Wiedzę i doświadczenie zdobywała w Indiach. Mama dwójki alergików, weganka i instruktorka ćwiczeń psychofizycznych, postanowiła dzielić się wiedzą na Uniwersytecie III Wieku oraz propagować hipoalergiczną dietę wśród matek małych alergików. Jako dietetyczka aktywna sportowo, Monika Ptak-Korbacz zaczęła budować diety, które miały dodać energii, odżywiać ciało i oczyszczać komórki. Obecnie opracowuje receptury drobnych przekąsek, takich jak krakersy czy ciasteczka, których zazwyczaj nie chce nam się wypiekać, ale chętnie się je podjada.
Ruszył sklep internetowy i już można zajrzeć na stronę Moniki, by zapoznać się nie tylko ze składem różnych przekąsek, ale również czego proponowane produkty nie zawierają – przede wszystkim surowców przetworzonych, sztucznie modyfikowanych, rafinowanych, syntetyzowanych, oraz alergenów i toksyn.
Nachosy Cibora – to sprytny sposób na to, żeby nie zmieniając charakteru przekąski, wybrać zdrowsze
składniki. Pasują do kremu migdałowego, musu orzechowego, do masła, do dipu z avocado, do sosu salsa, do majonezu, do zupy, do dżemu, miodu albo po prostu do schrupania!
Prawdziwi mężczyźni docenią Nachosy Cibora jako przekąskę do meczu, dzieci chętnie zabiorą je do szkoły.
Każdy chętnie sięgnie po nie do obiadu i zje jako lekką kolacje. Nadają się na spotkanie z przyjaciółmi i do wózka dla malucha na spacer.
Nachosy Cibora to ziarniste trójkąciki upieczone z bezglutenowych płatków owsianych, mąki cibora, siemienia lnianego, ziaren słonecznika lub dyni, z dodatkiem nasion konopi, chia, babki płesznik z odrobiną soli himalajskiej, suszonym tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem niedźwiedzim.
Zamawiać mogą nie tylko osoby, które są już zdecydowane na to, by zmienić swoje nawyki na zdrowe, ale
również restauracje eko i wegańskie, hotele chętne, by zadowalać alergików, dobre kina chcące zaoferować wyższej klasy przekąski swoim widzom, sklepiki szkolne, które stawiają na zdrowie a nie fastfoody, kluby sportowe zamierzające prowadzić sprzedaż pod swoją marką, a także wiele innych placówek.
„Migdały ziemne Chufa posiadają szereg zastosowań i możliwości wykorzystania w kuchni. Mogę śmiało stwierdzić, że są ciekawym produktem szczególnie dla osób lubiących odkrywać nowe smaki, eksperymentować i wypróbowywać nowe przepisy kulinarne. Mąka z migdałów jest dobrą alternatywą do różnych mąk bezglutenowych. Możemy wykorzystać ją do wypieku domowego ciasta, spodu do tarty, małych ciasteczek, muffinów, babeczek, popularnych kulek mocy, batoników zbożowych lub ciasta na naleśniki. Same migdały można polać czekoladą tworząc smaczną przekąskę i jednocześnie alternatywę dla orzechów lub bakalii w czekoladzie. Mąka z chufa nie zawiera glutenu, więc ciasto nie będzie elastyczne. Warto mieszać tę mąkę z mąkami glutenowymi np. pszenną lub żytnią, aby otrzymać ciasto o odpowiedniej strukturze. Mleko z cibory jadalnej jest świetną alternatywą dla mleka zwierzęcego oraz dla osób na diecie bezlaktozowej, można je stosować także wymiennie. Olej wyodrębniony z małych bulw może zastąpić oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy.” – mówi Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk z Bonavita.pl.
„Chufa stanowią cenne źródło błonnika pokarmowego, witaminy C i E, magnezu, wapnia i potasu oraz kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6. Egipcjanie określali je jako surowiec wzmacniający i odżywczy. Migdały ziemne zawierają skrobię oporną, która od niedawna zaliczana jest do grupy związków określanych mianem błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy reguluje perystaltykę jelit, zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego i wzbogaca mikrobiom organizmu, obniża kaloryczność posiłków oraz ich indeks glikemiczny, daje uczucie sytości na dłuższy czas. Osoby będące na diecie cukrzycowej mogą bez oporów sięgać po ten wartościowy produkt. Chufa zawiera witaminy C i E, które są silnymi przeciwutleniaczami. Chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami inicjującymi zapalenie, przez co wpływają na poprawę odporności organizmu. Magnez, wapń oraz potas są pierwiastkami zaliczanymi do makroelementów o zasadowym potencjale.” – mówi dalej Pani Jaros.
Cena: 55 zł/kg, tel. 783777080 |
www.ajurweda-dla-zdrowia.pl