Jesień to czas, kiedy wirusy i bakterie zaczynają siać spustoszenie w organizmie. Zmienna pogoda, brak ruchu i słońca powodują, że zaczynamy kichać, kaszleć, mieć dreszcze… Krótko mówiąc: łapiemy grypę. Zobacz naturalne składniki, które pozwolą Ci ją przezwyciężyć.
Czosnek
Od wieków stosowany jako środek przeciwbakteryjny, niezwykle skuteczny w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych. Związki siarki zawarte w czosnku korzystnie wpływają na układ oddechowy i krążenia. Czosnek działa także jako środek wykrztuśny, dlatego można go podawać przy tzw. mokrym kaszlu.
Olej z oregano
Carvacarol i tymol – to dwa składniki zawarte w oleju z oregano, które zwalczają oraz hamują rozwój mikroorganizmów. Oregano posiada silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Co więcej, ma aż 42 razy więcej antyoksydantów niż jabłka i 12 razy więcej niż pomarańcze, dlatego stosuj go zarówno profilaktycznie, jak i wtedy, kiedy grypa już się pojawi.
Cebula
Cebula to jeden z najbardziej bakteriobójczych naturalnych składników. Oprócz cennych witamin, kryją się pod nią fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, które wzmacniają ogólną odporność organizmu.
Cytryna
Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny jest doskonałym źródłem pektyn cytrusowych, które mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Ponadto cytryna wzmacnia układ odpornościowy.
Echinacea
Echinacea, czyli jeżówka, nie działa bezpośrednio na wirusa, ale stymuluje układ odpornościowy do zwalczania go. Zwiększa ilość białych krwinek oraz podwyższa odporność organizmu. Leczy błony śluzowe nosa, gardła i płuc.
Miód
To najbardziej enzymatyczna substancja na świecie. Zawiera wszystkie niezbędne witaminy i minerały. Miód wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a ponadto wspaniale sprawdza się przy stanach zapalnych i kaszlu. Przy przeziębieniu i grypie najbardziej zaleca się miód lipowy lub gryczany.
Żurawina
Jest zdrowa, smaczna i doskonała na wszelkiego rodzaju infekcje i zapalenia. Witaminy A,C,B1, B2, P, błonnik, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas i jod to tylko niektóre z jej drogocennych składników. Wspaniała przy zakażeniach bakteryjnych oraz infekcjach dróg oddechowych i moczowych.
Imbir
Imbir ma działanie przeciwwirusowe, korzystnie wpływa na układ nerwowy i wspomaga eliminację toksyn z organizmu. Działa przeciwzapalnie, łagodzi migreny i bóle głowy, a przy przeziębieniu jest niezwykle skuteczny. Napar z imbiru to najlepszy napój na grypę!
Koper włoski
Ta pyszna przyprawa działa antybakteryjnie, wspomaga zwalczanie infekcji górnych dróg oddechowych oraz ma działanie wykrztuśne. Ponadto koper włoski ma działanie przeciwzapalne oraz wspomaga wydalanie toksyn z organizmu.
Dzika róża
Owoce dzikiej róży zawierają najwięcej witaminy C ze wszystkich roślin rosnących w Polsce. Poza tym to doskonałe źródło antyutleniaczy, dzięki którym wzrastają naturalne mechanizmy obronne organizmu.
Sama natura i do tego większość tych cudów znajdziesz w swoim ogrodzie lub ekologicznym sklepie , jak dla mnie same plusy nie ma jak leczyć się zdrowo i bez dodatków w postaci gripeksów czy innych tabletek w których jeden składnik pomaga a 10 powoduje skutki uboczne
Super lista. Sprawdzone, domowe sposoby które nie są zabobonem albo siła podświadomości, tylko rzeczywiście działają. Dodalabym jeszcze sok z malin oraz napar z lipy do picia. Rozgrzewają i oczyszczają organizm.