„Gotowanie jest jak budowanie domów, trzeba to robić z głową, pasją i smakiem” mówi motto restauracji Jadalnia przy ulicy Grunwaldzkiej w Poznaniu. Lokal łączący w sobie wykwintną kuchnię z surowym i bardzo oryginalnym wystrojem. Czy to miejsce dla Ciebie, alergiku? Uważamy, że tak!
Nie więcej niż 100 kilometrów
Składniki wykorzystywane w kuchni „Jadalni” pochodzą wyłącznie od lokalnych producentów. Przewiezienie produktów na większy dystans wymagałoby stosowania jakichś metod konserwowania, czego kucharze z Jadalni chcą uniknąć za wszelką cenę. Nigdy więc nie znajdzie się na Twoim talerzu mrożony szpinak, konserwowe warzywa czy wiezione przez pół kraju ryby.
Wszystko na miejscu, własnymi rękoma
W Jadalni wszystko co można zrobić na miejscu, jest robione na miejscu. Od własnego wypieku chleba, ręcznie wytwarzanego makaronu po świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw. Jadalnia ma być z założenia samowystarczalna.
Dla różnych podniebień i portfeli
Menu restauracji jest dynamiczne i zmienia się praktycznie codziennie. Znajdziemy je wypisane kolorowymi kredami na pokazywanej w lokalu tablicy czy na profilach społecznościowych restauracji. Cechą charakterystyczną menu jest oznaczanie potraw kolorami. Dania żółte to propozycje wegetariańskie. Niebieski kolor oznacza kuchnię wegańską. Różowy to kolor oznaczający potrawy bezglutenowe.
Ceny w restauracji nie są wygórowane w porównaniu do jakości i różnorodności potraw. Mieszczą się w przedziale od 10 do 40 zł za potrawę.
Alergik, bezglutenowiec czy jakakolwiek inna osoba o specjalnych wymaganiach względem tego co ma na talerzu również nie poczuje się zawiedziona tym, co w tej restauracji znajdzie. Jadalnia to nie tylko gwarancja kulinarnego zachwytu, lecz także najwyższej świeżości, jakości i dbałości o potrzeby różnorodnych gości.
Nasza ocena: 5/5
Jadalnia
http://www.jadalnia.com/
Budynek Pixel
Ul. Grunwaldzka 182, Poznań
tel. 883 031 313