„Nasz organizm reaguje na to, co zjadamy, ile zjadamy i jak zjadamy. Konsekwencją tego będzie między innymi nasze pH, nasza równowaga kwasowo-zasadowa, a w razie jej zachwiania zakwaszenie organizmu lub pełno-objawowa kwasica.”
Wszystkiemu winne zakwaszenie
Typowe śniadanie – biała bułka z żółtym serem, dżemem lub szynką, popita kawą. Zamiast dodawać sobie energii od rana, rozpoczynamy codzienny proces zakwaszania organizmu. Jednym z ważniejszych czynników, które mają na to wpływ jest właśnie nieprawidłowe odżywianie. Mimo że temat zakwaszenia zaczyna pojawiać się w mediach, wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jaka jest relacja między spożywanym pokarmem, a samopoczuciem. Poprawiamy sobie humor słodyczami lub piwem, ale w dłuższej perspektywie również ci spożywczy pocieszyciele przyczyniają się do gorszego nastroju i spadku energii w efekcie zakwaszenia organizmu. Dlaczego tak się dzieje? Nasz organizm robi wszystko, aby utrzymać odpowiednie pH krwi. Powinno ono oscylować między 7,35 a 7,45 pH. Gdy narażamy się na zakwaszenie, organizm musi wykonać ogromną pracę, aby przywrócić właściwe pH. Ten wysiłek negatywnie wpływa na nasze ogólne zdrowie, czujemy się osłabieni, senni, zniechęceni. Innym czynnikiem powodującym zakwaszenie jest stres. Przeżywamy go w pracy, szkole, w relacjach z najbliższymi, ale również w wyniku błahych sytuacji, np. stojąc w korkach lub czekając w kolejce do kasy. Do tego dochodzi notoryczne zarywanie nocy, praca do późna, brak ruchu. Nie trzeba długo czekać na konsekwencje, ale nigdy nie jest za późno. Co zrobić, aby nie wpaść w spiralę zakwaszenia?
Zdrowie to Twój wybór
Troska o prawidłowe pH krwi jest tak proste jak…kasza jaglana z oliwą. Aby zapewnić sobie ustabilizowane pH, wystarczy nauczyć się dobierać produkty spożywcze alkalizujące oraz neutralne. Nie oznacza to, że z diety wykluczamy całkowicie produkty zakwaszające, ale mocno je redukujemy. Wszystko opiera się na harmonii. Posiłki powinny obfitować w różnokolorowe warzywa, zielone, świeże zioła, kasze, ziarna i oliwy.
Jaką kawę?
Odkwaszanie zależy również od tego, co pijemy. Kawa z hipermarketów nie jest dobrym wyborem, także z uwagi na zawartość konserwantów i olejów zachowujących aromat. Lepiej sięgnąć po organiczną i zredukować liczbę filiżanek. Zdecydowanie lepiej odstawić mleko krowie. Doskonałą alternatywą są mleka na bazie orzechów, ponieważ są bogate w kwasy omega. Polecane napoje odkwaszające to zielona herbata oraz zielona kawa. Są to napoje bogate w antyoksydanty, a przy tym podobnie jak czarna kawa, mają właściwości pobudzające, których tak wiele osób poszukuje. Także wybór odpowiedniej wody jest ważny. Najlepsza jest niegazowana, nisko zmineralizowana woda strukturyzowana o pH zbliżonym do pH naszego organizmu. Innym rodzajem przyjaznej dla naszego zdrowia wody jest woda Redox, którą można uzyskać za pomocą choćby generatora wody Avatari Aqua HA (więcej na www.multishop24.pl). Można także w dobrych sklepach kupić naturalną, źródlana wodę alkaliczną, ale też zamontować w domu urządzenie (jest kilku producentów) do produkcji wody zasadowej z wody kranowej.
Warzywa i…relaks
Obok zdrowego odżywiania, równie istotny jest styl życia. Stres ma silne działanie zakwaszające, którego nie da się łatwo odwrócić wyłącznie tabletkami z najwymyślniejszym składem, czy nawet najbardziej wyszukaną, zieloną sałatką. Jak poradzić sobie w świecie szybkiego tempa życia i napiętego terminarza? Pierwszym krokiem jest uświadomienie sobie, że nie zawsze mamy wpływ na to, co nas spotyka. Czasami może się zdarzyć przykra sytuacja nie za naszą przyczyną. Mamy jednak wpływ na to, jak na nią zareagujemy. Czy poddamy się stresującej sytuacji, czy też spróbujemy zauważyć w niej szansę i motywację do walki? Odpowiedniego podejścia do problemow uczą takie techniki jak mindfulness czy medytacja. Stres łatwiej zwalczyć w ruchu, dlatego zamiast mówić, że się musimy przespać z tym problemem, raczej się z nim… przebiegnijmy. Sport (odpowiednio dobrany ruch) stymuluje wydzielanie endorfin, dzięki czemu nabieramy dystansu i zyskujemy nowe, świeże spojrzenie na spotykające nas trudności. Kluczem do pozytywnego stosunku do świata jest też wypoczęty i zregenerowany organizm. Żadna kawa nie zastąpi snu, który nawet zdaniem największych milionerów jest istotnym elementem sukcesu. Pracujesz bez wytchnienia i zapominasz o odpoczynku? Brian Tracy przestrzega, że to wcale nie jest przejaw pracowitości tylko bezproduktywności. Pracuj od rana, wieczorem znajdź czas na wyciszenie, relaksującą muzykę i koniecznie na mocny sen.
Równowaga to podstawa
Unikanie produktów zakwaszających nie powinno kierować nas w stronę spożywania jedynie zasadowych pokarmów. Podstawą sukcesu, jakim jest zdrowie i dobre samopoczucie, jest równowaga pomiędzy produktami kwasotwórczymi i zasadowymi. Jeśli w naszym życiu jednak dominują dania typu fast-food, słodycze i słodzone fruktozą napoje, soki, nektary i rożne cole, poleca się rozpocząć zmiany od detoksu i całkowitego wykluczenia: l słodkich przekąsek i słodyczy l słodkich napojów gazowanych i niegazowanych, soków i nektarów z kartonu l pieczywa pszennego, makaronów pszennych i innych wyrobów z białej mąki l alkoholu, czarnej kawy z hipermarketów i czarnej herbaty l nabiału krowiego, mleka, twarogu, dosładzanych jogurtów (można spożywać masło, zsiadłe mleko, naturalny jogurt i kefir) l dań przetworzonych, w puszkach, na zafoliowanych tackach o długim terminie przydatności Odkwaszenie może być zbyt abstrakcyjnym pojęciem, dlatego warto wiedzieć, w jaki sposób objawia się w naszym ciele. Nie jest to kolejny termin wymyślony przez odchudzającą się celebrytkę ani radykalna dieta oparta na jednym składniku.
Odkwaszanie to:
- dobre samopoczucie – zakwaszenie objawia się niekoniecznie bólem, ale najczęściej jako uczucie przewlekłego zmęczenia, spadku energii życiowej, osłabienie, niechęć do wszystkiego, z czasem nawet jako pełnoobjawowa depresja, u niektórych osób pojawią się nietypowe bóle, dziwne objawy w rożnych częściach ciała, skłaniające do szukania porady wielu specjalistów, ale najczęściej nie udaje się zdefiniować jednej konkretnej choroby. Po prostu w zakwaszonym organizmie rozregulowuje się wiele mechanizmów biologicznych, stąd objawy w rożnych miejscach i o rożnym charakterze. Nie pomogą leki, a jedynie kompleksowe, stopniowe odkwaszenie; odkwaszony organizm to odzyskanie radości życia, koniec problemow z bezsennością i chronicznym zmęczeniem oraz powrót lepszej kondycji, lepiej pracuje układ trawienny
- lepszy wygląd – przechodząc na odżywianie oparte m.in. na ekologicznych warzywach i kaszach zyskujemy także gładką, jędrną, dobrze nawilżoną skórę, zmniejsza się tendencja do wyprysków, znika cellulit,
- odporność – pozbywając się toksyn, metali ciężkich i patogenów oraz dostarczając właściwych składników zawartych np. w warzywach, zielonych roślinach, kaszach, nasionach, olejach po odkwaszeniu przywracamy naszemu organizmowi siły do walki z drobnoustrojami, dajemy szansę na zahamowanie lub wygaszenie procesów zapalnych, stwarzamy także szansę na zmniejszenie reakcji alergicznych, dlatego można śmiało powiedzieć, że odkwaszanie przywraca naszemu organizmowi siłę do walki z drobnoustrojami, dlatego odkwaszanie przywraca ogólne zdrowie, niekiedy uwalnia nas także od przewlekłego bólu, problemow ze
stawami, trudnych do wyleczenia niedoborów.
Żaneta Geltz, inicjatorka ruchu społecznego Happy Evolution i autorka eBooka „10 kroków do zdrowia, szczęścia i równowagi”, wydawca i redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni, stworzyła wiele publikacji i felietonów promujących zdrowy styl życia. Jesteśmy otoczeni tak ogromną ilością informacji, reklam, krzyków promocyjnych firm, które próbują przebić się przez liczne, konkurencyjne komunikaty, by zdobyć naszą uwagę, że już sami tracimy pewność, kim jesteśmy i czego tak naprawdę nam potrzeba. Brakuje nam kontaktu ze sobą, by usłyszeć, co dokładnie powinniśmy wyeliminować, czego unikać, by lepiej żyć. Moim odkryciem jest duńska orientacja na styl eko, organic, handmade, fairtrade, natural, locally grown, recycled. Duńczycy edukują się w zakresie zdrowia i ekologii i już od wielu lat kierują się certyfikatami niezależnych instytucji działających na rzecz konsumentów. Producenci mogą się jedynie dostosować lub odejść z rynku. Kupujmy mniej, bardziej świadomie, z większą uwagą dla składu produktów, bądźmy dobrzy dla siebie, bądźmy selekcjonerami, jako konsumenci możemy stroić fochy i oczekiwać jak najwyższej klasy produktów, zamiast ściemy marketingowej. Polecam dużo warzyw, kontakt ze słońcem, spotkania tylko z inspirującymi ludźmi, eliminację złych rzeczy z życia, nieżyczliwych osób i kiepskich produktów. W ten sposób przybliżymy się do naszego dobrego humoru i stanu, który nazywamy szczęściem.
O proszę ,czy to znaczy ,że odkwaszając mój organizm mogę pozbyć się alergii??? Kurcze , małymi krokami wprowadzam zmiany żywieniowe zalecane przez internistę ,oporny jestem nagłych zmian nie toleruję ,boje sie doznać szoku hahahahahah ,ale serio teraz się zastanawiam ,nad ciut szybszym wprowadzeniem zmian ,jaki sport polecacie do takiej diety dla osoby z chorym kręgosłupem??
Najbezpieczniej zacząć od 3 powtórzeń Rytuałów Tybetańskich:
https://youtu.be/YjzHyy-hrUE
Albo proste ćwiczenia jogiczne i oddechowe:
https://www.youtube.com/watch?v=cnLMkQL2jTA