Cukier w napojach i innych produktach spożywczych jest częściej wypierany przez sztuczne słodziki. Jedną z najstarszych i najpopularniejszych sztucznych substancji słodzących jest aspartam. Czy możemy bezpiecznie pić i jeść produkty zawierające ten środek?
Krótka lekcja historii
[dropcap]A[/dropcap]spartam został odkryty przypadkowo w 1965 roku przez chemika Jamesa M. Schlattera, pracującego dla jednej z amerykańskich firm. W trakcie badań nad specyfikiem leczącym wrzody zauważył na swoich palcach pozostałości niezwykle słodkiej substancji. Po licznych problemach formalnych z badaniami mającymi potwierdzić bezpieczeństwo nowej substancji słodzącej, aspartam został dopuszczony przez FDA (amerykańską agencję zajmującą się bezpieczeństwem żywności i leków) do użycia w niektórych produktach spożywczych w latach osiemdziesiątych. W 1996 roku Amerykanie dopuścili aspartam do stosowania we wszystkich produktach spożywczych. Unia Europejska podjęła podobną decyzję dwa lata wcześniej.[pullquote align=”right”]Aspartam jest około 200 razy słodszy niż cukier[/pullquote]
Dlaczego właśnie aspartam
Ten sztuczny słodzik zyskał na popularności dzięki swojemu bardzo słodkiemu smakowi. Jest około 200 razy słodszy niż cukier, dzięki czemu można go stosować w bardzo niewielkich ilościach osiągając pożądany smak produktów żywnościowych. Najczęściej znajdziemy go w słodkich napojach, słodyczach, lodach, produktach mlecznych i w tabletkach słodzących do kawy i herbaty.
Kontrowersje i bezpieczeństwo
Mimo że nie istnieją żadne poparte rzetelnymi badaniami dowody na toksyczność aspartamu czy inne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi płynące z jego spożycia, to w mediach, a w szczególności w Internecie, pokutują mity na temat jego rzekomej szkodliwości.
Wedle obecnego stanu wiedzy naukowej, aspartam spożywany w zalecanych [pullquote]Po spożyciu dwóch lub trzech porcji dietetycznego napoju słodzonego aspartamem u pacjentów pojawiła się pokrzywka i wysypka[/pullquote]dawkach jest nieszkodliwy dla większości konsumentów. Wyjątek stanowią osoby chore na fenyloketonurię, które nie metabolizują fenyloalaniny będącej produktem rozkładu aspartamu. Takie osoby nie powinny jeść ani pić niczego, co może być źródłem fenyloalaniny.
Alergia na aspartam
U wąskiego grona osób stwierdzono występowanie charakterystycznych dla alergii objawów. Już w 1986 roku dr Anthony Kulczycki, immunolog z Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis opisał dwa przypadki prawdziwej reakcji alergicznej na aspartam. Po spożyciu dwóch lub trzech porcji dietetycznego napoju słodzonego aspartamem u pacjentów pojawiła się pokrzywka i wysypka, a także obrzęk gardła i problemy z oddychaniem. Podczas corocznego zjazdu Amerykańskiej Akademii Alergii i Immunologii dr Anthony Kulczycki oznajmił, że co najmniej 62 z 700 zgłoszonych do FDA przypadków szkodliwych efektów aspartamu w dużym stopniu przypominało objawy alergiczne. Rok wcześniej Dr Nelson L. Novick z nowojorskiego szpitala Mount Sinai Medical Center opisał przypadek pacjentki, u której trzykrotnie po spożyciu aspartamu pojawiły się guzki zapalne w obrębie tkanki tłuszczowej.
Ocena ryzyka
Decydując się na spożywanie produktów zawierających sztuczne słodziki, w tym także aspartam, należy zastanowić się nad tym, co jest dla nas bezpieczniejsze. Spożywanie dużych ilości cukru ma powszechnie znane i bezsprzecznie udowodnione szkodliwe działanie, podczas gdy słodziki uznawane są za bezpieczne w dawkach spożywczych. Warto mieć przy tym na uwadze, że pomimo ogólnej nieszkodliwości, osoby z predyspozycjami do alergii powinny mieć się na baczności i w razie wystąpienia charakterystycznych objawów – zrezygnować z produktów zawierających aspartam lub inne sztuczne słodziki.
… bardzo paskudna substancja zobaczcie sobie jeszcze to:
https://www.youtube.com/watch?v=N2rlwWZfKk8&feature=player_embedded
firmy zarabiają olbrzymie pieniądze na podawaniu nam żywności naszpikowanej rakotwórczymi – NIE TYLKO ALERGIZUJĄCYMI – dodatkami, które mamy kupować … jako zdrowe…
Mimo dowodów – nadal będziemy te produkty kupować, bo łatwiej jest odrzucać wiedzę niż ją zgłębiać…
Obejrzyjcie cały film i kontynuujcie z CocaColą i innymi truciznami..
Acha! Nauczymy swoje dzieci pić CC Zero, żeby było zdrowiej (masakra)…