Wzrost w ostatnich latach częstości nadwrażliwości pokarmowej wzbudza coraz większe zainteresowanie różnych specjalistów w tym pediatrów, alergologów, gastroenterologów jak również dietetyków i samych pacjentów. Nadwrażliwość pokarmowa stanowi ważny problem zdrowia publicznego, gdyż może powodować nawet zagrożenie dla życia. Dolegliwości związane ze stopniem jej nasilenia obniżają jakość życia chorego oraz jego funkcjonowanie na co dzień.
Ogólnopolskie Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia
zaprasza na konferencję
Alergie, nietolerancje pokarmowe – zmora pacjentów, dietetyków i lekarzy
31 marca 2017 r.
Różnorodne objawy i dolegliwości pozostające w związku przyczynowo‑skutkowym wynikającym ze spożycia różnych pokarmów zmuszają chorych do szukania pomocy. Jednakże problemem jest też diagnostyka alergii i nietolerancji pokarmowych, bowiem od nich zależy dalsze leczenie pacjenta. Odpowiedź na pytanie jakie są oficjalne rekomendacje w zakresie leczenia i diagnostyki alergii oraz nietolerancji pokarmowej, jak również jak wspomóc swój układ odpornościowy uzyskacie Państwo podczas konferencji na którą serdecznie wszystkich zainteresowanych tą tematyką zapraszamy. Wykładowcami konferencji będą uznani eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia oraz wielu innych wiodących ośrodków naukowych i szpitali klinicznych w Polsce.
Miejsce:
Instytut Żywności i Żywienia, ul. Powsińska 61/63, 02-903 Warszawa
Zgłoszenia do udziału można przesyłać do dnia 20 marca 2017 r. na adres: lpachocka@izz.waw.pl
Więcej informacji uzyskają Państwo wkrótce na stronie www.izz.waw.pl
Serdecznie zapraszamy!
Dr n. med. Lucyna Pachocka
Kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia
Prof. dr hab. Mirosław Jarosz
Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia
Magazyn Hipoalergiczni będzie uczestniczyć w wydarzeniu, więc mogą Państwo liczyć – jak zawsze – na obszerny reportaż.