Ministerstwo ds. Żywienia Danii podchodzi do kwestii zdrowej żywności poważnie i kompleksowo. Szef tego resortu Dan Jørgensen chce, aby Duńczycy żywili się nie tylko zdrowo, ale także w sposób chroniący środowisko. Zmiany mają dotknąć zarówno gospodarstwa domowe jak i miejsca zbiorowego żywienia, takie jak stołówki i jadłodajnie.
“[dropcap]N[/dropcap]asze publiczne stołówki i jadłodajnie muszą być wzorem jeśli chodzi o podawanie zdrowej i ekologicznej żywności,” mówi Jørgensen. “W ramach tego planu chcę zwiększyć ilość organicznej żywności wykorzystywanej w instytucjach publicznych. Więcej organicznej żywności w publicznych kuchnia ma mieć także korzystny wpływ na ilość marnowanego jedzenia. Doświadczenia z dwóch duńskich miast, które przestawiły się z żywności konwencjonalnie produkowanej na organiczną w publicznym żywieniu pokazały wyraźną redukcję w ilości marnowanego pożywienia.”
Duński rząd będzie wspierał tego rodzaju zmiany także finansowo. W budżecie Ministerstwa ds. Żywności, Rolnictwa i Rybołówstwa zabezpieczono na ten cel 28 milionów koron. Plany rządu spotkały się z szerokim odzewem i już zgłoszono wnioski na dofinansowanie o wartości 39 milionów koron. Organiczne stołówki działają już w 24 duńskich miejscowościach.
Więcej na ten temat można przeczytać na anglojęzycznych stronach duńskiego rządu:
http://en.fvm.dk/news/news/nyhed/growing-interest-for-organic-food-in-danish-public-kitchens/