W dniach 17-19 września 2021 r. nasza redakcja uczestniczyła w Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD & Targach Ekologicznego Stylu Życia beECO w Łodzi – najważniejszych i największych wydarzeniom branży ekoproduktów w Polsce.
Organizowana od blisko 15 lat impreza poświęcona jest żywności ekologicznej oraz produktom certyfikowanym, naturalnym, regionalnym i tradycyjnym wytwarzanym przez polskich, jak i zagranicznych producentów oraz przetwórców. W tym roku uczestniczyło w nich 150 firm, które zaprezentowały przed odwiedzającymi różnorodną ofertę.
Na stoiskach królowały pachnące miody, pyszne soki, tłoczone na zimno oleje, starannie wyselekcjonowane orzechy, zebrane w lasach i gospodarstwach ekologicznych aromatyczne mieszanki ziołowe, smakowite przetwory, zachwycające sery, nalewki, a nawet piwa staropolskie. Nie zabrakło wegańskich kosmetyków, naturalnych perfum, suplementów, gąbek czy wyrobów z kamionki i ceramiki. Uczestnicy targów mieli okazję zapoznać się z ich najlepszymi produktami wybranymi przez specjalistyczne jury. Złotym Medalem imprezy nagrodzono w tym roku m.in. Borówkowy Grzaniec Bezalkoholowy firmy Zielono Mi, Miody Suszka wzbogacone o orzechy laskowe, kakao i rokitnik, dzikie oregano górskie od grECO Products i innowacyjny pod każdym względem olej z pestek czarnej porzeczki zimno tłoczony firmy Olvita.
Produkty i atrakcje dodatkowe przyciągnęły do Atlas Areny tysiące zwiedzających, wśród których obok ekoentuzjastów i osób zainteresowanych zdrowym stylem życia znaleźli się również menedżerowie, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności doceniający wysoką jakość i kunszt prezentowanej oferty.
Podczas tegorocznych Targów branżyści mieli okazję wziąć udział w szkoleniu ze skutecznego e-marketingu i budowania społeczności w social mediach oraz w kolejnej Akademii Biokuriera – mocno inspirującym spotkaniu poświęconym zagadnieniom handlu w ekobiznesie. W tym roku przygotowanym w partnerstwie z Fairtrade Polska. Nie zabrakło też atrakcji dla ekoentuzjastów.
Magazyn „Hipoalergiczni” poprowadził już VI Forum Alergii, które skupiło się na odpowiedzi na pytanie „Co jeść, a czego nie, żeby nie chorować?”.
Słuchacze wysłuchali poniższych pytań redaktor naczelnej Żanety Geltz, skierowanych do ekspertów:
dr n. med. Barbary Majkowskiej-Wojciechowskiej i dr n. med. Danuty Myłek – specjalistki w dziedzinie alergologii.
- Jak wzmocnić odporność, jaką funkcję pełnią antyoksydanty, oleje roślinne, i biożywność?
- Czym rujnujemy swoje zdrowie?
- Jaka żywność sprzyja mikrobiocie jelitowej?
- Piramida Żywienia – jakie jest 5 zasad, które z niej wynika – jest do zastosowania na wczoraj.
- Jedzenie a depresja.
- Co jeść przeciw demencji?
- Witaminy, gdzie ich szukać? Suplementy czy owoce?
- Przebarwienia skóry, szara cera – co jeść, co odstawić?
W odrębnej publikacji znajdą Państwo zapis 2-godzinnego forum, gdzie można dowiedzieć się, jakie odpowiedzi padły podczas VI FORUM Alergii w Łodzi.
Z kolei Katarzyna Gubała, ekoosobowość znana z telewizji śniadaniowych, zabrała nas w smakowitą podróż po słodyczach wolnych od cukru. W trakcie warsztatów „Wege w kwadrans” udowodniła, że przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku może być dziecinnie proste, a danie takie jak „wegańska pasztetowa” czy „kalarepowe carpaccio” zyskały wielu nowych zwolenników.
Pod koniec wydarzenia odbyła się minigala, podczas której nagrodzeni odebrali prestiżowe nagrody – Złote Medale Targów natura FOOD & beECO, które przyznawane są produktom wyróżniającym się wysokim poziomem i jakością.
Wyróżnienia są przyznawane przez jury, w którym zasiadają przedstawiciele środowisk naukowych, jednostek i instytutów certyfikujących, stowarzyszeń i organizacji branżowych oraz prasy fachowej.
Złote Medale Targów natura FOOD & beECO zdobyli
W kategorii produkt tradycyjny wyróżnienie zdobyła
Nalewka Staropolska Śliwkowo-Wiśniowa od Firmy Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy.
Medal otrzymał Olej Rzepakowy Keslera od firmy Franciszek Kesler.
W kategorii produkt naturalny przyznano dwa wyróżnienia.
Pierwsze otrzymała firma Zielono Mi – Agnieszka Jarosińska – za produkt Borówkowy Grzaniec Bezalkoholowy,
drugie – firma Miody Suszka za Miód z Orzechami laskowymi i kakao.
Produktami naturalnymi nagrodzonymi medalami zostały
Miód z Rokitnikiem (Miody Suszka) oraz
Olej z pestek czarnej porzeczki zimno tłoczony (OL’VITA).
Wyróżniony produkt ekologiczny polski to
Juchowo Blue’s – Ser pleśniowy od firmy Juchowska Piwnica.
W tej kategorii przyznano dwa medale Targów natura FOOD & beECO.
Pierwszy otrzymała firma Klimek za Biotworóg Tłusty, drugi – firma FRĄCKOWIAK S.j. za produkt Ekologiczny Ser smażony BIO z Granowa.
W kategorii produkt ekologiczny zagraniczny wyróżnienie otrzymała
firma grECO Products za produkt Dzikie Oregano Górskie.
Złoty medal w tej kategorii powędrował do firmy
NaturaEAT Dameco za produkt Oliwa Z oliwek Extra Virgin Phileos of Sparta organic.
Przyznano też nagrody w kategorii wybór publiczności. Oddano 921 ważnych głosów, które wyłoniły dwa wyróżnione produkty. Pierwszy z nich to Borówkowy Grzaniec Bezalkoholowy (Zielono Mi), drugi – Oliwa z oliwek Extra Virgin BIO (grECO Products).
Publiczność zdecydowała też o przyznaniu dwóch medali. Pierwszy z nich otrzymała firma Eterno za produkt Konfitura z Milanówka Truskawki z morwą, drugi – firma Laurus Sanojca za BIO-Organiczną Farbę do Włosów HERBATINT.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Zdjęcia: Bielik Studio, Żaneta Geltz
ciekawe targi , dużo wiedzy , i zdziwienie ,że ludzie na dzisiaj chcą być Eko ale tak naprawdę zaczyna nas interesować co kłaść na talerz ,czym się myć czego używać w domu żeby być serio zdrowym
mmm ważna gala ,ważni ludzie i pyszne jedzenie a do tego nagrody nagrody , obiecuję sobie ciągle ,że kiedyś się wybiorę ,ale jak na razie cos mi nie idzie chciała bym na żywo zobaczyć tyle ważnych osób ,które robią wiele dobrego dla eko promocji