Czy idąc do klimatycznej kawiarni, masz możliwość wyboru kawy? Wbrew pozorom to, co znajdzie się w Twojej filiżance może mieć ogromne znaczenie zarówno dla smaku, jak i dla zdrowia. Kawa to do dziś zagadkowy napój, który nie poddaje się licznym badaniom medycznym. Zwolennicy zdrowego stylu życia szukają więc najlepszego wariantu – kawa bio, kawa orkiszowa czy tak popularna w Polsce kawa zbożowa z żyta. O czym warto wiedzieć, decydując się na picie kawy?
Czarna kawa
Większość z nas pije czarną, mieloną kawę nie tyle dla wartości smakowych, ale dla kofeiny, która pobudza. Do tej pory pojawiło się wiele rewelacji na temat wpływu picia kawy na zdrowie, jednak jak podkreślają naukowcy z Harvard School of Public Health – wciąż są to jedynie początki badań. Skąd tyle wątpliwości?
Picie kawy wiąże się często z określonym trybem życia – paleniem papierosów, brakiem sportu, spożywaniem większej ilości cukru i mleka. W takiej sytuacji nie jest jasne, czy ewentualne konsekwencje zdrowotne są rzeczywiście rezultatem picia kawy czy może siedzącego trybu życia lub palenia tytoniu.
Mimo że dla wielu z nas kawa i kofeina to niemal synonimy, napój ten ma skład wyjątkowo bogaty w przeróżne substancje aktywne, które mogą wpływać na układ trawienny, nerwowy czy w ogóle na długość życia. Kawa mielona zawiera cafestol, który podejrzewany jest o podwyższanie cholesterolu we krwi. Aby ograniczyć jego stężenie w gotowym napoju, lepiej jest stosować do parzenia kawy ekspresy przelewowe z papierowymi filtrami. Pozostałe sposoby parzenia nie chronią nas przez cafestolem – najwyższą zawartość tej substancji odnotować można w kawie z fusami.
Kawa zawiera także składniki mineralne i witaminy, które co prawda występują w małych ilościach, jednak przy spożyciu 3 filiżanek dziennie okazuje się, że składniki sumują się już w przyzwoitą dawkę. Na jedną filiżankę wypada: 11% dziennego zapotrzebowania na witaminę B2, 6% na witaminę B5, 3% na mangan i potas, a także 2% na magnez i witaminę B3. To z pewnością dobra wiadomość dla wszystkich, którzy zamartwiają się, że w pracy wypijają hektolitry kawy.
Dietetyk z Orkiszowych Pól, Dorota Łapa, zachęca do picia kawy szczególnie zimą: „Dobrze przygotowana kawa, a najlepiej ugotowana, jest wspaniałym remedium na zimno i zaczynający się wilgotny kaszel czy katar. Kawa gotowana z miodem i przyprawami to hit kuchni Pięciu Przemian. Przepisów na taką kawę jest sporo, zawsze można dołożyć do niej jeszcze swojej inwencji twórczej.”
O jakich jeszcze zaletach czarnej kawy warto pamiętać? Kawa w znaczący sposób obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. [pullquote align=”right”]Kawa w znaczący sposób obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.[/pullquote]Picie 3 filiżanek czarnej kawy dziennie może obniżać ryzyko raka wątroby nawet o 50%, jak donoszą włoscy badacze. Ci sami naukowcy pokusili się również o podsumowanie wszystkich publikacji na temat korzyści płynących z picia kawy, tworząc tym samym długą listę organów, które chronimy w ten sposób przed nowotworem, m.in. wspomnianą wątrobę, macicę czy prostatę. Lekarze jednak podkreślają, że kawa nie może być jedną formą profilaktyki antynowotworowej i w pierwszej kolejności warto zastosować zdrową dietę, rzucić palenie i ograniczyć spożywanie alkoholu. Bez tego kawa nie spełni swojej prozdrowotnej roli. Przekraczanie dawki 4 filiżanek dziennie jest natomiast dosyć ryzykowne i może wywołać problemy z żołądkiem, bezsenność i kłopoty z koncentracją.
Zanim kawa zostanie poddana procesowi palenia, jej ziarenka są mniejsze, zielone, o lekkim aromacie orzechowym. Kawa zielona również nadaje się do picia – ma zupełnie inny smak, bardziej przypominający lekką zieloną herbatę niż kawę. Jej zaletą jest wysoka zawartość antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo i opóźniają starzenie. Dodatkowo mówi się o działaniu odchudzającym zielonej kawy, ale badania nad tym jeszcze trwają. Kawa zielona zawiera kofeinę, więc mimo rozbieżności w smaku, wciąż spełnia to samo zadanie, co kawa palona, czyli pobudza. Na rynku traktowana jest jak zioło, dlatego często można kupić ją w sklepach zielarskich i sklepach ze zdrową żywnością.
Poza właściwościami zdrowotnymi, kawa stanowi oczywiście przyjemność. Prawdziwi smakosze uważnie wybierają najlepsze ziarna. Właścicielka palarni kawy, Ewa Jankowska także ma swój sposób na odkrycie aromatycznej kawy: „O tym, co mamy w filiżance decyduje wiele czynników począwszy od rodzaju kawy surowej poprzez sposób palenia, mielenie i zaparzanie. Na pewno bezdyskusyjnym faktem jest to, że tylko kawa dobrej jakości, świeżo palona i mielona tuż przed zaparzeniem gwarantuje bogactwo aromatu i smaku. A więc po pierwsze surowiec i jego pochodzenie. Spośród wielu gatunków kaw najważniejsza jest coffea arabica, ale tylko ta rosnąca powyżej 1000 m n.p.m., dzięki czemu ziarna dłużej dojrzewają nabierając pełni smaku i aromatu, ponadto są naturalnie czyste, gdyż wysokość eliminuje przedostawanie się wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń do owoców kawowca.”
Kawa Bio
Powyższe właściwości dotyczą także kawy bio, czym więc przewyższa ona zwykłą kawę? Przede wszystkim pochodzi z kontrolowanych upraw. Certyfikat Bio wprowadza ograniczenia odnośnie stosowania pestycydów.
Bio kawą określa się jednak również substytuty kawy wytworzone na bazie zbóż. W Polsce chyba najpopularniejsza jest [pullquote]Kawy zbożowe są doskonałym źródłem magnezu.[/pullquote]kawa Anatol i kawa Inka, które produkowane są z żyta prażonego i cykorii. W przeciwieństwie do tradycyjnej kawy, która wypłukuje z organizmu magnez, kawy zbożowe są doskonałym jego źródłem. Zawierają także witaminy z grupy B, cynk i żelazo. Dzięki temu, że są to napoje bezkofeinowe, mogą być spożywane przez dzieci i kobiety w ciąży.
Ostatnio na nowo odkryty orkisz pojawił się także w formie kawy zbożowej. „Orkisz znany jest od czasów starożytnych, kiedy był powszechnie uprawiany. Jednak dopiero XII wiek rozpropagował ten tak zwany jęczmień dwurzędowy, a wszystko dzięki mniszce Hildegardzie z Bingen.” pisze Dominika Kulczyk-Lubomirska na swoim fanpage’u, polecając picie orkiszowej kawy zbożowej.
Zalety orkiszu docenia się szczególnie w diecie Św. Hildegardy, podkreślając jego wszechstronne działanie na organizm. Pośród wielu pozytywów, dosyć istotne jest, że orkisz również do pewnego stopnia pobudza, a właściwie dodaje energii. Nie jest to zasługa kofeiny, ale dawki składników mineralnych, które utrzymują nas w dobrej kondycji. Senność czy zmęczenie często są objawem anemii czy innego rodzaju niedoborów, dlatego taki naturalny sprzymierzeniec w postaci orkiszu może okazać się niezastąpiony, aby odzyskać siły. Poza tym reguluje trawienie, wzmacnia organy wewnętrzne i jest źródłem błonnika. Zwolennicy tej kawy podkreślają także, że kawa orkiszowa, mimo iż kawą nie jest, również cieszy aromatem i głębokim smakiem.
Pić czy nie pić?
Jeśli nie mamy problemów zdrowotnych, które są przeciwwskazaniem do picia kawy, możemy bez przeszkód korzystać zarówno z jej zalet zdrowotnych, jak i niesamowitego smaku. A pozostali? Mogą cieszyć się równie aromatyczną i bogatą w minerały kawą zbożową, która nie jest już tylko alternatywą, ale polecanym elementem zdrowej diety.
Ja jednak zostanę przy zdrowej diecie i wodzie ,nienawidzę kawy , nikt nie umie mnie do niej przekonać i jakoś nie pamiętam żebym kiedykolwiek piła jakąś dobra kawę ,może moje kubki smakowe nie dają rady jej tolerować????
Ja będąc w ciąży musiałam zrezygnować z kawy, ale mój organizm jakoś niechętnie podszedł do tego pomysłu. Lekarz polecił mi kawę orkiszową i zamawiając ja z ekopiramidy nie do końca byłam przekonana aby ten pomysł zadziałał, ale zadziałał. Zastąpiłam zwykła kawę, orkiszową a mój organizm kawoholika nie odczuł jakoś różnicy.
ja kawę pije ,nie palę papierosów no może sportu nie uprawiam bo jakoś się nie złożyło ale wydaje mi się że żyje w miarę zdrowo niezbyt tłusto i jakoś ogarniam ten problem..kawa to moje uzaleznienie nie wyobrażam sobie dnia bez 2-3 kaw dziennie zjeść czasem nie musze ale kawa musuuuuusi byc bo jak bez niej można żyć