• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • To może być HIT !!!

        40 komentarzy

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami

        Luty 20, 2021

      • Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?

        Luty 15, 2021

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Jurek on:

        Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard

      • Ewa on:

        To może być HIT !!!

    0

    Przepisy

    Perska niedziela


    • dodany przez Asia Wieruszewska
    • Marzec 11, 2016

    hipoalergiczni-perska-niedziela.3bmp

    Kashk o bademjan

    (starter z bakłażana)

    3 bakłażany

    2 cebule

    5 ząbków czosnku

    3 łyżki oliwy

    1 łyżka suszonej mięty

    1 łyżka irańskiego sosu kashk

    1 łyżeczka kurkumy

    Podsmaż cebulę na oliwie przez 2 minuty, po czym dodaj kurkumę i czosnek. Następnie dodaj do mieszanki obranego bakłażana wraz ze szklanką wody i gotuj aż woda całkowicie wyparuje (bardzo ważne). Następnie rozduś całość na puree. Podsmaż miętę na łyżce oleju przez 30 sekund, pamiętaj przy tym, że suszona mięta bardzo szybko się pali. Dodaj kashk i miętę do mieszanki z bakłażanem.

    Tahchin – irańskie danie ze szpinakiem

    300 g ryżu irańskiego lub ryżu basmatitahchin-perska-niedziela

    300 g jogurtu

    2 jajka

    500 g szpinaku gotowanego na parze

    500 g pieczarek

    1 średnia cebula

    2 łyżki oliwy

    ¼ łyżeczki szafranu

    1 łyżeczka mielonego kardamonu

    1 łyżeczka kurkumy

    Namocz ryż na kwadrans przez użyciem. Gotuj ryż w wodzie przez 10 minut, po czym odcedź i odstaw, aż ostygnie. Jogurt wymieszaj z jajkami, kardamonem i szafranem, a następnie dodaj do ryżu. Podsmaż cebulę na odrobinie oleju przez 2 minuty, dodaj sól, kurkumę, pieczarki i szpinak. Smaż dalej przez 5 minut, aż pieczarki zmiękną. Wlej do naczynia do pieczenia 2 łyżki oliwy, ułóż na dnie naczynia warstwę ryżu, po czym połóż warstwę mieszanki warzyw, a następnie resztę ryżu. Wyrównaj powierzchnię ryżu i przykryj naczynie folią. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 40 minut.

    Przepis na herbatę z szafranemperska-niedziela-herbata

    2 łyżeczki herbaty irańskiej

    1/6 łyżeczki szafranu

    1 łyżka wody różanej

    1 kubek gorącej wody

    Wszystkie składniki umieścić w dzbanku na herbatę i ustawić na podgrzewaczu na 5-7 minut. Ta herbata jest bardzo mocna, najlepiej pić ją z bardzo gorącą wodą.

    Ciasteczka z cieciorkiciasteczka-z-cieciorki

    250 g mąki z cieciorki

    100 g cukru pudru lub kilka kropli stewii

    1 łyżeczka kardamonu

    100 g masła

    3 łyżki wody różanej

    Utrzyj cukier/stewię z masłem, dodaj mąkę, kardamon i wodę różaną. Zagnieć ciasto wyrabiaj przez około minutę. Uformuj małe kulki i ułóż na blasze, piecz w 170 stopniach przez 5 minut. Piekarnik musi być nagrzany przed włożeniem do niego ciastek.

    Zahra Allahbakhshi Nasab (Zarrin)Zahra Allahbakhshi Nasab (Zarrin) opuściła Iran ze względu na córki – zależało jej na ich edukacji. Jest architektem wnętrz, studiowała na prywatnej uczelni w Iranie, którą ukończyła w 2004 roku. Posiada także certyfikat ukończenia kursów gotowania i zarządzania w hotelarstwie. Zajmuje
    się planowaniem wesel, zrobiła ich około 1000! Od 2002 r. prowadziła firmę cateringową w Iranie, ale po 10 latach zostawiła ją swojemu wspólnikowi. Chce przenieść kulturę irańską do Polski otwierając tutaj irańską restaurację i piekarnię. Bardzo się cieszy, że może być w Polsce.

    Tags: dietastyl życiażywność

    • Poprzedni artykuł Zdrowie na dzień kobiet
    • Kolejny artykuł Olej kokosowy do sałatki i maseczki

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni-andrew-kawalec-interview-hand-lanolin-1 Hipoalergiczna lanolina Październik 5, 2019
    • flood-fot-Genaro-Servín-by-pexels-com-hipoalergiczni-climate Działania klimatyczne pilnie potrzebne do ochrony zdrowia ludzkiego w Europie! Październik 31, 2019
    • hipoalergiczni-witB12-dieta-wege Napięcia nerwowe? Spadek odporności? Witamina B12 w wege diecie Lipiec 24, 2018
    • TeraFood Alergicy też mogą jeść słodycze! Marzec 2, 2016
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerBogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • pexels-anna-shvets-hipoalergiczni-zero-wasteCzy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?15 lutego 2021
      • hipoalergiczni-jak-nie-dać-się-złamać-fizjoterapeuta-Joanna-WieruszewskaJak nie dać się złamać? Jak naturalnie stymulować organizm do samoleczenia?12 lutego 2021
      • hipoalergiczni-wywiad-monika-ptak-korbacz-ajurwedyjska-droga-do-odpornosci-dietaAjurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jurek on:Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard
      • Ewa on:To może być HIT !!!
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerBogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • hipoalergiczni-wywiad-monika-ptak-korbacz-ajurwedyjska-droga-do-odpornosci-dietaAjurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?15 lutego 2021
      • Jak nie dać się złamać? Jak naturalnie stymulować organizm do samoleczenia?12 lutego 2021
      • Ajurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Jurek on:Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard
      • Ewa on:To może być HIT !!!
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej