W ostatnich czasach znacząco wzrosło zainteresowanie zdrowym odżywianiem. Zaczęto się bacznie przyglądać powszechnie występującym w diecie składnikom, sporo uwagi poświęcając węglowodanom. Solennej krytyce poddano cukry proste, nadając im niechlubne miano białej śmierci.
Organizm po przyjęciu cukru, innymi słowy bomby kalorycznej pozbawionej pozytywnych składników odżywczych, przez moment odczuwa przypływ energii, który po chwili przeradza się w osłabienie, senność, a u osób bardziej podatnych na reaktywną hipoglikemię pojawia się ból głowy i drżenie rąk. Po wystąpieniu objawów niedocukrzenia nie pozostaje nic innego jak zjedzenie kolejnego batonika czy wypicia szklanki coli, w wyniku cze-go powstaje efekt błędnego koła. Z czasem może rozwinąć nietolerancja glukozy, a następnie cukrzyca typu 2, charakteryzująca się głównie brakiem wrażliwości komórek na insulinę (insulinoopornością).
Poza cukrzycą nadmiar cukrów pro-stych w diecie prowadzi do spadku odporności, deficytów wielu minerałów i witamin, doprowadzając do innych poważnych schorzeń. Glukoza konkurując z minerałami i witaminami o wchłanianie z przewodu pokarmowego zmniejsza przyswajalność tych drugich, co w konsekwencji prowadzi do objawów niedoborowych takich jak bóle głowy, ogólne zmęczenie, sezonowe przeziębienia, skurcze łydek czy bóle stawowe. Mimo iż cukier nie jest typowym alergenem może zaostrzać reakcję uczuleniowe na typowe alergeny i wpływać na skuteczność stosowanych leków.
Coraz szerzej dyskutuje się o wpływie cukru na rozwój i leczenie chorób nowotworowych. Nagły wzrost cukru we krwi, podążający za tym wyrzut insuliny i produkcja insulinopodobnego czynnika wzrostu to czynniki sprzyjające proliferacji komórek nowotworowych. Udowodnione powinowactwo glukozy do komórek nowotworowych jest wykorzystywane w badaniu pozytonowej, emisyjnej tomografii komputerowej, gdzie obszary o większej aktywności najczęściej diagnozowane są jako nowotwór zło-śliwy. Dodatkowo o związku podwyższonej glikemii i chorób nowotworowych dowodzi fakt, iż w grupie diabetyków zachorowania na nowotwory są częstsze niż w ogólnej populacji. Nieprawidłowa tolerancja glukozy, insulinooporność i najczęściej towarzysząca temu otyłość to również stany, obniżające skuteczność leczenia przeciwnowotworowego.
Czy zatem najlepszym wyjściem byłoby całkowite wyeliminowanie z diety cukru? Wielu powie, że nie i będzie miało rację bo większość energii dostarczanej do organizmu w ciągu dnia powinna pochodzić właśnie z węglowodanów. Ważne by były to głównie węglowodany złożone takie jak pełnoziarniste pieczywo, razowy ryż, makarony czy bardzo pożądane w naszej diecie warzywa strączkowe. Te produkty zapewniają najbardziej stabilny poziom glukozy i ilość wydzielanej insuliny. Zwracajmy uwagę by produkty zawierające w sobie cukry miały jak najniższy indeks glikemiczny. Im niższa jego wartość tym bardziej stabilny poziom glukozy we krwi, a co za tym idzie lepsze samopoczucie. Niski indeks glikemiczny powoduje powolne uwalnianie glukozy do krwi, stały poziom wydzielania insuliny, a przez to zapewnia na dłuższy czas stan sytości. Z drugiej strony produkty o wysokim indeksie powodują nagły wzrost glukozy i nadmierny wyrzut insuliny zmuszając trzustkę do wytężonej pracy, do której ewolucyjnie nie jest przystosowana. Liczę na to, że ten i wiele podobnych artykułów przyczyni się do tego, iż spadnie roczne spożycie cukru. Niepokojące dane donoszą, że niechlubną średnią w dużej mierze wypracowują dzieci, wśród których spotykamy coraz więcej borykających się z nadwagą i otyłością.
Justyna Borucka – Justyna Borucka – pracuje na Oddziale Chemioterapii Szpitala Klinicznego UM w Poznaniu. Główne obszary jej zainteresowań to diagnostyka i leczenie raka piersi, jelita grubego, a także profilaktyka i wczesne wykrywanie czerniaka. Swoją pracę i pasję łączy z wychowywaniem dzieci, którym od samego początku próbuje przekazać przepis na zdrowy styl życia.
cukier krzepi , pamiętam to hasło z dawnych czasów , tak samo jak pij mleko będziesz wielki a tymczasem ani mleko ani cukier nie powinny mieć miejsca w naszej diecie bo nie maja dla organizmu większych wartości odżywczych , cukier nawet ma ponoć znaczący wpływ na powstawanie depresji ,co jest warte zbadania dogłębnego przez specjalistów