Mając alergię pokarmową, trudno czuć się swobodnie w restauracji. Jest na szczęście miejsce na kulinarnej mapie Poznania, które każdy z alergią czy też nietolerancją pokarmową, powinien odwiedzić. Wywiadu udzieliła nam Monika Hrab założycielka i pomysłodawczyni Bistro Friendly Food, które oferuje dania w formie bezglutenowej. Czy faktycznie jest to mekka alergików i czy możliwe jest smaczne jedzenie bez mąki pszennej?
Hipoalergiczni: Skąd pomysł na menu bezglutenowe?
Monika Hrab: Pomysł narodził się z własnych doświadczeń. Żyłam w przekonaniu, że zwyczajnie nie ma gdzie zjeść bez glutenu. Ponieważ często z mężem podróżujemy po Polsce, na własnej skórze przekonałam się, że wcale nie tak łatwo znaleźć miejsce, gdzie będę mogła zamówić obiad bez obaw o własne zdrowie. W końcu zrodził się pomysł stworzenia miejsca, które będzie przyjazne „bezglutenowcom”. Tak od pomysłu do Bistro Friendly Food.
H: Czy faktycznie gośćmi Bistro Friendly Food są przede wszystkim alergicy?
MH: Obecnie każdy z nas interesuje się różnymi dietami, jest tendencja do większej rozwagi, jeśli chodzi o dobór tego, co jemy, więc myślę, że do naszego Bistro przychodzą przede wszystkim ludzie zainteresowani tym, co oferuje tzw. dieta bezglutenowa. Oczywiście, wielu klientów dopytuje z niedowierzaniem, czy aby na pewno przygotowywane przez nas dania są dla nich bezpieczne i stąd wiemy, że pośród gości są także alergicy.
H: Skąd czerpią Państwo wiedzę na temat diety bezglutenowej, czy alergik może czuć się tu bezpiecznie?
MH: Dokładamy wiele starań, aby każdy czuł się u nas bezpiecznie. Wiedzę czerpiemy z własnych wcześniejszych doświadczeń. Współpracujemy także ze Stowarzyszeniem Osób z Celiaką i na Diecie Bezglutenowej, uczestniczymy w konferencjach na temat diety bezglutenowej oraz, co bardzo cenne, dużo ciekawych i ważnych informacji dostajemy wprost od naszych klientów. W ten sposób łączymy teorię z praktyką i przygotowujemy posiłki, które nie zaszkodzą wymagającym alergikom.
H: Czy trudno jest skomponować różnorodny i pełnowartościowy posiłek, gdy trzeba zrezygnować z tak popularnego składnika jak mąka pszenna?
MH: Każdy, kto na co dzień nie potrafi wyobrazić sobie posiłku bez dań mącznych, może być mile zaskoczony odwiedzając Bistro Friendly Food. U nas można znaleźć znane wszystkim dania, na przykład naleśniki, ale w wersji przyjaznej osobom z alergią czy nietolerancją glutenu. W komponowaniu posiłku liczy się fantazja, dostęp do alternatywnych produktów i, jak zawsze, porada dietetyka. Rozumiemy, że nie każdy ze zdiagnozowaną celiakią czy alergią na gluten automatycznie wie, co może jeść, jak gotować, aby było smacznie i bezpiecznie, dlatego zachęcamy do konsultacji z dietetykiem i… stołowania się u nas.
H: Jakie zamienniki stosują Państwo w swoich daniach?
MH: Tworząc dania bezglutenowe jesteśmy przede wszystkim zainspirowani różnorodnością dostępnych obecnie składników i nie chcemy jej traktować jako dietę opartą na wyrzeczeniach. Dla nas alergia czy nietolerancja glutenu to tylko jeden z wielu powodów, aby testować inne – zdrowsze składniki. Z powodzeniem stosujemy mąkę gryczaną, która w przeciwieństwie to znanej każdemu białej mąki, jest pełna składników odżywczych. Zachęcamy do jedzenia sałatek skomponowanych ze świeżych warzyw w towarzystwie kurczaka czy tuńczyka. A miłośnikom pieczywa serwujemy bagietki, ale z mąki bezglutenowej. Nie tyle więc o zastępowanie chodzi, a o wybór tej lepszej opcji.
H: Oprócz gotowych dań, można u Państwa kupić także różnego rodzaju produkty bezglutenowe. Co konkretnie znajdziemy w sklepie Bistro Friendly Food?
MH: W zasadzie mogę śmiało powiedzieć, że wszystko: od pieczywa, poprzez przetwory, wędliny, po słodycze i wypiekane przez nas ciasta. Współpracujemy z dietetykiem i chcielibyśmy, aby każdy, kto uzyskał poradę odnośnie diety wolnej od glutenu mógł w wygodny sposób zrobić zakupy, dlatego stworzyliśmy tak szeroki asortyment w naszym sklepie.
H: Jakich gości zapraszają Państwo do odwiedzin Bistro Friendly Food?
MH: Często ludzie żyjący w pośpiechu i skarżący się na ciągły brak czasu kierują się do popularnych budek z fast foodem. Wiedzą, że to nie jest dobry wybór, bo temat odżywiania jest bardzo popularny. Tłumaczą się, że tak jest szybciej i taniej. A to nie do końca prawda. U nas można zjeść już za kilkanaście złotych, nie eksperymentując z własnym zdrowiem. A ile czasu każdy z nas potrzebuje na zjedzenie jednego gryczanego naleśnika z pieczarkami? Chyba niewiele, prawda? Nasze wybory żywieniowe są ogromnie ważne, dlatego to miejsce stworzyliśmy przede wszystkim dla ludzi świadomych, którzy szukają niezobowiązującego miejsca na szybki posiłek, ale chcą zjeść coś pełnowartościowego, niezaburzającego ich diety czy nawyków żywieniowych. Dlatego zapraszamy do nas wszystkich, także tych, którzy dopiero poznają różnorodność smaków i chcą coś zmienić na swoich talerzach.
Monika Hrab – prowadzi Bistro Friendly Food, które oferuje dania bezglutenowe. Sama jest na diecie bezglutenowej choć z własnego wyboru, a nie z konieczności. Lokal został stworzony z myślą o tych, którzy muszą być ” bezglutenowcami”. Misją założycielki było ułatwić im życie związane z tą dietą. Mimo że gotowanie nie jest jej pasją, to świetnie odnajduje się w kuchni bezglutenowej, a zdobywanie wiedzy na jej temat sprawia Monice Hrab ogromną frajdę. Bistro Friendly Food znajduje się w Poznaniu na ulicy Taczaka 17.
ciekawa alternatywa ,jestem na etapie eksperymentowania z mąkami różnymi , ponieważ chcę wpoić w dzieci ciekawość świata ,smaków oraz dozę poszukiwania tego co dla zdrowia jest faktycznie ważne ,nie jest to proste kiedy na półach w sklepach królują chipsy i masakrycznie słodzone napoje typu coca-cola czy fanta oraz wszędobylskie parówki ze składem bardziej skomplikowanym niż głowice neuklearne :P:P:P ale szukam ,staram się żyć zdrowiej z dnia na dzień
cos dla mnie…