Kashk o bademjan
(starter z bakłażana)
3 bakłażany
2 cebule
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka suszonej mięty
1 łyżka irańskiego sosu kashk
1 łyżeczka kurkumy
Podsmaż cebulę na oliwie przez 2 minuty, po czym dodaj kurkumę i czosnek. Następnie dodaj do mieszanki obranego bakłażana wraz ze szklanką wody i gotuj aż woda całkowicie wyparuje (bardzo ważne). Następnie rozduś całość na puree. Podsmaż miętę na łyżce oleju przez 30 sekund, pamiętaj przy tym, że suszona mięta bardzo szybko się pali. Dodaj kashk i miętę do mieszanki z bakłażanem.
Tahchin – irańskie danie ze szpinakiem
300 g ryżu irańskiego lub ryżu basmati
300 g jogurtu
2 jajka
500 g szpinaku gotowanego na parze
500 g pieczarek
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy
¼ łyżeczki szafranu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka kurkumy
Namocz ryż na kwadrans przez użyciem. Gotuj ryż w wodzie przez 10 minut, po czym odcedź i odstaw, aż ostygnie. Jogurt wymieszaj z jajkami, kardamonem i szafranem, a następnie dodaj do ryżu. Podsmaż cebulę na odrobinie oleju przez 2 minuty, dodaj sól, kurkumę, pieczarki i szpinak. Smaż dalej przez 5 minut, aż pieczarki zmiękną. Wlej do naczynia do pieczenia 2 łyżki oliwy, ułóż na dnie naczynia warstwę ryżu, po czym połóż warstwę mieszanki warzyw, a następnie resztę ryżu. Wyrównaj powierzchnię ryżu i przykryj naczynie folią. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 40 minut.
Przepis na herbatę z szafranem
2 łyżeczki herbaty irańskiej
1/6 łyżeczki szafranu
1 łyżka wody różanej
1 kubek gorącej wody
Wszystkie składniki umieścić w dzbanku na herbatę i ustawić na podgrzewaczu na 5-7 minut. Ta herbata jest bardzo mocna, najlepiej pić ją z bardzo gorącą wodą.
Ciasteczka z cieciorki
250 g mąki z cieciorki
100 g cukru pudru lub kilka kropli stewii
1 łyżeczka kardamonu
100 g masła
3 łyżki wody różanej
Utrzyj cukier/stewię z masłem, dodaj mąkę, kardamon i wodę różaną. Zagnieć ciasto wyrabiaj przez około minutę. Uformuj małe kulki i ułóż na blasze, piecz w 170 stopniach przez 5 minut. Piekarnik musi być nagrzany przed włożeniem do niego ciastek.
Zahra Allahbakhshi Nasab (Zarrin) opuściła Iran ze względu na córki – zależało jej na ich edukacji. Jest architektem wnętrz, studiowała na prywatnej uczelni w Iranie, którą ukończyła w 2004 roku. Posiada także certyfikat ukończenia kursów gotowania i zarządzania w hotelarstwie. Zajmuje
się planowaniem wesel, zrobiła ich około 1000! Od 2002 r. prowadziła firmę cateringową w Iranie, ale po 10 latach zostawiła ją swojemu wspólnikowi. Chce przenieść kulturę irańską do Polski otwierając tutaj irańską restaurację i piekarnię. Bardzo się cieszy, że może być w Polsce.
brzmi ciekawie ,skąd wziąć wodę różaną? taka nowość ale przepis na herbatę bardzo mi się podoba więc chętnie sobie zrobię , może posmakuje w takich klimatach…kto wie…