Biopaliwa są coraz powszechniej stosowane do napędzania pojazdów. Bazują one na olejach i innych substancjach wytwarzanych z roślin, często także tych jadalnych. Czy niosą ze sobą jakieś zagrożenie dla osób z alergiami pokarmowymi?
Samochód na orzeszki ziemne
Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że biopaliwa to pomysł tak stary, jak same pojazdy z silnikami spalinowymi. Już Henry Ford planował napędzanie swojego modelu T przy pomocy etanolu, a pierwsze silniki Diesla pracowały na oleju z orzeszków ziemnych. To właśnie stosowanie produktu z orzeszków ziemnych jako oleju napędowego budzi obawy alergików.
Specjalista odpowiada
Dr William Reisacher z Centrum Alergii w szpitalu New-York-Presbyterian/Weill Cornell mówi, że proces technologiczny, w którym powstaje takie biopaliwo sprawia że ryzyko pojawienia się alergenów w spalinach jest minimalne. Wszelkie białka, które są przyczyną alergii, są podczas tego procesu odfiltrowywane. Pewne ilości białek pozostają w olejach spożywczych, szczególnie tych oznaczanych jako organiczne, niefiltrowane czy tłoczone na zimno. Te jednak nie są wykorzystywane jako paliwo, a nawet jeśliby się to zdarzyło, proces spalania w silniku skutecznie wyeliminuje wszelkie pozostałości alergenów.
kurcze zgłupieć idzie co jest lepsze? przede wszystkim bio paliwa są bezpieczne dla środowiska prawda?więc myślę ,że szanować należy zdrowie i pieniądze a do tego ziemię:) w sposób rozsądny czyli sprawdzić czy faktycznie produkt nazwany bio nie wyrządza żadnych szkód czy tylko z nazwy jest bio