Nikogo nie trzeba dziś przekonywać, że Targi NATURA FOOD i beECO, które odbędą się w Łodzi w terminie 7 – 9 października, to najważniejsze i największe targi ekobranży w Polsce i ścisła czołówka imprez tego typu w Europie Środkowo – Wschodniej.
W gronie wystawców obecne są zarówno firmy dobrze rozpoznawalne na polskim rynku bioproduktów jak i przedsiębiorcy dopiero debiutujący ze swoją ofertą, prezentujący nowe produkty i innowacyjne rozwiązania. Targi NATURA FOOD i beECO to niepowtarzalna okazja do zapoznania się w jednym miejscu i czasie z szeroką ofertą produktów wysokiej jakości wytwarzanych zarówno przez polskich, jak i zagranicznych producentów i przetwórców. Co roku Targi odwiedza ponad 12 tys. osób, wśród których są przedstawiciele kadry menedżerskiej ekobiznesu, osoby odpowiedzialne za zakupy w sieciach handlowych i sklepach wielkopowierzchniowych,właściciele sklepów, hurtownicy i dystrybutorzy żywności, a także przedstawiciele ambasad.
REKORDOWA LICZBA WYSTAWCÓW
W tegorocznej edycji Targów NATURA FOOD i beECO weźmie udział ponad 350 firm z Polski i zagranicy – producentów, przetwórców, eksporterów i dystrybutorów żywności wysokiej jakości. Zdecydowana większość wystawców, bo ponad 50% prezentować będzie produkty posiadające certyfikaty ekologiczne oraz produkty naturalne, niskoprzetworzone, wytwarzane w oparciu o składniki wysokiej jakości. W ofercie targowej przybędzie także produktów z segmentu vege, fit, superfoods (żywność pochodzenia naturalnego, bogata w składniki odżywcze) czy ekologicznych linii produktów dla dzieci. Nowością będą z pewnością produkty ekologiczne gotowe do spożycia, które są propozycją dla osób żyjącym szybko, w dużym tempie. Bogatą ofertę zaprezentują również producenci artykułów nieżywnościowych, takich jak naturalne i ekologiczne kosmetyki oraz środki czystości. Będę też suplementy diety, ekologiczne ubrania, opakowania i wiele innych. Wśród wystawców pojawią się również producenci nowoczesnego sprzętu AGD m.in.: wolnoobrotowych wyciskarek do owoców i warzyw. Prezentację polskich firm dopełniają wystawcy z zagranicy: Ukrainy, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Czech, Litwy, Włoch, Grecji, Szwecji.
BRANŻOWE WYDARZENIA TOWARZYSZĄCE
Jak co roku targom towarzyszy szereg spotkań branżowych skierowanych do producentów i przetwórców oraz do właścicieli, pracowników sklepów oferujących żywność wysokiej jakości i restauratorów, pracowników gastronomii – Akademia BioKuriera, BIObiznes Forum. Wśród tematów wiodących pojawią się zagadnienia związane z marketingiem wizualnym, franczyzą, zasadami znakowania produktów i certyfikacji, sprzedaży internetowej, korzystania z ekologicznych produktów w restauracji czy bycia świadomym ekorestauratorem.
W piątek 7 października odbędzie się Forum EKObranży, organizowane wspólnie z wydawcą magazynu EKODOSTAWCY, podczas którego poruszane będą kluczowe tematy dla sektora EKO. Jest to najważniejsze spotkanie polskiego sektora ekologicznego i handlu, pozwalające z jednej strony wymienić strategiczne informacje, a z drugiej nawiązać owocne relacje biznesowe, które realnie przekładają się na rozwój działalności gospodarczej.
„Koalicja Sprawiedliwego Handlu” – Fairtrade Polska zaprasza ponadto na konferencję „Fairtrade – skorzystaj z rynkowej szansy!”, podczas której uznani eksperci przybliżą m.in. system certyfikacji Fairtrade.
Targi NATURA FOOD i beECO będą także miejscem, w którym przebiegać będzie jedna z sesji IV Międzynarodowego Kongresu Biogospodarki, odbywającego się Łodzi w dniach 6-7 października, poświęcona eksportowi żywności wysokiej jakości.
NOWOŚCI W PROGRAMIE TARGÓW
Nową tematyką, która jest mocno akcentowana w tym roku zarówno w ramach ekspozycji targowej jak i w programie towarzyszącym jest alergia. Coraz więcej osób zmaga się z tym schorzeniem, a niewątpliwie odpowiednia dieta i właściwy dobór produktów stosowanych w życiu codziennym ma ogromny wpływ na leczenie tego typu schorzeń. W ramach NATURA FOOD i beECO szeroko prezentowane będą produkty z segmentu „free from” czyli bez alergenów – bez glutenu, laktozy, jajek czy bez cukru, a także naturalne kosmetyki i środki czystości.
Wiedzę związaną z alergiami będzie można pogłębić podczas Forum Alergii (9.10), które zostało przygotowane wspólnie z redakcją Hipoalergiczni, a poprowadzi je redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni – Żaneta Geltz, której gościem specjalnym będzie znany alergolog prof. Krzysztof Buczyłko z Centrum Alergologii w Łodzi. Uczestnicy forum uzyskają informacje o różnych rodzajach alergii, dowiedzą się jak komponować dietę alergika z wykorzystaniem naturalnych produktów oraz jaką rolę w walce z alergią pełnią kosmetyki naturalne. Redakcja Hipoalergiczni przybliży w niedzielę również temat pt. „Dekalog alergika” – czyli obszary, które warto usprawnić w życiu rodziny z alergikiem na pokładzie. W sobotę natomiast zapraszamy na projekt Happy Evolution – 10 kroków do zdrowia, szczęścia i równowagi – 08.10 godz. 13:00-14:00.
Niedziela, 9 października 2016 r.
godz. 11.00 – 11.10 FORUM ALERGII – Otwarcie
prowadzenie: Żaneta Geltz (redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni)
godz. 11.10 – 12.30 Alergia w naukowej pigułce
prowadzenie: prof. Krzysztof Buczyłko w rozmowie z Żanetą Geltz (Hipoalergiczni)
- Alergia pokarmowa, wziewna, kontaktowa, astma i AZS- wstęp do rodzajów alergii
- Naturalna żywność a alergia: Jaki wpływ na alergię i jej zapobieganie ma biożywność?
- Jak komponować dietę alergika z wykorzystaniem produktów naturalnych?
- Zagrożenia ze strony żywności sztucznej i przetworzonej.
- Naturalne kosmetyki a alergia: jaka rolę w walce z alergią pełnia kosmetyki ekologiczne?
- Czym się kierować przy wyborze kosmetyków dla potrzeb skóry skłonnej do alergii?
- Astma czy grzyb?
godz. 12.30 – 14.00 DEKALOG ALERGIKA na co dzień
Jak uniknąć lub pozbyć się alergii?
prowadzenie: prof. Krzysztof Buczyłko w rozmowie z Żanetą Geltz (Hipoalergiczni)
- Woda
- Nie kupuj alergii w sklepie. Etykiety.
- W czym spać, prać i zmywać?
- Bezpieczne wnętrze. Co wisi w powietrzu?
- Hipoalergiczne kosmetyki.
- Alergik w bezruchu? Czy astmatyk może chodzić na WF?
- Alergen na talerzu.
- Jak i kiedy się badać?
- Sen i stres.
- Certyfikaty, które powinien znać każdy alergik.
Z kolei entuzjastów kulinariów, którzy działają aktywnie w polskiej blogosferze zapraszamy na ciekawe spotkania, warsztaty i prelekcje, które odbędą się w ramach pierwszego Ogólnopolskiego Spotkania Blogerów Kulinarnych (8-9.10) toczącego się pod hasłem „Internet w naturze – natura w Internecie”. Blogerzy kulinarni, lifestylowi, propagatorzy zdrowego stylu życia oraz bycia fit dyskutować będą o tym na czym polega jakość naturalnej żywności i siła rolnictwa ekologicznego, jak prezentować produkty ekologiczne w Internecie, jak opowiadać o szlakach kulinarnych czy wreszcie co zrobić, żeby blog był czytany i rozpoznawalny. Uczestnicy spotkania będą mieli także okazję wziąć udział w warsztatach fotografii kulinarnej prowadzonych przez firmę Canon. Gospodynią spotkania będzie Monika Kucia dziennikarka i kuratorka kulinarna. Z natury!
KONKURSY TARGOWE
W ramach NATURA FOOD odbędą się również konkursy, mające na celu wyłonienie najlepszych producentów i produktów prezentowanych podczas NATURA FOOD. Już pierwszego dnia targów (7.10) poznamy laureatów prestiżowego konkursu o „Złoty Medal NATURA FOOD” oraz konkursu na najlepszy produkt tradycyjny z regionu łódzkiego „Tygiel Smaków”. Również w piątek zostaną wręczone nagrody laureatom corocznego konkursu na „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne” organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa oraz „Z karpiem za Pan Brat”- konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych pod Patronatem Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”. Drugiego dnia (8.10) Targów wyłonieni zostaną zwycięzcy ogólnopolskiego konkursu na najlepszy stacjonarny ekosklep z żywnością ekologiczną, natomiast w niedzielę (9.10), na żywo będzie można obserwować rywalizację blogerów kulinarnych, którzy staną w szranki w konkursie „weekendowe śniadanie do łóżka”. Tego dnia poznamy również zwycięzcę plebiscytu konsumenta na najlepszy produkt prezentowany podczas NATURA FOOD 2016.
NATURA FOOD i beECO dla ekoentuzjastów i miłośników dobrego jedzenia
Ekologiczna żywność, ekologiczne produkty codziennego użytku i ekologiczny styl życia częściej goszczą w naszych domach. Trudno się temu dziwić, w końcu dbałość o zdrowie i środowisko naturalne to już nie tylko moda ale konieczność. Dlatego do odwiedzenia Targów NATURA FOOD i beECO zapraszamy także świadomych i wymagających konsumentów, poszukujących niebanalnych propozycji kulinarnych i pomysłów na życie zgodzie z naturą. Dla tej grupy odbiorców łódzka impreza jest okazją do zapoznania się z nowymi produktami, zdobycia wiedzy i inspiracji, które mogą wykorzystać na co dzień, a także degustacji produktów odbywających się w niemal wszystkich stoiskach czy nawet zakupów.
Podczas NATURA FOOD nie zabraknie także atrakcji dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia. Swój kunszt zaprezentują największe gwiazdy telewizyjnych programów kulinarnych. Pokazy odbędą się w specjalnej Strefie Pokazów Kulinarnych a poprowadzą je m.in.: Joanna Jakubiuk, Marcin Piotrowski, Sebastian Kornacki, Carlos González Tejera. Entuzjaści dobrej kuchni będą mieli okazję wziąć udział w prezentacji dotyczącej bezglutenowej kuchni wegańskiej, którą przeprowadzi duet z Atelier Smaku, czyli Jola Słoma i Mirek Trymbulak. W tym roku łódzcy restauratorzy zaprezentują jak owoce robią prąd (Owocni), zdrowe desery na bazie kaszy jaglanej (Zakręcony Vege Obiad) oraz prawdziwe włoskie Tagliattelle z bardzo zdrowymi, szybkimi i prostymi sosami (Kuchnia BACCARO). Dla tych, którzy upodobali sobie napoje roślinne pokażemy jak łatwo je przygotować we własnej kuchni (ChufaMix), będzie też można skosztować prawdziwych bananów z Dominikany. W Strefie Pokazów Kulinarnych przedstawiciele Lokalnego Rolnika opowiedzą o alternatywnych formach dystrybucji i będą rozdawać vouchery na pierwsze zakupy za pośrednictwem tego portalu.
Jak co roku targi NATURA FOOD i beECO są przyjazne dzieciom. Zwiedzając stoiska rodzice, będą mogli zostawić maluchy pod czujnym okiem opiekunów, którzy zgodnie z zasadą uczyć-bawiąc, zainspirują maluchy do ekologicznych gier i zabaw. Charakter Strefie EKOdziecka nada kadra Przedszkola Ekologicznego EKOLUDEK. Tu również Lokalny Rolnik zapewni degustację napoi i przekąsek.
TARGOWA APLIKACJA MOBLINA
Pobyt na Targach NATURA FOOD i beECO zdecydowanie ułatwi aplikacja mobilna na smarthony, do pobrania której gorąco zachęcamy. Dzięki niej w telefonie będzie można korzystać z interaktywnej listy wystawców z wyszukiwarką, agendy wydarzeń towarzyszących z przypomnieniami i wygodnie wyznaczyć trasę do wybranego stoiska. Aplikacja umożliwi także zbieranie kontaktów wystawców w jednym miejscu, bez konieczności noszenia ze sobą ciężkiej torby z ulotkami. Aplikacja będzie dostępna bezpłatnie w Appstore i Google Play od 1 października.
Honorowym Patronem Targów są: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Związek Województw RP oraz Wojewoda Łódzki, Marszałek Województwa Łódzkiego i Prezydent Miasta Łodzi.
Patronat medialny nad wydarzeniem objął Magazyn Hipoalergiczni.
Godziny zwiedzania
7 października – 10:00 – 18:00
8 października – 10:00 – 18:00
9 października – 10:00 – 17:00
Ceny biletów
- Bilet normalny jednorazowy (beECO & Natura Food) – 00 PLN
- Bilet ulgowy jednorazowy (beECO & Natura Food) – 00 PLN
- Bilet normalny trzydniowy (beECO & Natura Food) – 00 PLN
- Bilet rodzinny jednorazowy (2+1, 2+2) (beECO & Natura Food) – 00 PLN
- Bilet normalny jednorazowy online (beECO & Natura Food) – 00 PLN
- Bilet normalny trzydniowy online (beECO & Natura Food) – 00 PLN
- dzieci do lat 10 – 00 PLN
Więcej informacji: Organizatorem imprezy są Międzynarodowe Targi Łódzkie Spółka Targowa.
www.naturafood.pl
www.facebook.com/NATURAFOOD
www.beeco.com.pl
www.facebook.com/targibeECO