Tajskie potrawy znane są ze swojej świeżości, lekkości i bogatych, intensywnych aromatów. Czy wiesz jakie są charakterystyczne składniki dla tej wyjątkowo popularnej kuchni rodem z Południowo-Wschodniej Azji?
Syjamskie smaki
Tajskie dania łączą w sobie składniki z wielu różnych regionów. Od owoców morza z wód Oceanu Indyjskiego po mięsa ze zwierząt wypasanych na łąkach u podnóży Himalajów. Bogactwo warzyw, przypraw i niewielkie ilości tłuszczu czynią ten rodzaj kuchni jedną z najzdrowszych na świecie.
Ryż
Podobnie jak w innych krajach Południowej i Wschodniej Azji, ryż stanowi główny dodatek do większości dań. Z reguły gotowany na parze. Charakterystyczne dla Tajlandii są dwie odmiany ryżu – ryż jaśminowy oraz ryż kleisty.
Orzeszki ziemne
Występują w bardzo wielu daniach kuchni tajskiej serwowanych w restauracjach poza Tajlandią, mniej powszechne są na stołach samych Tajów. Występują zarówno w całości, jak i w postaci past czy sosów. Bardzo często używa się też oleju arachidowego, wytwarzanego z orzeszków ziemnych. Z tego powodu kuchnia tajska nie jest wskazana dla osób z alergią na ten konkretny składnik.
Owoce morza
Krewetki, ostrygi i inne skorupiaki stanowią podstawę tajskiego jedzenia. Czy w całości, czy w postaci past lub sosów są one obecne w bardzo wielu przepisach kulinarnych rodem z Tajlandii. Krewetki bywają także suszone i mielone, przez co nie są widoczne w daniu.
Makarony i kluski
Podobnie jak w Chinach, w Tajlandii przygotowuje się kluski z mąki pszennej, ryżowej lub ze skrobi pochodzącej z fasoli mung lub soi.
Warzywa, zioła i grzyby
Kuchnia tajska obfituje w egzotyczne zioła i warzywa, których próżno szukać na europejskich stołach. W przeciwieństwie do Europy, w Tajlandii zioła częściej serwowane są świeże, rzadziej suszone. Do najczęściej podawanych należą:
- Liście kafiru
- Okra
- Bambus
- Kwiaty bananowca
- Liście chili
- Kiełki fasoli
- Chiński szczypior
- Różne gatunki bakłażanów
- Różne gatunki kapusty
- Różne gatunki cukinii i kabaczka
- Słodkie ziemniaki
- Różne gatunki fasoli i groszku
Powszechnie wykorzystywane zioła to mięta, trawa cytrynowa, bazylia tajska i liście kolendry.
Sosy, pasty i przyprawy
Kuchnia tajska obfituje w różnego rodzaju aromatyczne przyprawy. Podstawę wielu dań stanowią sosy: ostrygowy, rybny i sojowy. Wszystkie wymienione mogą zawierać gluten i białko pszenicy pochodzące z mąki, którą są zagęszczane.
Poza tym w daniach występuje wiele gatunków ostrych papryczek chili – w postaci świeżej, suszonej lub w formie past z dodatkiem olejów. Podobnie jak w siostrzanej kuchni chińskiej wszechobecny jest imbir.
Dania z Tajlandii bogate są także w curry. Najczęściej w postaci past: czerwonej (ostrej), zielonej (łagodnej) i żółtej (o umiarkowanie ostrym smaku). Pasty curry przeważnie zawierają papryczki chili (suszone lub świeże, czerwone lub zielone), pastę krewetkową, czosnek, cebulę lub szalotkę, trawę cytrynową, kolendrę i utarty galangal (roślinę z rodziny imbirowatych). Osoby uczulone na cytrusy powinny też mieć na uwadze, że zarówno sok, jak i skórka z limonki są bardzo często dodawane do dań w charakterze przyprawy.
Fasola Mung mnie całkowicie zaskoczyła smakiem. Od tej pory jest stałym składnikiem moich zup 🙂
W Tajlandii najbardziej urzekł mnie smak trawy cytrynowej i dziwnych owoców morza.
Może niektórzy nazwą to robakami, ale były to tak zwane „Rock Lobster” – coś niesamowitego.
Ale najbardziej zadziwiło nas to, że w każdej restauracji byli kelnerzy… „trans..” …!
Smaki?
Trzeba tam pojechać i spróbować, nie sposób opowiedzieć!