Ryby uważane są za jeden z najzdrowszych rodzajów pożywienia. Stanowią znakomite źródło białka, dobroczynnych kwasów tłuszczowych i witamin. Przy wszystkich swoich właściwościach odżywczych i walorach kulinarnych, ryby mogą stanowić także źródło alergii pokarmowych.
Krótka lekcja biologii
[dropcap]Z[/dropcap]a alergię na ryby odpowiedzialne jest najczęściej białko zwane parwalbuminą. Występuje u wielu gatunków ryb – najczęściej w dorszach, karpiach, łososiach czy pstrągach. Parwalbumina rybia różni się w znacznym stopniu od białek zawartych w owocach morza. Z tego powodu osoba, która uczulona jest na ryby może jednocześnie tolerować krewetki czy małże.
Ryba rybie nierówna?
Ponad połowa osób uczulonych na jeden gatunek ryby reaguje alergicznie również na wszystkie inne gatunki. Osobom uczulonym zaleca się zatem unikanie jedzenia jakichkolwiek pokarmów rybnych, niezależnie od tego z jakiego rodzaju ryby są wytwarzane.
Strategia uników
Jak w przypadku każdej alergii pokarmowej, jedynym sposobem na zapewnienie sobie bezpieczeństwa i życia bez objawów alergii jest całkowite unikanie ryb i pokarmów z nich wytwarzanych. Usunięcie z jadłospisu świeżych ryb jest stosunkowo proste. Problem może stanowić jednak unikanie przetworów rybnych, dlatego że są używane w wielu różnych produktach, nawet takich, w których ryb byśmy się zupełnie nie spodziewali. Jeżeli jesteś uczulony na ryby, powinieneś pamiętać o kilku rzeczach:
- Unikaj kuchni orientalnej. Bardzo często wykorzystuje się w niej sos rybny, który nie ma oczywistego rybnego smaku, stosowany jest zwyczajowo zamiast soli.
- Nie jedz „paluszków krabowych”. Z reguły nie mają one nic wspólnego z krabem i wytwarzane są z rozdrobnionego mięsa ryb. Znane są także pod japońską nazwą – surimi.
- Żelatyna, wywar i olej rybny mogą zawierać niewielkie ilości białek, co dla alergika może stanowić problem.
- Cząsteczki białek w rybie są stosunkowo lekkie, dlatego mogą się przedostawać do pary podczas gotowania. Jeżeli w kuchni gotowana jest ryba, to najlepiej trzymać się z daleka od garnka.
Białka rybne są bardzo odporne na działanie temperatury. Nawet podczas długiej obróbki termicznej nie ulegają całkowitemu rozpadowi. Stąd nawet wysoko przetworzone produkty rybne stanowią źródło alergenów.
Zatrucie histaminą
Ryby zawierają pewną ilość histaminy, która u osób wrażliwych powoduje objawy bardzo podobne do alergicznych. W rybie przechowywanej w zbyt wysokiej temperaturze bakterie powodują wytwarzanie się bardzo dużych ilości tej substancji, co może prowadzić wręcz do zatrucia i nasilonych objawów takich jak pieczenie ust i języka, zaczerwienienie skóry czy wysypka. Histamina działa dość szybko, dlatego jeżeli po kęsie ryby zaczynamy odczuwać nieprzyjemne symptomy, to nie należy jeść dalej.
Po rezygnacji z ryb
Ryby same w sobie stanowią doskonałe źródło białka, zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin. Jeżeli zmuszeni jesteśmy do wyeliminowania ich z diety, to należy uzupełnić w jakiś sposób braki substancji odżywczych. Doskonałym źródłem białka jest mięso drobiowe, kwasy tłuszczowe znajdziemy w olejach roślinnych i oliwie z oliwek, a witaminy i minerały możemy uzupełnić nabiałem, warzywami i owocami. Alergia pokarmowa nigdy nie powinna oznaczać ubogiej diety.
…uzupełnić dietę w inne produkty… a co jeśli dziecko jest uczulone również na nabiał?
To dopiero wyzwanie 🙁
jakoś nie wyobrażam sobie życia bez ryb kocham sushi i unikanie go było by dla mnie sporym kłopotem dobrze ,że nie mam żadnego rybiego alergika moja najmłodsza córcia uwielbia ryby w każdej postaci i ciężko było by namowić ją do niejedzenia rybek ale wiadomo każdemu szkodzi co innego tylko współczuć tym co są alergikami….na rybę nie ma mocnych…