• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • To może być HIT !!!

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego

        Styczeń 8, 2021

      • Twój oddech potrzebuje pomocy?

        Grudzień 23, 2020

      • Komentarze

        Najnowsze

      • antyglifo on:

        Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!

      • Edzia on:

        Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.

    0

    Ciekawostki · Jedzenie

    Ciało jak laboratorium. Czym jest równowaga kwasowo- zasadowa?


    • dodany przez Asia Wieruszewska
    • Luty 13, 2015

     

    zdjęcie 1

    Słysząc „odkwaszanie” myślimy o skomplikowanych dietach, współczynnikach pH i innych medycznych pojęciach, które przeciętnemu człowiekowi trudno jest zrozumieć. Zależy nam jednak na tym, aby żyć zdrowiej i jeść zdrowiej, tak jak to robili nasi przodkowie. O naukowych faktach kryjących się za intuicyjnym dążeniem do naturalności opowiada dr Mirosław Mastej.

     

    O kwasowości lub zasadowości mówimy głównie w przypadku wodnych roztworów. Czysta woda, zawierająca jedynie cząsteczki H2O, jest obojętna biologicznie i chemicznie dla naszego organizmu. W praktyce codziennej mamy jednak do czynienia z wodą, w której rozpuszczone są w mniejszych, czy większych ilościach atomy różnych pierwiastków oraz złożone związki chemiczne. Te składniki mogą powodować, że woda przestaje być obojętna dla organizmów żywych, w tym człowieka. Naukowo brak obojętności roztworu wodnego nazywamy kwasowością lub zasadowością (często używamy zamiennie słów zasadowy i alkaliczny, ale oznaczają one to samo). W pewnym uproszczeniu wygląda to tak, iż w roztworze kwaśnym jest więcej rozpuszczonych jonów wodoru (H+), a roztworze zasadowym więcej jest jonów wodorotlenowych (OH-). Dla oceny nasilenia kwasowości lub zasadowości roztworu używamy skali
    liczbowej, zwanej skalą pH, gdzie 7 oznacza roztwór obojętny, a wartości mniejsze niż 7 (aż do zera) wskazują na coraz to większą kwasowość, zaś większe niż 7 (aż do 14) na rosnącą zasadowość roztworu.

    Posiłki także zawierają w sobie wodę i można je potraktować, jako bardzo gęste roztwory wodne. Zatem to, co codziennie pijemy i spożywamy ma swoją kwasowość lub zasadowość.
    Przeważnie pH pokarmu i wody zbliżone jest do 7 (w zakresie 6-8), czyli jest obojętne. Już z tego wstępu widać jak istotne jest dla organizmu utrzymanie wartości pH w bezpiecznych lub korzystnych lub niezbędnych dla określonych sytuacji granicach. Trudno jednak w praktyce codziennej badać i mierzyć chwilowe pH w tkankach, komórkach, czy też wnętrzu narządów naszego ciała. Oczywiście w ramach nauk biologicznych i medycznych takie eksperymenty przeprowadzano i wiemy dość dokładnie jak organizm żywy sobie radzi, aby utrzymać pH w korzystnym dla siebie zakresie. Używamy też pojęcia
    równowaga kwasowo-zasadowa. Dla jej utrzymania organizm stosuje kilkanaście, precyzyjnie wyregulowanych i bardzo skomplikowanych mechanizmów biologicznych i chemicznych. Biorą w nich udział m.in. płuca, nerki, wątroba, krew i krwinki czerwone, cały przewód pokarmowy, skóra. W mózgu istnieją receptory sprawdzające non-stop stężenie substancji kwasowych i zasadowych, jakie rozpuszczone są we krwi przepływającej  w pobliżu tych receptorów. Na tej podstawie uruchamiane są szybkie lub nieco wolniejsze mechanizmy wyrównawcze. Złożoność regulacji równowagi kwasowo-zasadowej dowodzi jak ważne dla życia biologicznego jest utrzymanie właściwego pH środowiska wewnętrznego organizmu.

    Dlaczego musimy zachować równowagę kwasowo-zasadową w naszym ciele? W żywym organizmie bez przerwy zachodzą reakcje chemiczne. Niektóre z nich wymagają określonego środowiska pod względem kwasowości lub zasadowości. Po prostu białka enzymatyczne prowadzące te reakcje działają np. tylko, gdy pH wynosi około 6,0, inne, gdy 7,5, jeszcze inne, gdy jest w zakresie 9,2-9,5. Dzięki temu, że mamy w sobie bariery mechaniczno-chemiczne w postaci błon komórkowych i układy buforujące w pewnych miejscach naszego ciała mamy pH obojętne lub bliskie obojętnemu, a w innych mniej czy bardziej zasadowe lub kwaśne. Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej jest niezbędne do życia.

    dr Mirosław MastejDr n. med. Mirosław Mastej – lekarz z zawodui powołania. Prowadzi „Centrum Zdrowia dr Mastej” w Jaśle. Przyjmuje także w Centrum Medycznym Biovirtus w Warszawie. Orędownik zdrowego żywienia. Jego obszary zainteresowania to m.in.: wpływ diety i środowiska na funkcjonowanie organizmu człowieka, immunologia i alergologia, a także wiele innych pokrewnych dziedzin medycyny.
    www.mastej.pl
    www.przychodnia-biovirtus.pl

    Tags: medycynaodkwaszanie

    • Poprzedni artykuł 10 kroków do zdrowia, szczęścia i równowagi
    • Kolejny artykuł Karnawał z alergią

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni_pasazer_na_gape Pasażer na gapę Czerwiec 26, 2013
    • beauty-fragrance-girl-6404 Photo by Kaboompics .com from Pexels-hipoalergiczni Kosmetyki Październik 14, 2018
    • hipoalergiczni-czosnek-na-odpornosc-zaneta-geltz-jaroslaw-celej Obawiasz się infekcji? Osłabiasz swój organizm pijąc wino, piwo lub coś mocniejszego? Pokochaj czosnek – zobacz dlaczego! Kwiecień 30, 2020
    • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-fot-Kat-Piwecka-4 Był odpowiedzialny za bezpieczeństwo około 2 tys. żołnierzy z ponad 20 państw. Dziś tworzy programy bezpieczeństwa dla polskich szkół. Kim jest dr Krzysztof Danielewicz? Czerwiec 13, 2020
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Roztocze w powiększeniuJak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Oily skin and clear skin. Two photos before and after. Portrait of a girl with problem skinZmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • Żaneta Geltz Happy Evolution BanerHappy Evolution – wybierz coś dla siebie6 grudnia 2020
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • hipoalergiczni-czy-od-sprzatania-mozna-miec-astme1Czy od sprzątania można zachorować? Astma a środki czyszczące i odkażające30 listopada 2020
      • hipoalergiczni-wywiad-piotr-czajkowski-talent-motywuje-do-wdziecznosci-11Talent motywuje mnie do wdzięczności – mówi artysta malarz Piotr Czajkowski14 listopada 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Twój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Zmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
    • Multishop24
    • Komentarze

      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej