GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY Z KALAREPĄ I MARCHEWKĄ ORAZ SOSEM POMIDOROWYM
1 Z kapusty usuwamy brzydkie zewnętrzne liście i myjemy ją. Obrywamy ostrożnie wszystkie liście, które są na tyle duże, że da się je zwinąć w gołąbki. W sporym garnku zagotowujemy wodę. Wlewamy sok z cytryny, wrzucamy liście i obgotowujemy, aż zmiękną, około 10 minut, następnie odcedzamy na durszlaku.
2 Kaszę jaglaną zalewamy dwoma szklankami bulionu, gotujemy na małym ogniu do miękkości, około 20 minut. Jeżeli trzeba, odcedzamy.
3 Kalarepę obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Marchewki obieramy, trzemy na tarce o średnich oczkach.
4 Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy kalarepę, smażymy, aż będzie miękka i szklista.
5 Kaszę mieszamy z usmażonymi warzywami i marchewką. Dodajemy przyprawy i posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na przestudzone liście nakładamy po 1–2 łyżki nadzienia i zwijamy w kopertę. Układamy w rondlu, wlewamy pozostały bulion i dusimy do miękkości. Podajemy z podgrzanym sosem.
PIECZONE PLACKI Z MARCHEWKI Z NADZIENIEM WARZYWNYM ORAZ SOSEM JOGURTOWYM
1 Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia.
2 Przygotowujemy placki – marchewki obieramy, trzemy na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze. Blanszujemy 4–5 minut. Wykładamy na sito i bardzo mocno odciskamy – robię to tłuczkiem do ziemniaków.
3 Odsączoną marchewkę mieszamy z jajkami, serem, mąkami i przyprawami na gładką masę.Nakładamy równe porcje ciasta na blachy (po 3 placki na blachę), robię to łyżką do lodów. Rozsmarowujemy na placki średnicy 15–20 cm łyżką zanurzaną w wodzie.
4 Pieczemy 15 minut w 210 stopniach. Po wyjęciu od razu zdejmujemy z papieru i przekładamy na talerz.
5 Przygotowujemy nadzienie — warzywa myjemy, osuszamy. Z fasolki odcinamy brzydkie końcówki, kroimy na kawałki długości 2 cm. Wrzucamy do wrzącej wody, wyłączamy ogień, zostawiamy na 3–4 minuty, aby nieco zmiękła, ale zachowała jędrność. Kapusty obieramy z brzydkich liści, drobno szatkujemy, następnie mocno wygniatamy i przekładamy do miski, mieszając z 1/4 łyżeczki soli. Dodajemy obraną i startą marchew oraz fasolkę, a także posiekaną pietruszkę, wszystko mieszamy.
6 Przygotowujemy sos: kalarepę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy z jogurtem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i posiekany koperek.
7 Placki smarujemy sosem jogurtowym, podajemy z sałatką.
Smacznego!
Magdalena Cielenga-Wiaterek
Prawniczka, która pasję do paragrafów zamieniła na miłość do gotowania, propagowania zdrowej kuchni i ekologicznego stylu życia. Wegetarianka od wielu lat. Prowadzi popularny blog kulinarny „Zielenina”, jest autorką książki kucharskiej „Zielenina bez glutenu”. Współpracuje z fundacjami „Wiemy, co jemy” oraz „Zdrowy Przedszkolak”.
Super alternatywa dla gołąbków z mięsem 🙂