• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • To może być HIT !!!

        40 komentarzy

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami

        Luty 20, 2021

      • Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?

        Luty 15, 2021

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Jurek on:

        Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard

      • Ewa on:

        To może być HIT !!!

    0

    Alergia · Ciekawostki · Dziecko · Jedzenie · Newsroom · Porady · Wywiady

    Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami


    • dodany przez Żaneta Geltz
    • Luty 20, 2021

    hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerWraz z początkiem grudnia udaliśmy się z redakcyjną wizytą do wyjątkowej piekarni Bogdana Smolorza, który od lat piecze dla Polaków chleb bezglutenowy na zamówienie. Przygotowaliśmy dla Państwa materiał, który pokazuje nie tylko jakie bezglutenowe mąki są do wyboru i jak wygląda bochenek chleba z pieca Bogdana Smolorza, ale również  dowiecie się Państwo, dlaczego to robi?


    Tekst: Żaneta Geltz

    Każdy z nas wie, jak wygląda typowy chleb bezglutenowy – w odczuciu jakby papierowa gąbka bez smaku. Nikt, kto nie musi, po taki chleb nie sięgnie! Od chleba oczekujemy odpowiedniego smaku, wspaniałej konsystencji i żeby był chrupiący, a nie piankowy. Takie chleby znamy z marketów, gdzie leży mnóstwo pieczywa w zgrzanej folii.

    Bezglutenowość to jeden aspekt, a drugim jest konwencjonalny surowiec. Zwykły chleb bezglutenowy produkowany jest zazwyczaj z kukurydzy (95% kukurydzy na świecie pochodzi z upraw GMO), albo z ryżu, a dodawany jest do niego najczęściej jako błonnik: celuloza (zobacz zaznaczenie poniżej na zdjęciu)! Tak, ta sama, która stanowi składnik papieru. To dlatego czujemy się tak, jakbyśmy jedli papier, gdy rozpakujemy zwykły chleb bezglutenowy i nie zastanawiamy się nad tym, co tak naprawdę jemy!

    skrobia-ziemniaczana-blonnik=celulozowy


     

    W bochenkach Bogdana Smolorza nie znajdziemy błonników opartych na celulozie, ale na babce płesznik, nasionach chia i innych. Wszystkie mąki są naturalnie bezglutenowe, a do tego posiadają certyfikat ekologiczny. Najwięcej czasu pochłania proces przygotowania zakwasów – w odpowiednich temperaturach i o odpowiednich czasach fermentacji. Co 6 tygodni Bogdan Smolorz wraz z małżonką Mariolką uruchamiają piekarnię na około 5-6 dni i realizują Państwa zamówienia, ściśle według zamówionej listy wykluczeń.

    agrio-bio-testDlaczego certyfikat ekologiczny jest tak istotny dla jakości chleba, czy żywności?

    Produkty pochodzące z rolnictwa konwencjonalnego to takie, do których w trakcie rozwoju roślin wielokrotnie zastosowany został glifosat, głównie zawarty w produktach typu Roundup, ale obecny również w innych markach produktów. Od kilku lat składane są na całym świecie pozwy przeciwko marce Monsanto przez osoby, które wiążą spożywanie żywności traktowanej pestycydami, herbicydami i fungicydami z chorobami typu: nowotwory, cukrzyca, alergie, wady płodu. [więcej szczegółów tutaj>>].

    hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorzA więc kupując chleb w piekarni czy w markecie bez ekologicznego znaku (Listek bio lub znak Demeter), spożywamy najpewniej pieczywo z zawartością szkodliwego glifosatu, który, co już wiadomo na pewno, niszczy nasz mikrobiom, osłabia naszą naturalną odporność, naraża na zakażenia wirusowe czy na choroby autoimmunologiczne.


    Zapraszamy do obejrzenia krótkiego wywiadu z Bogdanem Smolorzem i do rozważenia nawiązania relacji z tą wyjątkową piekarnią. [>> biopiekarz.pl]

    Relacjonowała dla Państwa i rozmawiała z gościem wywiadu: Żaneta Geltz.
    Zdjęcia: Paweł Lemański, montaż: Marcin Geltz.



    hipoalergiczni-biopiekarz-Chleb-Bezglutenowy


     

    hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-maki


     

    hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-prezenty


     

    magazyn-hipoalergiczni-pakiet-konesera

    Tags: alergia pokarmowadietadzieckoekoetykietyglutenkonserwantyorganicprofilaktykastyl życiazdrowa żywność

    • Poprzedni artykuł Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni_mrozowska_dzieci Monika Mrozowska od kuchni. O dzieciach, karierze i gotowaniu Grudzień 1, 2014
    • hipoalergiczni-wywiad-Magda-Kotarba-Niezgoda-moda-Chiara-navy-blue-plener Czy jesteśmy uczciwi podczas modowych połowów? Marzec 17, 2018
    • hipoalergiczni-different-restauracja-zespół Restauracja w ciemnościach Lipiec 17, 2015
    • Supermedicus-2015-hipoalergiczni Rusza III edycja plebiscytu SUPERMEDICUS 2016 Czerwiec 22, 2016
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerBogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • pexels-anna-shvets-hipoalergiczni-zero-wasteCzy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?15 lutego 2021
      • hipoalergiczni-jak-nie-dać-się-złamać-fizjoterapeuta-Joanna-WieruszewskaJak nie dać się złamać? Jak naturalnie stymulować organizm do samoleczenia?12 lutego 2021
      • hipoalergiczni-wywiad-monika-ptak-korbacz-ajurwedyjska-droga-do-odpornosci-dietaAjurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jurek on:Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard
      • Ewa on:To może być HIT !!!
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerBogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • hipoalergiczni-wywiad-monika-ptak-korbacz-ajurwedyjska-droga-do-odpornosci-dietaAjurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?15 lutego 2021
      • Jak nie dać się złamać? Jak naturalnie stymulować organizm do samoleczenia?12 lutego 2021
      • Ajurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Jurek on:Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard
      • Ewa on:To może być HIT !!!
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej