Kompostujemy na okrągło. Uwielbiam to. Może to brzmi dziwnie, ale widzę to jako bardzo wzniosłą czynność. Zbieramy to, co odrzucone, wzgardzone, nieprzydatne już do niczego fragmenty naszej rzeczywistości materialnej i dajemy im uwagę i cierpliwość. Zamieniamy w humus, żywą glebę – ciało matki ziemi.
Marzy mi się nauka kompostowania emocji i myśli w szkole a przy okazji prowadzenia warsztatów o Efektywnych Mikroorganizmach. Gdy uczę używania wiaderka do kompostowania, zawsze staram się przemycać moją osobistą filozofię inspirowaną obierkami i skórkami od bananów. Nasza czteroosobowa rodzina zapełnia wiaderko mniej więcej raz w tygodniu. Zakopuję sfermentowaną zawartość wiaderka między grządkami albo pod krzakami, nie za blisko roślin, bo w pierwszym okresie, około 8 do 10 dni, bokashi jest dość kwaśny i może spalić delikatne korzenie. Na ogół jednak wysypuję zawartość na kompostownik, gdzie już szybko i bez przewracania, zamienia się w ciemną ziemię kompostową. Radzę skorupki od jajek zgnieść przed wyrzuceniem, gdyż one się najdłużej rozkładają. Na jesieni układam pryzmę kompostową, którą teraz na wiosnę otwieram i używam do przygotowania grządek.
JAK PRZYGOTOWAĆ KOMPOST?
- Przygotuj wiaderko do kompostowania, rozsypując po całym dnie niewielką ilość EM Bokashi
Starter Kompostowy.
- Rozdrobnij odpadki organiczne, takie jak: obierki, zwiędnięte,nie nadające się do zjedzenia warzywa i owoce (ale nie spleśniałe, pleśń może zniszczyć kompost) i wrzuć do wiaderka.
- Ułożone na dnie wiaderka do kompostowania odpadki posyp niewielką ilością EM Bokashi Starter Kompostowy.
- Dociśnij odpadki w wiaderku tak ,aby maksymalnie usunąć powietrze pomiędzy resztkami, za pomocą specjalnej przystawki dołączonej do wiaderka.
- Zamknij szczelnie pokrywę wiaderka tak, aby zapewnić wewnątrz warunki beztlenowe.
- Powtarzaj zabieg uzupełniania odpadków aż do całkowitego wypełnienia wiaderka.
- Co 2 – 3 dni zbieraj płyn odsączający się z powstającego kompostu.
- Wypełnione wiaderko pozostaw na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu, dla wspomożenia procesu kompostowania.
- Kompost jest gotowy do użycia, gdy po otwarciu pachnie słodko-kwaśną kiszonką i obserwujemy ubytek objętości kompostowych odpadków.
Tak przygotowany kompost nie wydziela nieprzyjemnych zapachów, ponieważ w wiaderku zachodzi proces fermentacji a nie gnicia. Zawartość naszego małego kompostownika zakopujemy na głębokości 8cm poniżej poziomu gleby w pobliżu, ok. 25cm od naszych przyszłych grządek z roślinami (ziemniaki, kapusta). Po 2 miesiącach możemy liczyć na to, że w tym miejscu ziemia zamieni się w żyzną próchnicę, goszczącą mnóstwo aktywnych dżdżownic! Sadzenie roślin zalecane jest w 2 tygodnie po wylaniu Bokashi.
Ciekawostką jest to, że korzenie roślin rosną w kierunku zakopanego Bokashi, dzięki czemu nasze warzywa już w fazie wzrostu mają dzięki nam solidną ucztę!
Odpadki kuchenne stanowią około połowy wszystkich odpadów w gospodarstwie domowym. Przetwarzanie tych odpadów stanowi duży problem ekonomiczny i środowiskowy. Przy użyciu Efektywnych Mikroorganizmów można przeprowadzić recykling odpadów spożywczych i wyprodukować cenny kompost do nawożenia ogrodu i roślin doniczkowych, zarówno w warunkach przemysłowych jak i w każdej kuchni.
Zestaw Organko składa się z dwóch pojemników do segregacji odpadów i kompostowania. Można wybrać jeden z 3 kolorów. W pojemnikach możemy umieścić kuchenne odpadki organiczne lub mniejsze odpady ogrodowe:
– żywność
– owoce, warzywa
– kawa, herbata
– kwiaty
– chusteczki, serwetki
– resztki: po cytrusowych, bananach
– skorupki jaj
Bezwzględnie nie można umieszczać w nich: płynów, mleka i przetworów mlecznych, octu, soków, kości, popiołu, niedopałków, papieru.
Wiele inspiracji można znaleźć na blogu dotyczącym ekologii: www.emblognicole.emformacja.pl
Nicole Grospierre Słomińska
Studiowała farmację, sztukę i marketing. Redagowała i wydawała czasopismo pod tytułem „Pozytywne Wiadomości” i prowadziła akcję wymiany uczniów ze swoją rodzimą Francją. Wyprowadziła się z miasta na wieś i zasiadała w zarządzie sieci Europejskich Ekowiosek. Od 10 lat propaguje japońskie Efektywne Mikroorganizmy, które mają dobroczynny wpływ na ziemię, zwierzęta, zbiorniki wodne i na całą jej rodzinę. Używa je na wiele sposobów na co dzień. Aktualnie cieszy się, że skutecznie unika alergii u swoich małoletnich wnuków dzięki probiotykom EM. Zaprasza też na film o tytule “EM co to jest” na swoim kanale YT: “Nicole Grospierre”.
Dzień dobry! Mam mały problem z moim kompostownikiem. Jakiś tydzień temu zamknęłam szczelnie moje pierwsze wiaderko i jeszcze ani razu nie udało mi sie spuścić herbatki kompostowej. Po odkreceniu kranika nic nie leci. Czy to normalne? A może cos zaszlo nie tak w procesie fermentowania? Dziękuję za pomoc!
Tydzień, to raczej za mało, żeby zaszły procesy, warto jeszcze troszkę odczekać. 😉