SKŁADNIKI:
100 g mąki niebieskiej kukurydzianej
100 g mąki ryżowej, owsianej lub jaglanej
(z przekreślonym kłosem)
5 łyżek otrębów (owsianych bezglutenowych)
1 L mleka owsianego lub innego napoju roślinnego
1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
2 łyżeczki cukru trzcinowego lub kokosowego bio
4 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego nierafinowanego bio
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 pokrojone na kawałeczki jabłko
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na oleju kokosowym lub na maśle
sklarowanym.
Formować placuszki o wielkości przeciętnego jabłka i podawać z konfiturami,
z miodem lub melasą.
Można dodatkowo posypać szczyptą cynamonu i ozdobić miętą bądź bazylią.
Zamiast jabłek można zastosować banany lub śliwki.
Niebieska mąka z Meksyku w polskim placuszku Mąka nixtamalizowana bardzo trudne słowo…
Tradycyjna mąka powstaje z suchego przemieleniav ziaren. W przypadku mąki nixtamalizowanej, ziarno kukurydzy namaczane jest w gorącej wodzie z dodatkiem naturalnego wapnia i mielone jest na mokro. Kukurydza sama w sobie jest słabo trawiona w ludzkim organizmie. Proces nixtamilizacji sprawia, że wartości są dobrze wchłaniane. Wzbogacone o wartości mineralne oraz nixtamilizacja sprawia, że ciasto z kukurydzy daje się formować. Na pomysł ten wpadli dawni Inkowie, dla których kukurydza była pożywieniem podstawowym. W domu możemy zrobić zaskakująco smaczne ciasto na niebieskie pierogi, makaron, fioletowy chleb antyoksydacyjny czy oryginalne niebieskie tacosi tortille. Wiele niebieskich słodkości na bazie niebieskiej kukurydzy, jak ciasteczka, bajeczne mufinki, niebieskie naleśniki czy placuszki zagościły na polskich stołach w ostatnim roku, kiedy to na rynek weszła bezglutenowa mąka BLUE CORN od firmy POPCROP
z Trójmiasta.
Sok wiśniowy Cherry Tree
Tłoczony na zimno 100 % sok wiśniowy od Cherry Tree, z owoców pozyskanych z własnych sadów, to idealna propozycja dla ludzi ceniących
naturalne produkty i wyrafinowany smak. Naturalny sok wiśniowy jest bogatym źródłem antyoksydantów, wspaniale regeneruje mięśnie, obniża
cholesterol, pomaga spalić tłuszcz, dobrze działa na skórę i paznokcie. Produkty Cherry Tree powstają w duchu „slow” – są wytwarzane na małą skalę, z pełną uważnością tak, aby zachować maksimum wartości odżywczych wiśni. Sok wiśniowy dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością oraz na www.cherrytree.pl
Cena: 11,99 zł, 480 ml,
www.cherrytree.pl
Masło waniliowe z cynamonem i kardamonem – dla uczących się!
Marka masła klarowanego wytwarzanego według tradycyjnej indyjskiej receptury Palce Lizać, to nie tylko misja rozpropagowania ghee wśród polskich konsumentów, ale też poprawa ich zdrowia i promocja medycyny naturalnej. Produkt końcowy to 100% tłuszcz mleczny, który powstaje w czasie klarowania trwającego około 7-8h. Ma wysoki punkt dymienia, jest wolny od kazeiny i laktozy, co cenią sobie osoby z nietolerancją. Przede wszystkim poprawia wszystkie trzy aspekty mentalnego funkcjonowania – uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie!
• wzmacnia system odpornościowy,
• poprawia trawienie,
• rozpuszcza toksyny (ama) w ciele,
• zawiera witaminy A, D, E, K,
• spowalnia starzenie komórek,
• wzmacnia i poprawia wzrok,
• nawilża ciało,
• nie przypala się
• ma długi termin ważności
• bez glutenu, bez laktozy i kazeiny
Masło waniliowe z cynamonem i kardamonem:
do słodkości, sosów, zup, warzyw.
Roślinne burgery na bazie warzyw i quinoa od Zerbinati
Coraz częściej zastanawiasz się nad tym, co zjeść w pracy lub szybko „wrzucić na ruszt” po powrocie do domu? Brakuje ci opcji dla niezdrowej pizzy czy szybkiego hamburgera na trasie? Wreszcie jest coś, co może cię zaskoczyć i jednocześnie wybawić z nienajlepszych nawyków! Wytwarzane wyłącznie z wyselekcjonowanych warzyw, quinoa (komosy ryżowej), włoskiej oliwy z oliwek extra vergine oraz aromatycznych przypraw, wege burgery Zerbinati zawierają dużo protein i błonnika. Nie zawierają natomiast soi, konserwantów, barwników, glutaminianu, glutenu i nie są smażone. Wystarczy więc podgrzać je na patelni przez 2 minuty z obu stron i smaczny, roślinny burger gotowy!
Burger z papryką Zerbinati, cena: 14,00 zł, 220g
(2 burgery w 1 opakowaniu),
www.kuchnia-wloska.com.pl
masło mnie intryguje ciekawe czy dam radę zrobić takie sama ,no i burgery kurczę jeśli mają dobry smak to ja jestem za ,a jak znam życie moje dzieci zdziwią się na widok maki kukurydzianej chociaż troche obawiam się gmo