Najważniejsze i największe wydarzenie targowe branży ekoproduktów w Polsce i Europie Środkowo – Wschodniej już za nami! Nasz Magazyn bardzo aktywnie uczestniczył zarówno w wystawie, jak i w części wykładowej i konkursowej. Chyba nie ma Uczestnika, który byłby w stanie zwiedzić wszystkie 350 stoisk i skorzystać ze wszystkich atrakcji, taka była ich obfitość! Ciekawe, co MTŁ szykuje na następny rok? Już teraz zarezerwujcie ten termin w kalendarzu!
W terminie 13-15 października 2017 r. odbyły się jubileuszowe X Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz VI Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO – najważniejsze i największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Bieżąca edycja okazała się rekordową – ponad 350 firm zaprezentowało tysiące produktów, zajmując całą dostępną powierzchnię hali EXPO – Łódź. W gronie wystawców obecne były firmy z Polski, Czech, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Grecji, Włoch, Niemiec, Litwy, Białorusi, Szwecji, oferujące szeroką gamę ciekawych produktów i rozwiązań, które są znane konsumentom oraz takich, które dopiero co pojawiły się na rynku.
Targi NATURA FOOD i beECO dały niepowtarzalną okazję do zapoznania się w jednym miejscu i czasie z szeroką ofertą produktów wysokiej jakości wytwarzanych zarówno przez polskich, jak i zagranicznych producentów i przetwórców. Program targów obfitował w wiele ciekawych wydarzeń towarzyszących, przygotowanych z myślą o przedstawicielach branży oraz świadomych i wymagających koneserach stylu eko. Po raz kolejny targi odwiedziło blisko 12 tys. osób wśród, których byli przedstawiciele kadry menedżerskiej ekobiznesu, osoby odpowiedzialne za zakupy w sieciach handlowych i sklepach wielkopowierzchniowych, aptekach oraz właściciele sklepów, hurtownicy i dystrybutorzy produktów, a także przedstawiciele ambasad i branży z krajów europejskich i azjatyckich.
Certyfikaty górą!
Zdecydowana większość wystawców, bo ponad 50% prezentowała produkty z certyfikatem ekologicznym oraz produkty naturalne, niskoprzetworzone, wytwarzane w oparciu o składniki wysokiej jakości.W ofercie targowej przybyło także produktów z segmentu vege, fit, superfoods (żywność pochodzenia naturalnego, bogata w składniki odżywcze) czy ekologicznych linii produktów dla kobiet i dzieci. Nowością były produkty ekologiczne gotowe do spożycia, czyli propozycja dla osób żyjącym szybko, w dużym tempie. W tym roku rekordowe okazały się Targi beECO. Ponad 70 wystawców zaprezentowało bogatą ofertę naturalnych i ekologicznych kosmetyków oraz środków czystości.
Złote Medale NATURA FOOD oraz beECO przyznane!
Targi NATURA FOOD i beECO to czas rozstrzygnięcia wielu konkursów. W ramach targów rozstrzygnięto konkurs o Złoty Medal NATURA FOOD 2017. W bieżącej edycji do konkursu zgłoszono rekordową liczbę, 66 produktów, które prezentowano podczas imprezy. Oceniało je profesjonalne Jury w składzie: dr Aneta Załęcka [Przewodnicząca Komisji Konkursowej], Agnieszka Kaniewska, Urszula Janczyk, dr Urszula Sołtysiak, Karol Przybylak. Konkurs rozstrzygnięto w 5 kategoriach: produkty ekologiczne polskie, produkty ekologiczne zagraniczne, produkty naturalne polskie, produkty naturalne zagraniczne, produkty tradycyjne polskie.
Złote Medale NATURA FOOD 2017:
Żywność Ekologiczna Bio Food Sp. z o.o. (ekologiczny sok z czerwonej kapusty kiszonej z moringą), Anagram Michał Pelc (racuchy kasztanowe), Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik” Sp. z o.o. (Bee-complex – miód wielokwiatowy kremowy z produktami pszczelimi), PH Krautex Bogusław Domański (mieszanka Heli), Smak Natury Marek Hałat (olej rzepakowy tłoczony metodą tradycyjną), Mleczarnia Skarszewy Sp. z o.o. (Werderkase), Bio Planete (olej lniany virgin Bio 250 ml), Brawo Mariusz Jaworski (Rogal Greek Oat Meal Gold), Bizona Piotr Rorat (NICS baton z orzechami brazylijskimi, morelami i nasionami chia). Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela do Rodzinnej Wytwórni Makaronów – Fabijańscy – za szeroką gamę produktów adresowanych do różnych grup konsumentów – w kategorii produkty ekologiczne oraz do Smak Natury Marek Hałat – za rzepakowy olej tłoczony metodą tradycyjną – w kategorii produkty tradycyjny.
Złote Medale beECO 2017:
Po raz pierwszy rozstrzygnięto również konkurs o Złoty Medal beECO 2017, w którym udział wzięło 20 produktów, a ocenione zostały w 5 kategoriach: produkty ekologiczne, produkty naturalne, produkty innowacyjne, produkty hipoalergiczne oraz produkty wegańskie przez profesjonalne Jury w składzie: Żaneta Geltz [Przewodnicząca Komisji Konkursowej], Agnieszka Kaniewska, Marcin Fajerski, Michał Kacperczyk.
Złote Medale beECO 2017 trafiły do:
DARMED Dariusz Kulbicki (pasta do zębów Biomem Superwhite), Multifit Artur Sidoruk (Kurkuma Chai Latte), Eco & More Sp. z o.o. (WaterWipes – chusteczki nasączone wodą), Bendictus Memes Sp. z o.. (Olej Kolendrowy – Omega 12), Brawo Mariusz Jaworski (Royal Green Algae Oil). Zostały także przyznane WYRÓŻNIENIA: dla Naturativ Sp. z o.o. (Relaksacyjne masło do ciała) oraz dla Aqua Live Australia (100% Naturalny płynny Magnez).
Poza konkursami o Złoty Medal poznaliśmy laureatów konkursu na Najlepsze gospodarstwo ekologiczne, organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W kategorii ekologia-środowisko zwyciężyła Kamila Kasperska – województwo lubuskie, w kategorii ekologiczne gospodarstwo towarowe zwyciężyli Piotr i Barbara Banaś – województwo lubelskie. Natomiast nagrodę główną w Konkursie „Tygiel Smaków 2017”, organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego,otrzymał jogurt naturalny 9%, którego producentem jest PPH Klimeko – Bogusław Klimczak. Stowarzyszenie Polska Ekologia zorganizowało Konkurs „Chwyć Byka za Rogi”, dzięki finansowaniu przez Fundusz Promocji Mięsa Wołowego. W konkursie brali udział uczniowie ze szkół gospodarstwa wiejskiego i gastronomicznych. Najlepszą potrawę z ekologicznego mięsa wołowego przygotowała Sandra Wdowiak z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie.
BIOBIZNES FORUM, FORUM EKOBRANŻY
Targom towarzyszył szereg spotkań branżowych skierowanych do producentów i przetwórców oraz do właścicieli, pracowników sklepów oferujących produkty wysokiej jakości oraz restauratorów, pracowników gastronomii – Akademia Biokuriera, BIObiznes Forum, Forum EKObranży. Wśród tematów wiodących pojawiły się zagadnienia związane z perspektywami rozwoju ekobranży, handlem i sprzedażą w biznesie ekożywności i ekoproduktów oraz poruszone zostały tematy związane z ekspansją sklepów wielkopowierzchniowych.
DRUGIE FORUM ALERGII i DOM ALERGIKA
Po udanej premierze Forum Alergii w minionym roku, które dostarczyło odpowiedzi na pytania o astmę, źródła alergii i jaka jest różnica między alergią pokarmową a zaburzeniami tolerancji pokarmowej, odbyło się 2 Forum Alergii przygotowane wspólnie z redakcją Hipoalergiczni, a poprowadziła je redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni – Żaneta Geltz, której gościem specjalnym była dr Danuta Myłek. Podczas rozmowy pani doktor przybliżyła temat najlepszej diety dla alergika oraz chorób autoimmunologicznych. Kolejnym gościem 2 Forum Alergii była Davina Reeves Ciara (była Miss Nowego Jorku), która opowiedziała o swoim doświadczeniu, jak naturalnymi sposobami oczyściła organizm i pozbyła się problemów z alergią.
DIETA ALERGIKA i CHOROBY AUTOIMMUNOLOGICZNE
– chleb – jakie opcje dla bezglutenowców?
– mleko – jakie są alternatywy i czy warto pić mleko sojowe?
– tłuszcze – po co alergikowi i jakie warto znać i kupować?
– witaminy – niezbędnik alergika, skąd je brać?
– dieta dla pięknej skóry – atopia, łuszczyca – jak pozbyć się kłopotów skórnych?
Dr Danuta Myłek na zadawane pytania odpowiadała wręcz biochemicznym żargonem, który widownia zdawała się rozumieć wlot, gdyż Uczestnicy Forum skrzętnie notowali nie tylko zalecenia lekarskie, ale również zadawali dość wnikliwe pytania, które wskazywały na to, że być może tego typu informacje docierając do wielu po raz pierwszy. Poruszony został problem niedrożnego układu limfatycznego, który skutkuje opuchnięciami i „zastojem” w ciele, tłuszczu, który gromadzi się na naszych organach, gdy zapominamy, że codzienny ruch to nasz najświętszy obowiązek wobec własnego organizmu, a także tematyka kupki, czyli rzecz o tym, że naszym codziennym sposobem na oczyszczanie organizmu jest regularna, niebrzydko pachnąca kupka o niezbyt twardej konsystencji w kolorze brązowym (ani nie miękka, ani nie zielona, ani nie brzydko pachnąca!). Ostatni temat jednocześnie rozbawił i zaciekawił zgromadzonych Gości. Okazuje się bowiem, że o tym ostatnim temacie niechętnie mówimy, raczej nie chcemy o tym myśleć i nawet nie zauważamy, kiedy nasze jelita zaczęły nam się „żalić” na to, co kładziemy na talerz i wołają „Houston, mamy problem!”.
Davina Reeves Ciara opowiedziała o swojej przygodzie z alergią, o tym jak dzięki oczyszczaniu organizmu, zmianie jedzenia na organiczne, własnoręcznie ugotowane, a nawet przyniesione z łąki i przyrządzone na surowo – odzyskała doskonałą skórę, ale – co podkreślała najbardziej – kontakt ze sobą. Gwiazda wspominała, że przed zmianą, na którą nawet nie była przygotowana – nie lubiła swojego odbicia w lustrze, nie kochała samej siebie. Przygotowując się do konkursu MISS NEW YORK chciała tylko stracić kilka kilogramów, by zwiększyć swoje szanse! Ireneusz Ciara, który zajął się jej terapią i żywieniem, a także przygotowaniem do plebiscytu [który nota bene wygrała!], wyjaśniał jej krok po kroku, że wszystkie odpowiedzi ma w sobie, na wszystkie pytania. Tłumaczył, a ona nie chciała tego słuchać, nie chciała pokochać siebie, tylko zgubić kilogramy! Zaczarowana publiczność nie mogła się bardziej zgodzić z Daviną, gdyż wszyscy skupiamy się właśnie na efekcie końcowym, zamiast zacząć od tego, dlaczego nie szanujemy samych siebie i nie zwracamy uwagi na to, co jemy.
Forum Alergii dostarczyło nie tylko zabawnych chwil, kiedy to Davina śmiała się sama ze swoich błędów czy parodiowała dawną siebie, ale także bardzo głębokich wniosków, a mianowicie takich, że nie wolno polegać na jednej opinii, na poradach znajomych czy jednym specjaliście. Musimy słuchać swojej intuicji i nie kończyć poszukiwań rozwiązań dla naszych trosk, dopóki nie zauważymy, że mamy do czynienia z kimś, kto jest zainteresowany naszym stanem zdrowia, a nie sprzedażą drogich suplementów diety. A te ostatnie, jak podkreślała prowadząca, Żaneta Geltz, powinniśmy czerpać z biowitalnych warzyw pochodzących z ekologicznych upraw, które można było oglądać w Domu Alergika.
Drugą częścią Forum była HIPOALERGICZNA ŚCIEMA oraz niepowtarzalna dawka edukacji, która w tak szerokim wydaniu jeszcze nigdy nie była prezentowana. Spotkanie na prośbę widowni zostało przedłużone o całą godzinę na skutek pytań i bardzo szczegółowych kwestii, które Uczestnicy chcieli wreszcie rozwikłać, czyli które mydła są rzeczywiście naturalne, co to znaczy „łój wołowy”, co wspólnego ma formaldehyd ze ścianą w pokoju dziecka i który proszek do prania jest najbardziej wskazany dla alergików. Przygotowani Uczestnicy skrupulatnie notowali wymienione marki – zarówno z listy tych alergennych i tych bez alergenów.
padły również receptury z widowni od osób, które same produkują mydło i przestały kupować to ze sklepu.
Po raz pierwszy pojawił się prototyp DOMU ALERGIKA!
Na wystawie w strefie beECO na stoisku Magazynu Hipoalergiczni pojawił się Showroom DOM ALERGIKA, który kusił Uczestników targów swoim nieco innym wyglądem niż pozostałe stoiska setek firm.
Zainteresowaniem cieszyła się degustacja przyjaznych dla alergików produktów żywnościowych, prezentacja rozwiązań antyroztoczowych, „chemia bez chemii” czyli środki czystości bazujące na roślinnych składnikach, atrakcyjnie oświetlone urządzenie do upraw ziół przez cały rok, a także oferta dwóch sklepów internetowych pozwalających na porządnie zaopatrzoną Spiżarnię Alergika, ale także osób skoncentrowanych na budowaniu odporności i naturalnym zwalczaniu wszelkiego rodzaju infekcji.
Ze szczegółami dotyczącymi otwarcia DOMU ALERGIKA w Łodzi możesz zapoznać się klikając w ten link >>
Honorowym Patronem Targów są: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Związek Województw RP oraz Wojewoda Łódzki, Marszałek Województwa Łódzkiego i Prezydent Miasta Łodzi.
Już dziś zapraszamy Państwa za rok do Łodzi! Więcej tutaj >>
XI Targi NATURA FOOD i VII Targi beECO
12-14 X 2018 r.
Organizatorem imprezy są Międzynarodowe Targi Łódzkie Spółka Targowa.