Prosto od autorki bloga The Missing Bean przepis na kotleciki z ciecierzycy z kurkumą, a na deser bezglutenowe ciasto pomarańczowe. Dzisiaj szef kuchni serwuje na pomarańczowo. Po pierwsze, kotleciki z ciecierzycy z kurkumą, sałatką z rukoli i pestkami granatu polaną dressingiem z octu balsamicznego. Kotleciki są sycące i świetnie nadają się na danie główne. Po drugie, dość oryginalne ciasto pomarańczowe z migdałami. Wierzcie mi, pychotka. A tak proste do wykonania, że prościej się nie da. Ma lekko cierpki smak dzięki pomarańczom i jest bez glutenu dzięki zastosowaniu migdałów zamiast mąki.
Kotleciki z ciecierzycy z kurkumą
- 4 szklanki ciecierzycy ugotowanej i zmiksowanej (dodane zioła takie jak cząber, kmin rzymski, majeranek przeciwdziałają efektowi wzdęcia po spożyciu strączkowych)
- 2 szklanki ugotowanych płatków komosy ryżowej (quinoa)
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 szklanka startej marchewki
- sok z 1/2 cytryny,pieprz, sól, szczypta kurkumy która zaostrzy smak i nada żółto pomarańczowego koloru.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Połącz w misce ciecierzycę i płatki komosy ryżowej. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Uformuj kotleciki i rozłóż w silikonowej foremce do pieczenia. Piecz 30 minut.
Ciasto pomarańczowe z migdałami
- 2 pomarańcze, umyte
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 3 łyżki siemienia lnianego ( zamiast jajek)
- 2 i pół szklanki zmielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżki melasy karobowej lub coś innego do posłodzenia
- 1 szklanka soku jabłkowego lub innego
- starta skórka z 1 cytryny
Pomarańcze ugotuj w całości aż będą miękkie (ok. 45 min.) Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Siemię lniane zalej wodą i poczekaj aż nabierze konsystencji rozbitego jajka. Ugotowane pomarańcze zmiksuj na gładko. Dodaj skórkę z cytryny, olej kokosowy, zmielone migdały, sól, proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszaj. Wlej ciasto do foremki o średnicy 23 cm. Piecz przez 45-50 minut. Można podawać na ciepło i na zimno ze świeżymi owocami.
The Missing Bean czyli dwie dorosłe córki Ewa i Marta oraz ich mama – Agata Semenowicz, inicjatorka projektu. Agata przez 20 lat pracowała jako wychowawczyni i nauczycielka angielskiego w szkole integracyjnej. Od wielu lat zmagała się z astmą, która coraz bardziej przeszkadzała w codziennych zajęciach. Był to czas na zmiany. Agata zaczęła interesować się dietą roślinną, bezglutenową oraz bieganiem. Po 6 miesiącach treningu i świadomego odżywiania przebiegła swój pierwszy pół maraton. Zaczęła spisywać swoje przepisy by dzielić się nimi z córkami, które mieszkają zagranicą – tak powstał blog kulinarny. Wkrótce i jej córki – zaczęły współtworzyć przepisy. W tym roku cała rodzina pobiegła w 9 Półmaratonie Warszawskim. The Missing bean to nie tylko blog kulinarny z oryginalnymi i smacznymi przepisami na dania wegańskie i w większości bezglutenowe. To również rodzinna pasja do zdrowego stylu życia i powrotu do jedzenia pełnego smaku ale pozbawionego zbędnych dodatków i ulepszaczy. Z potrzeby jedzenia produktów nieprzetworzonych powstała idea sklepu internetowego w którym zespół the Missing Bean dzieli się produktami, które są dla nich podstawą zdrowej diety. www.missingbean.pl
www.missingbean.blogspot.com
a mi świątecznie zielono hihihihih ,ale fajne przepisy ,po całym tym obżarstwie chyba się skusze na coś bez mięsa i z owocami lubię takie dania ,proste i mam nadzieje ,że są łatwe bo szef kuchni ze mnie marny