13 lutego br. w godzinach 10:00 – 17:00 w Collegium Da Vinci przy ul. Kutrzeby w Poznaniu w auli 4 odbyła się II edycja Konferencji Zdrowy Uczeń. Zainicjowana i zorganizowana przez Orkiszowe Pola wraz z Pyszotami i WSZUiE. Na I edycję w listopadzie 2015 roku zgłosiło się tek wielu chętnych, że zostało zorganizowane kolejne spotkanie.
Jest to Konferencja na rzecz Edukacji, Budowania Świadomości, Propagowania Zdrowych Postaw Żywieniowych oraz Aktywności Fizycznej wśród Społeczności Szkolnej szkół wielkopolskich. Zaproszono dyrektorów szkół z całej Wielkopolski, nauczycieli, pedagogów, właścicieli sklepików szkolnych, firm cateringowych, rodziców oraz wszystkie osoby, dla których żywienie dzieci i młodzieży jest bardzo ważne.
Tym razem spotkanie zgromadziło ponad 300 przedstawicieli szkół i przedszkoli którzy chcieli dowiedzieć się jak smacznie, zdrowo i zgodnie z najnowszymi przepisami gotować dla dzieci i młodzieży oraz jak zachęcać najmłodszych do zdrowego żywienia.
Dietetycy mgr inż. Dorota Łapa, mgr inż. Dominika Nitschke-Michalak i mgr inż. Anna Żywica zwróciły uwagę na żywienie dzieci na różnych etapach rozwoju, na korzyści wynikające ze spożywania regularnie zdrowych śniadań. Nie mogło zabraknąć tematów zagrożeń płynących ze spożywania żywności wysokoprzetworzonej i coraz częściej występujących uzależnień żywieniowych.
O długiej, ale przynoszącej pozytywne efekty drodze wprowadzania kuchni naturalnej do menu przedszkolnego opowiadały Pani Dyrektor mgr Jolanta Łakomska i mgr Pani Edyta Romul z przedszkola Wesołe Skrzaty w Pobiedziskach. O pracy z młodzieżą i zarażaniu pomysłami na zdrowy styl życia opowiedziała nam Pani mgr Izabela Lanartowska – psycholog z V Liceum Ogólnokształcącego w Poznaniu.
Podczas przerwy śniadaniowej Kuchnia Cateringowa zaserwowała uczestnikom pięknie udekorowane kanapki z pastami z warzyw i roślin strączkowych, świeże warzywa z sosem jogurtowym oraz zdrowe posypki: sezam, siemię lniane i czarnuszkę.
Konferencja była bezpłatna, organizatorzy zapewniali materiały oraz poczęstunek. Posiłki przygotowały firmy cateringowe doświadczone w żywieniu dzieci, menu zostało skomponowane według najnowszych trendów zdrowego żywienia i stało się elementem edukacji żywieniowej.
Fotorelacja z drugiej edycji Konferencji ZdrowyUczen.org.
autor: Jacek Szynkarek
Takich szkoleń powinno być więcej ,dużo więcej każdy dyrektor szkoły i przedszkola powinien być zobowiązany do dbania o zdrowie dzieci poprzez edukację i dobre jedzenie na stołówkach , a sklepiki to jest paranoja i masakra ponieważ są w nich słodycze wysoko przetworzony cukier