytlumaczyc miód na diecie bezcukrowej? 😀 suszone owoce, świeże soki to też cukier.

         
        Odpowiedz
        • Żaneta Geltz pisze:
          8 kwietnia 2016 o 09:47

          Oczywiście, że są to cukry. Na diecie bezcukrowej, gdy prawdopodobnie leczona jest candida albicans, by odratować kosmki jelitowe, nie są dopuszczone żadne cukry, zarówno te z owoców, mleka czy miodów (o słodyczach nawet nie ma co mówić). Zapraszamy po konsultację na: http://www.laboratoriumdiety.pl

           
          Odpowiedz
          • cyramus pisze:
            6 października 2016 o 15:50

            Czy ten jadłospis dostarcz 1200 mg wapnia dziennie ? Poza tym jak dieta bezmleczna to co tam robi w takim razie cielęcina, która zawiera te same alergeny.

             
            Odpowiedz
            • Gustaw pisze:
              9 stycznia 2019 o 02:37

              proszę, zanim ktoś odpowie to niech tysiąc razy się zastanowi. jak można porównywać cielęcinę do mleka??? to jak porównać zjedzenie jaja kurzego do zjedzenia kurczaka. Przede wszystkim niech wszyscy otworzą oczy na naturę, ktora funkcjonuje od milionów lat. Przede wszystkim mleko to pokarm początkowy!!! dla (i tylko) ssaków. mleko krowy dla cielaka, mleko wilka dla wilczka, mleko zająca dla zajączka a dla MAŁEGO dziecka mleko ludzkie. Po drugie równie ważne- zwierzęta człowiekowate zaczęły się pojawiać ok 2 miliony lat temu, ok 1,5 miliona lat temu człowiekowaty nauczył sie posługiwać ogniem, wię pewnie wtedy zaczął juz piec mięso, natomiast dopiero ok 8 tysięcy lat temu ludzie zaczęli uprawiać rośliny (w tym zboża = gluten) i hodować zwierzęta i próbować ich mleka, więc odpowiedź jest prosta, przez tak krótki okres czasu żaden gatunek nie jest w stanie ewoluować do tolerancji takiego pożywienia. dotychczas wiele tysiecy ludzi nietolerujących tych pokarmów umierało przedwcześnie i nikt nie wiedział dlaczego. dopiero w ostatnich kilkudziesięcioleciach ludzie ci przeżywają dlużej dzięki farmakologii i dlatego temat ten zaczyna być coraz powszechniejszy. korporacje lekarze i szamani zarabiają na tym miliardy a wystarczy tylko spojrzeć na naszą naturalną przeszłość. Po trzecie wyobrażacie sobie, żeby teraz np. w Europie przyznano, że mleko albo zboże zagraża naszemu zdrowiu a nawet życiu???? :) Kto się na to odważy???? zaprzestaniemy produkować hektolitry mleka, miliony ton serów, jogurtów itp? Przestaniemy siać zboże, piec chleb, bułeczki, ciasteczka, jeść pizzę, hod dogi i hamburgery? Równałoby się to z upadkiem całej cywilizacji zachodniej. i przede wszystkim wracając do natury nie jesteśmy dzisiaj w stanie wykarmić miliardowej cywilizacji. na to trzeba wiele czasu i nie wiem czy nam go wystarczy.

               

      Podobne wpisy

    • okładka wegańskie sery Hipoalergiczni Sery wegańskie bez laktozy i oliwy o zapachu trawy | Dom Alergika recenzja cz. 2 Czerwiec 29, 2019
    • milovia_3 Jak wybrać idealną pieluszkę i być eko? Czerwiec 3, 2013
    • hipoalergiczni_sposoby_na_zdrowie_inne_spij_spokojnie Kto jeszcze śpi w Twojej sypialni? Kwiecień 22, 2013
    • hipoalergiczni-joga-ćwiczenia Joga – trenować czy praktykować? Sierpień 2, 2014
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerBogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • pexels-anna-shvets-hipoalergiczni-zero-wasteCzy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?15 lutego 2021
      • hipoalergiczni-jak-nie-dać-się-złamać-fizjoterapeuta-Joanna-WieruszewskaJak nie dać się złamać? Jak naturalnie stymulować organizm do samoleczenia?12 lutego 2021
      • hipoalergiczni-wywiad-monika-ptak-korbacz-ajurwedyjska-droga-do-odpornosci-dietaAjurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jurek on:Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard
      • Ewa on:To może być HIT !!!
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerBogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • hipoalergiczni-wywiad-monika-ptak-korbacz-ajurwedyjska-droga-do-odpornosci-dietaAjurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?15 lutego 2021
      • Jak nie dać się złamać? Jak naturalnie stymulować organizm do samoleczenia?12 lutego 2021
      • Ajurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Jurek on:Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard
      • Ewa on:To może być HIT !!!
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej