Ciasto z cieciorki i marchewki, niebieskie bułeczki z porzeczką i bananowe lody z nasionami słonecznika! Brzmią może niecodziennie, ale smakują lepiej
niż tego oczekujemy! Poszukując tradycyjnego smaku i bezkompromisowych doznań cukierniczych, opracowałam własne przepisy na smakołyki, które otrzymują wysokie notowania wśród częstowanych gości i dają ogromną dawkę energii, potrzebnej nam wszystkim do nauki lub do pracy. Zapraszam do wspólnego, pożywnego pieczenia, gdzie witaminy grają pierwsze skrzypce, a mąki i cukry są dobrane tak, aby nie groziła nam niestrawność, alergia czy oponki! – Żaneta Geltz
Bezglutenowe cieciorkowe ciasto czekoladowe
2 szklanki ugotowanej cieciorki
3 duże surowe marchewki starte na drobnych oczkach
150 g mąki ryżowej bio [można dosypać kilka łyżek więcej]
20 szt daktyli bez pestek, moczonych 10 minut w 1 szklance wody
40 g orzechów pekan lub włoskich
5 dużych jajek „0”
2 tabliczki gorzkiej czekolady 90%
3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego bio
1 łyżka przyprawy piernikowej lub korzennej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru kokosowego bio
WYKONANIE:
1. Łączymy: ugotowaną cieciorkę, startą marchew, mąkę, jajka, roztopione czekolady i olej kokosowy
2. Blendujemy daktyle [zamoczone 10 min. wcześniej] razem z orzechami przez około 30-40 sekund i całą masę wlewamy do miski z w/w składnikami
3. Wsypujemy proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę i cukier kokosowy (może też być trzcinowy bio, melasa z drzewa świętojańskiego lub melasa z buraków), całość blendujemy.
4. Wstawiamy na 50 minut do rozgrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy w 180°C stopniach
5. Podajemy z gałką sorbetu lub polewą według uznania, może być melasa, syrop kokosowy z pieczonymi płatkami z kokosa, a także pierzynka z mleka kokosowego ubitego z białkami jajek.
Jest to ciasto z cieciorki, która ma dobrą sławę wśród żywieniowców, z dodatkiem cukru, który dodaje energii a nie niszczy naszego mikrobiomu w jelitach i nie szkodzi naszym komórkom nerwowym. Jeśli zadbamy o to, by zakup wszystkich składników był dokonany w sklepie z produktami ekologicznymi, to unikamy ryzyka pestycydów a w konsekwencji wprowadzenia glifosatu do naszego organizmu. Od takiego ciasta spożywanego nawet co tydzień, nie utyjemy. Nasze ciało nam podziękuje dobrym nastrojem i dużą dawką siły.
Niebieskie porzeczanki bezglutenowe
330 g mąku kukurydzianej niebieskiej bezglutenowej
330 g mąki ryżowej
500 ml kefiru naturalnego lub ciut więcej
(dla regulacji konsystencji)
5 dużych jajek „0”
1 łyżka cukru kokosowego bio
300 g porzeczek czerwonych lub czarnych
1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
1 łyżka oleju rzepakowego, nierafinowanego bio
4 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
1. Łączymy: mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier, jajka, mieszamy do jednolitej masy.
2. Dodajemy składniki mokre: jajka, olej, kefirem regulujemy gęstość.
3. Ciasto powinno umożliwić uformowanie bułeczek.
4. Wstawiamy na 40 minut do rozgrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy w 200°C.
5. Podajemy z miodem lub konfiturą.
Bułeczki z dodatkiem owoców są jedną z wielu wersji tego wypieku. W wersji z dodatkiem cukru i owoców mogą służyć jako świetny pomysł na drugie śniadanie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Można je zjeść bez dodatku lub przekroić jak bułkę i zjeść z konfiturą, melasą lub miodem, co doda nam energii a nie wprowadza złych substancji do układu trawiennego. W wersji bez cukru i bez owoców, natomiast z podwójną dawką soli, mogą nam służyć jako pieczywo do pierwszego śniadania lub baza dla burgera, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.
Lody słonecznikowe z bananami
200 g łuskanych nasion słonecznika bio
5 szt bananów bio
20 daktyli
2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego bio
4 łyżki cukru kokosowego bio
200 ml mleka owsianego lub migdałowego
1 garść orzechów pekan lub migdałów
WYKONANIE:
1. Prażymy nasiona słonecznika na patelni na wolnym ogniu bez dodatku tłuszczu.
2. Ugniatamy banany w misce.
3. Zamoczone 10 min. wcześniej daktyle, blendujemy wraz z wodą, w której były moczone.
4. Łączymy: ugniecione banany, daktyle i słonecznik i blendujemy do jednolitej masy.
5. Dodajemy składniki: olej, cukier, mleko i posiekane orzechy.
6. Wkładamy do zamrażarki na minimum 5-6 godzin.
Podajemy z musem owocowym, melasą, miodem lub dowolnymi posypkami.
zdrowe słodycze brzmi jak oksymoron ,ale spróbuję bo po składnikach widać ,że to może mieć sens , jak czytałam przepisy to aż mi ślinka ciekła kurcze ,ostatnio sklepowe słodycze przestały mi smakować a czasem fajnie zjeść coś innego
Lody słonecznikowe z bananami… coś pysznego, naprawdę! Mega przyjemne połączenie, na które trudno by było wpaść. Bardzo fajne słodkości, do których na pewno wrócę w przyszłości, bo naprawdę było przepysznie!