Niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Australii czy Holandii masło orzechowe zyskuje uznanie również nad Wisłą. Postanowiliśmy przyjrzeć się temu, co kryje się w słoikach orzechowego przysmaku.
Skład
Naturalne masło orzechowe powinno składać się wyłącznie z prażonych orzeszków ziemnych, oleju roślinnego i opcjonalnie soli lub cukru. Niestety większość dostępnych komercyjnie produktów jest daleka od tego prostego przepisu. Najczęstszym grzechem producentów jest dodawanie taniego tłuszczu palmowego lub sztucznie utwardzanych nieokreślonych tłuszczów roślinnych. Takie dodatki sprawiają, że masło utrzymuje swoją konsystencję w temperaturze pokojowej i nie rozwarstwia się. Często także masła zawierają zbyt duże ilości soli i cukru albo syropu glukozowo-fruktozowego. Ten ostatni służy jako tani środek słodzący.
Zdarza się również, że masła orzechowe są sztucznie aromatyzowane, a ich konsystencja jest poprawiana za pomocą emulgatorów. Produkt, który najbardziej zbliżony jest jakością do tradycyjnego naturalnego masła orzechowego, zawierał 95% orzechów, cukier trzcinowy, olej roślinny i sól morską.
Dostępne na rynku są również imitacje masła orzechowego, często nazywane kremami śniadaniowymi. Zawierają one stosunkowo mało orzechów, bardzo duże ilości tłuszczu, cukru i dodatków smakowych.
Wartości odżywcze
Masło orzechowe jest niezwykle kaloryczne. Przeciętnie ma około 600 kcal w 100 gramach produktu. Jest jednak przy tym bogatym źródłem białka, ma stosunkowo dużo błonnika pokarmowego i witamin. Może stanowić wartościowy dodatek do kanapek czy innych potraw, jednak nie polecamy zajadania się nim łyżkami. Masło orzechowe nie zawiera glutenu, ale w przypadku diety bezglutenowej lepiej wybierać te produkty, które na opakowaniu posiadają informację o braku glutenu.
Na co zwracać uwagę
Kupując masło orzechowe zwracajmy uwagę na listę składników. Im więcej orzechów tym lepiej. Nie kupujmy produktów, w których lista składników ma więcej niż cztery podstawowe pozycje. Szczególnie wystrzegajmy się tych, które zawierają utwardzony tłuszcz, tłuszcz palmowy, glukozę lub syrop glukozowo-fruktozowy czy emulgatory oraz aromaty. Prawdziwe masło orzechowe tych wszystkich dodatków nie potrzebuje, a nie są one obojętne dla naszych organizmów.
Na półkach znajdziemy kilka rodzajów masła orzechowego. To czy zdecydujemy się na gładkie, czy też z kawałkami orzechów nie ma znaczenia dla wartości odżywczych. Możemy również znaleźć produkty bez zawartości soli i cukru, jednak te składniki są zwykle zastępowane sztucznymi aromatami i dodatkami. Alternatywą dla miłośników słodkiego smaku są produkty słodzone stewią lub…samodzielne wykonanie masła w domowych warunkach.
lubię takie masełko ,nie zbyt często ale jednak… wszystkie lidle i biedry maja takie tanie buble na półkach trafić na dobre masło jest niezwykle trudno niestety ale zrobić je można samemu i nie jest to karkołomne zadanie a zawsze wyjdzie nam na zdrowie