Co przychodzi ci na myśl, gdy myślisz o miłości? Pewna osoba, książka, melodia? W rodzinie Muzyków prawdziwym uczuciem darzy się… drzewo wiśniowe. Bordowe sady zdobią bowiem należące do nich ziemie od lat 50. ubiegłego wieku. Poznajcie tę historię!
Historia miłości do wiśni w rodzinie Piotra i Justyny Muzyki sięga już trzeciego pokolenia. Zaczęła się w południowej Wielkopolsce. Pierwsze sady wiśniowe założył dziadek Michał, a następnie jego dzieło kontynuowała córka Wacława z mężem. Dziś rodzinnym biznesem zawiaduje syn Wacławy – Piotr Muzyka.
Doświadczenie daje owoce
Jest 2007 r. Piotr Muzyka, świeżo upieczony absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, pasjonat gastronomii, szuka pomysłu na nowe oblicze rodzinnego interesu. Chce zaangażować się w pracę w gospodarstwie sadowniczym wyspecjalizowanym wyłącznie w produkcji wiśni. Jak jednak przeobrazić wieloletni sad w dobrze prosperującą firmę?
Intensywna nauka i zdobywanie doświadczenia w pielęgnacji sadu zajmuje mu pięć lat. Uczy się zestrajania z rytmem przyrody i domowego eksperymentowania z przetwarzaniem owoców. Efekty pracy są zaskakujące: Piotr opracowuje autorską metodę suszenia wiśni i zaczyna produkcję prawdopodobnie pierwszych polskich wiśni suszonych. Wytrwałość, zaangażowanie i wiedza technologiczna dają pierwsze – nomen omen – owoce w postaci pysznych suszonych wiśni o idealnie słodko-kwaśnym smaku oraz miękkiej konsystencji, bez użycia sztucznych dodatków i konserwantów.
To właśnie wtedy, wspólnie z żoną Justyną, powstaje Cherry Tree i nowy pomysł na biznes. Bo po co sprzedawać całość plonu do zamrażalni, skoro można stworzyć wiśniowe, autorskie produkty?
Zgodnie z cyklem natury
Firma Cherry Tree istnieje od 2013 roku. Za cel stawia sobie produkcję przetworów z kilkudziesięciu tysięcy drzew wiśniowych rosnących na kilkunastu hektarach sadów. Muzykowie prawdziwie kochają wiśnie, mają nieograniczoną chęć tworzenia i szukają nowatorskich rozwiązań. Bezustannie powtarzają jednak, że nie byłoby Cherry Tree bez 30-letniego doświadczenia sadowniczego, poszanowania środowiska naturalnego i wiary w sens działania w zgodzie z naturą.
Bo Piotr i Justyna Muzyka, jako sadownicy, mają pełną kontrolę nad sadem. Uprawa prowadzona jest w sposób zgodny z naturalnym rytmem przyrody i faz księżyca oraz z poszanowaniem środowiska naturalnego. Produkty Cherry Tree powstają bez użycia cukru, oleju, siarki czy innych konserwantów. Muzykowie z fantazją i wyczuciem kreują smaki, opakowania i dopieszczają każdy produkt, gdyż według ich filozofii bogactwo doznań zmysłowych to nie tylko smak i zapach, ale także piękno widziane okiem.
Dzisiaj swoje wyroby sprzedają do ekologicznych sklepów i restauracji w całej Polsce, spełniają się w roli szefów prężnie rozwijającej się firmy przetwórczej, a w wolnej chwili zaszywają się w wiśniowym sadzie, który jest dla nich niewyczerpanym źródłem inspiracji i połączenia z naturą.
Wiśnie to superfoods!
W wiśniowej manufakturze powstają prawdziwe i szlachetne polskie suszone wiśnie, tłoczone na zimno soki wiśniowe, a ponadto pyszne konfitury, syropy, wiśnie suszone w czekoladzie oraz niespotykane wino wiśniowe czy miód wiśniowy.
Owoce, z których powstają konfitury, są nie tylko pozbawione jakichkolwiek dodatków chemicznych. To prawdziwe superfoods: stanowią naturalne źródło mikroelementów kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy (witamina C i karoten) redukują stany zapalne i przyspieszają naturalną regenerację. Zawierają jeden z najskuteczniejszych antyoksydantów – bioflawon, który neutralizuje wodne rodniki odpowiedzialne za rozwój wielu chorób. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym wiśnie stosowane są w leczeniu nowotworów, chorób układu moczowego (zapalenie pęcherza, kamica nerkowa, dna moczanowa), chorób układu sercowo-naczyniowego czy anemii.
Konfitura wiśniowa firmy Cherry Tree wytwarzana jest na małą skalę, z nastawieniem na naturalny smak i jak najmniejszą ingerencję. Tak, aby zachować maksimum wartości odżywczych, których istne bogactwo znajduje się w tych niezwykłych owocach.
Przetwór łączy w sobie naturalnie słodkie owoce wiśni, zagęszczony sok jabłkowy oraz pektyny z jabłek. Konfitura jest lekka, odświeżająca, odznacza się idealnym balansem słodko-kwaśnego smaku wiśni. Co najważniejsze – nie zawiera cukru, więc sprawdzi się idealnie dla osób odżywiających się świadomie czy cierpiących na liczne schorzenia.
A oto nasza rozmowa z sadownikami!
Żaneta Geltz: Co dzieje się z większością owoców z polskich sadów?
Justyna Muzyka: W przypadku wiśni większość owoców zaraz po zbiorach jest sprzedawana do zamrażalni, a stamtąd owoce najczęściej trafiają na eksport. Ciekawostką jest to, że Polska jest pierwszym w Europie producentem wiśni, a trzecim na świecie! Drugi często obserwowany scenariusz, to sprzedaż świeżej wiśni na tłoczenie do produkcji koncentratu.
W naszej rodzinie, uprawa wiśni jest obecna od trzech pokoleń (pierwsze gospodarstwo sadownicze założyli już dziadkowie męża) i od początku głównym odbiorcą naszych owoców były zamrażalnie. Zanim rozpoczęliśmy przetwórstwo, również sprzedawaliśmy całość plonu do punku skupu. Teraz sami przetwarzamy naszą wiśnię, a jako sadownicy i producenci żywności, w pełni czuwamy nad każdym etapem uprawy i przetwarzania. Dzięki temu nasze produkty są zdrowe, soczyste i intensywne w smaku i aromacie. Jesteśmy dumni, że przez wiele lat byliśmy cenionym dostawcą jakościowej wiśni dla przetwórstwa w Polsce, Niemczech i Anglii.
Ż.G.: Dlaczego postanowiliście wybrać trudniejszą i ryzykowną drogę?
J.M.: Wybraliśmy drogę pasji i twórczej realizacji. Wiśnia jest owocem bardzo wartościowym (w Polsce niedocenianym), a jednocześnie bardzo wdzięcznym do przetwarzania. Sami dbamy o zdrowie i jakościowe pożywienie, więc naturalną dla nas była chęć dzielenia się z innymi darami naszego sadu. Mamy w sobie spore pokłady kreatywności, lubimy się rozwijać i eksperymentować.
Zaczęło się od wiśni suszonych, które były pierwszym owocem tychże eksperymentów. Dzięki opracowanej autorskiej metodzie produkcji uzyskaliśmy znakomite efekty w postaci pysznych suszonych wiśni o idealnie słodko kwaśnym smaku oraz miękkiej konsystencji, bez użycia sztucznych dodatków i konserwantów. W tym czasie wiśnie suszone nie były dostępne w sklepach dlatego wiele osób zaskoczonych było takim produktem, lecz zarazem bardzo pozytywnie go odbierało. Widząc niszę na rynku i upatrując w takiej działalności szansę na rozwój, postanowiliśmy założyć firmę, która specjalizowałaby się w produktach wiśniowych. Nie boimy się wyzwań, a siłę i energię do rozwijania Cherry Tree czerpiemy z naszej wiary w sens tego, co nam bliskie. Wiemy, że wiśnie są pełne wartości odżywczych, pełne zdrowia więc rozpoczęcia przetwórstwa było wyborem spójnym z naszym wnętrzem i wizją samorealizacji. Nasz wybór wynikał również z realiów produkcji sadowniczej. Praca w sadzie daje dużo satysfakcji, obfituje w szereg wyzwań i możliwości chociaż jest dosyć niestabilna.
Każdy nowy sezon przynosi nowe doświadczenia, czasem również negatywne. Głównym negatywnym czynnikiem jest w tej branży niestabilność finansowa. Ceny owoców każdego roku ulegają wahaniom (czasem sporym), nawet do tego stopnia, że czasem zbiór owoców staje się nieopłacalny, a uzyskane ceny przy sprzedaży mogą zaledwie pokryć koszty produkcji. Właśnie takie dwa lata z rzędu uruchomiły w naszych umysłach intensywne myślenie nad sposobami zaradzenia takim sytuacjom.
Ż.G.: Jakie właściwości wiśni decydują o ich wartości zdrowotnej?
J.M.: Wiśnie stanowią naturalne źródło mikroelementów kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu takich jak: magnez, potas, żelazo, fosfor, miedź, sód oraz witamin: A, B1, B2, C i P. Zawarty w nich wapń wzmacnia kości, mięśnie i układ nerwowy. Dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy (witamina C i karoten) redukują stany zapalne i przyspieszają naturalną regenerację.
Zawierają jeden z najskuteczniejszych antyoksydantów – bioflawon, który neutralizuje wodne rodniki, odpowiedzialne za rozwój wielu chorób. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym wiśnie stosowane są w leczeniu nowotworów, chorób układu moczowego (zapalenie pęcherza, kamica nerkowa, dna moczanowa), choroby układu sercowo-naczyniowego czy anemii. Wiśnie odkwaszają i oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszając procesy metaboliczne. Mają również niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne – 100 gram wiśni zawiera tylko 47 kcal. Wiśnie zajmują 14. Miejsce na liście 50 tzw. superfoods.
Ż.G.: Czy stosowane są środki chwastobójcze i pestycydy, żeby chronić plony?
J.M.: Poszanowanie środowiska i działanie w zgodzie z rytmem natury jest dla nas bardzo ważne. W naszych sadach nie stosujemy środków chwastobójczych oraz sztucznych nawozów. Część naszych sadów stanowi także uprawa biodynamiczna, czyli zgodna z naturalnym rytmem przyrody i faz księżyca. Chronimy plony tylko naturalnymi preparatami.
Nasze sady wiśniowe, co roku rodzą prawdziwe wiśniowe „złoto”, inspirując nas do coraz śmielszych rozwiązań. Z pełni dojrzałych, ręcznie zbieranych owoców powstają nasze przetwory. Jako sadownicy i wytwórcy żywności, gwarantujemy najwyższą jakość produktów, gdyż w pełni czuwamy nad każdym etapem uprawy i przetwarzania. Dzięki temu nasze owoce wiśni oraz powstałe z nich produkty Cherry Tree są zdrowe, soczyste i intensywne w smaku i aromacie.
Ż.G.: W jaki sposób nawożona jest gleba w Waszym sadzie?
J.M.: Jako sadownicy od trzech pokoleń mamy świadomość tego, jak ważna jest zdrowa, nieskażona gleba w produkcji żywności. Traktujemy ją jak żywy organizm, od którego zależy zdrowotność drzew i owoców. Do nawożenia gleby w naszych sadach stosujemy naturalny obornik.
Ż.G.: Czy da się wykorzystać Pani wiedzę z zakresu feng shui w prowadzeniu działalności sadowniczej?
J.M.: Wiedzę z zakresu feng shui można wykorzystać wszędzie, nawet w sadzie i w przetwórstwie, a w szczególności w budowaniu marki i wizerunku produktów oraz firmy. Moje wykształcenie daje nam inny punkt widzenia, uwzględniamy aspekty, na które większość przedsiębiorców nie zwraca uwagi. Zaryzykuję więc stwierdzenie, że wiedza z zakresu mojej specjalizacji jest naszą przewagą konkurencyjną.
Ż.G.: Jakie produkty wiśniowe mają największe wzięcie w Polsce?
J.M.: Największą ciekawość wzbudzają nasze bezcukrowe wiśnie suszone oraz 100%-owe tłoczone na zimno soki wiśniowe. Nasze wiśnie suszone zaskakują konsumentów pysznym wiśniowym smakiem oraz przyjemną konsystencją. Soki wiśniowe natomiast, ze swoją naturalną słodyczą, przełamują stereotyp kwaśnej wiśni. Jednakże z chwilą rozpoczęcia produkcji naszych wiśniowych win – grzaniec wiśniowy i sangria, to właśnie one zdobyły swoich wiernych fanów.
Ż.G.: Czy są już jakieś plany rozwoju? Ekspansja poza granice kraju?
J.M.: Na ten moment skupiamy się na rozwoju sprzedaży w kraju i tu jeszcze widzimy wiele przestrzeni na nasze produkty. Rozwój poza granice Polski jest w naszych dalszych planach, które związane są z inwestycjami w wyposażenie, w certyfikaty jakości i budowę nowej przestrzeni produkcyjnej.
Naszym celem jest zrównoważony i harmonijny rozwój. Tak jak drzewo, które rośnie latami i dzięki silnym korzeniom jest stabilne i trwałe, tak nam zależy w pierwszej kolejności na wzmocnieniu naszych wewnętrznych struktur i organizacji pracy, nim podejmiemy decyzję o dalszej ekspansji.
Ż.G.: Jakich nowych produktów możemy się wkrótce spodziewać?
J.M.: Cały czas rozwijamy gamę naszych produktów. Na lato planujemy produkcję orzeźwiającego napoju przywołującego smak tradycyjnego domowego kompotu z wiśni. Z kolei z myślą o łasuchach, przygotowujemy pyszne wiśniowo–owsiane ciasteczka. Pomysłów na kolejne wiśniowe produkty jest w naszych głowach znacznie więcej i będziemy się chętnie dzielić informacjami o nowościach i kolejnych wiśniowych przetworach z naszego sadu.
Produkty firmy Cherry Tree są dostępne w sklepie on-line Cherrytree.pl oraz w punktach stacjonarnych w całej Polsce. Listę sklepów, w których można kupić produkty manufaktury, również znajdziecie na stronie www.
owoc wiśni faktycznie kojarzy mi się z czymś kwaskowym , ale tak jak lubię cytrynę lubię wiśnie ,dżem z wiśni mmm pychota a do tego dobry chlebek i czego nam więcej trzeba do szczęścia ? to bardzo zapomniany owoc ale fajnie że tak dużo go produkujemy i jesteśmy w tym dobrzy ,na pewno skusił mnie wasz mega sok i wino 😛