Kuchnia orientalna jest niezwykle popularna w naszym kraju. Egzotyczne smaki kuszą podniebienie. Czy wiemy jednak, co tak naprawdę znajdzie się na naszych talerzach, kiedy wybierzemy się do restauracji serwującej dalekowschodnie specjały?
Z kraju środka
Chińska kuchnia zyskała na uznaniu i popularności w zachodnim świecie wraz z napływem chińskich imigrantów. Choć jest równie zróżnicowana jak same Chiny, to można wskazać kilka charakterystycznych składników, które często wykorzystywane są w przepisach dań chińskich.
Ryż
Jako podstawa diety krajów dalekowschodnich, ryż stanowi główne źródło skrobi. Podawany jest najczęściej gotowany na parze lub smażony. Ryż rzadko bywa przyczyną alergii, niemniej w postaci smażonej może zawierać domieszki różnych olejów oraz przypraw. Fermentowany ryż używany jest także do produkcji alkoholi i octu.
Soja
Soja w różnej postaci stanowi ważny element chińskiej kuchni. Produkuje się z niej substytuty nabiału takie jak mleko sojowe czy ser tofu. Jest także wykorzystywana do produkcji oleju sojowego (stosowanego zarówno do sałatek, jak i smażenia). W postaci sfermentowanej stanowi podstawę do produkcji sosu sojowego, jednej z najważniejszych przypraw kuchni chińskiej.
Kluski i makarony
Podawane do wielu potraw. Najczęściej wytwarzane są na bazie mąki pszennej. Często podawane są także makarony sojowe o charakterystycznym wyglądzie przypominającym przezroczysty plastik oraz makarony ryżowe. Te dwa rodzaje klusek nie zawierają glutenu.
Warzywa, zioła i grzyby
Charakterystyczny dla kuchni większości krajów Dalekiego Wschodu jest imbir pod różnymi postaciami – najczęściej świeżo starty, mielony lub marynowany. Poza tym szeroko wykorzystywane są świeże lub suszone papryczki chili oraz młode zielone cebulki. W daniach znaleźć można także warzywa regionalne, których Europejczycy na co dzień nie widują w swoich kuchniach:
- Pędy bambusa
- Biała rzodkiew
- Kiełki sojowe lub fasoli mung
- Kapusta pekińska
- Chiński bakłażan
- Bok choy (chińska kapusta)
- Gai lan (chiński brokuł)
- Groszek cukrowy
Częstym składnikiem dań są także grzyby, które w przeciwieństwie do europejskich pozostają nieco twarde po ugotowaniu. Z ziół najczęściej wykorzystuje się kolendrę.
Przyprawy, sosy i oleje
Obok wspomnianego już sosu sojowego bardzo często w kuchni chińskiej stosowany jest sos ostrygowy. Powstaje on w procesie długiego gotowania ostryg, następnie dodaje się do niego sól, cukier i zagęszcza skrobią kukurydzianą. Popularną przyprawą kuchni chińskiej jest tak zwana przyprawa pięciu smaków, będąca zwykle kombinacją anyżu gwiaździstego, goździków, cynamonu, pieprzu syczuańskiego i mielonych nasion kolendry.
W pikantnych daniach bardzo często wykorzystuje się sosy i pasty chili. Oprócz samej papryczki często zawierają one oleje bądź też powstają na bazie pasty sojowej.
Spośród olejów w kuchni chińskiej najpopularniejsze są olej ryżowy, sezamowy, sojowy oraz olej z orzeszków ziemnych.
Syndrom chińskiej restauracji
W 1968 roku po raz pierwszy dokładnie opisano szereg przypadków różnych dolegliwości u osób, które stołowały się w chińskich restauracjach. Do objawów należały: ból w klatce piersiowej, zaczerwienienie twarzy, bóle głowy, pieczenie lub brak czucia w okolicach ust, subiektywne odczucie obrzęku twarzy, pocenie się. Z reguły objawy te występowały w ciągu dwóch godzin od spożycia orientalnego posiłku. Wiązano je z obecnością w tradycyjnych orientalnych potrawach dużej ilości glutaminianu sodu (między innymi w sosach i przyprawach), jednak późniejsze badania nie wykazały jednoznacznie związku między tą substancją a objawami. Obecnie podejrzewa się, że mogą być one powodowane przez reakcję alergiczną na któryś ze składników dań chińskich.
o proszę jednym słowem jak zawsze ,zastosuj umiar i jak nie masz pewności wypróbuj danie w małej ilości , żeby wiedzieć czy nie ma w nim czegoś co może spowodować niespodziewany wstrząs ,albo łatwiej dopytaj z jakich składników jest danie i wtedy nie ma kłopotu:P
..uwielbiam Daleki Wschód.